62 735 64 84 62 735 64 84 info@kuchnia-wloska.com.pl info@kuchnia-wloska.com.pl

Inspiracje nie tylko na święta, czyli przepisy Cristiny Catese na podanie panettone i pandoro Galup

05-12-2022

Nie ma włoskich świąt Bożego Narodzenia bez pandoro lub panettone. Te drożdżowe babki wytwarza piemoncka firma Galup, która w tym roku obchodzi 100-lecie działalności.

 

Babki piemonckiej marki Galup

Do dziś firma z Pinerolo starannie wybiera składniki najwyższej klasy, takie jak włoskie orzechy laskowe „Tonda Gentile Trilobata”, świeże włoskie mleko, zaczyn drożdżowy (ten sam sprzed 100 lat), żółtka jaj kur z wolnego wybiegu i inne.

Z okazji tej ważnej rocznicy w Warszawie zorganizowaliśmy wspaniałe spotkanie degustacyjne, gdzie pyszne desery z babek Galup przygotowała Cristina Catese.

Pandoro Galup z kremem Zabaione

Pandoro Galup z kremem i owocami

Składniki

  • 85 g żółtek jaj
  • 85 g cukru
  • 85 g likieru Marsala

Dekoracja

  • Wiśnie w syropie

Przygotowanie

Ubij żółtka z cukrem, aż masa będzie miękka, puszysta i klarowna. Dodaj Marsalę i gotuj w rondelku, aż osiągnie 80°C. Ubij wszystko ponownie za pomocą elektrycznej trzepaczki, aż ostygnie. Podawaj od razu z kawałkiem Pandoro Galup, dekorując wiśniami z syropu i świeżymi owocami, np. porzeczkami i malinami. Buon appetito!

Mini panettone Galup z granitą kawową

przepisy Cristiny Catese - Deser mini panettone Galup z granitą kawową

Składniki

  • 250 ml wody
  • 70 gramów cukru
  • 200 ml kawy (w kawiarce moka)
  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej

Dekoracja:

  • 150 ml kremu do deserów
  • 2 łyżki cukru pudru
  • kakao w proszku do posypania (opcjonalnie)

Przygotowanie

Przygotuj kawę w kawiarce moka i gdy jest jeszcze gorąca, rozpuść kawę rozpuszczalną.

Do garnka wlej wodę, dodaj cukier i doprowadź do wrzenia. Od momentu zagotowania wody odczekaj 3-4 minuty, następnie zdejmij wodę z ognia i wymieszaj z kawą. Pozostaw kawę do ostygnięcia. Następnie przelej do słoiczka i wstaw do zamrażarki. Mieszaj lub zdrapuj masę, czyli granitę widelcem co 30 minut, aż stanie się ziarnista. Zajmie to około 3-4 godzin. Inną alternatywą jest zamrożenie mieszanki kawy w pojemnikach na lód, a następnie zmiksowanie wszystkiego w blenderze, pozostawiając mieszankę ziarnistą. Przekrój mini panettone na pół i wypełnij granitą tworząc rodzaj słodkiej kanapki. Do dekoracji ubij śmietankę, ułóż na lub obok wypełnionego granitą panettone, posyp  cukrem pudrem i odrobiną kakao. Nieziemski deser gotowy!

Zuccotto z pandoro Galup z lodami (lodowy deser z Toskanii)

Przepisy Cristiny Catese - Lodowy deser Zuccotto z pandoro Galup

Składniki na półkulistą formę o średnicy 16 cm

  • 300 g Pandoro
  • 300 g lodów pistacjowych, które możesz zastąpić dowolnym smakiem
  • 300 g lodów czekoladowych
  • 30 g gorzkiej czekolady 64% w małych kawałkach
  • garść posiekanych orzechów laskowych
  • Woda 120g
  • Cukier 40 gr
  • Likier Amaretto 15 gr
  • Niesłodzone kakao w proszku

Dekoracja

  • Maliny lub kleks śmietany

Przygotowanie

Przygotowanie syropu zaczynamy od wlania wody do rondelka, dodajemy cukier i mieszamy, gotujemy na małym ogniu nie doprowadzając do wrzenia i mieszamy dalej, aż cukier się rozpuści. Wyłącz ogień, dodaj amaretto, przełóż do miski i pozwól mu ostygnąć, od czasu do czasu mieszając.

Przygotuj Pandoro krojąc go w paski o szerokości około 5 cm. Następnie wyłóż półkulistą foremkę folią spożywczą, która ułatwi wyjęcie deseru z formy.

Formę wyłóż kawałkami Pandoro, które następnie zwilż przygotowanym syropem i przyśnij szczelnie do formy. Następnie dodaj pierwszą warstwę lodów pistacjowych lub wybranego smaku, podążając za kształtem foremki i pozostawiając 1 cm brzegu. Dodaj kawałki czekolady i posiekane orzechy laskowe. Następnie dodaj resztę lodów czekoladowych lub wybranego smaku do środka. Na koniec zamknij warstwą Pandoro i ponownie zwilż syropem z Amaretto.

Zamknij szczelnie folią i wstaw do zamrażarki na co najmniej 3 godziny do stężenia. Na koniec wyjmij zuccotto z foremki na półmisek i posyp kakao. Udekoruj malinami lub bitą śmietaną. Buon appetito!

Przepisy Cristiny Catese przepisy Cristiny Catese - spotkanie degustacyjne