Masz pytanie? 62 735 64 84 info@kuchnia-wloska.com.pl
Nie ma włoskich świąt Bożego Narodzenia bez pandoro lub panettone. Te drożdżowe babki wytwarza piemoncka firma Galup, która w tym roku obchodzi 100-lecie działalności.
Do dziś firma z Pinerolo starannie wybiera składniki najwyższej klasy, takie jak włoskie orzechy laskowe „Tonda Gentile Trilobata”, świeże włoskie mleko, zaczyn drożdżowy (ten sam sprzed 100 lat), żółtka jaj kur z wolnego wybiegu i inne.
Z okazji tej ważnej rocznicy w Warszawie zorganizowaliśmy wspaniałe spotkanie degustacyjne, gdzie pyszne desery z babek Galup przygotowała Cristina Catese.
Składniki
Dekoracja
Przygotowanie
Ubij żółtka z cukrem, aż masa będzie miękka, puszysta i klarowna. Dodaj Marsalę i gotuj w rondelku, aż osiągnie 80°C. Ubij wszystko ponownie za pomocą elektrycznej trzepaczki, aż ostygnie. Podawaj od razu z kawałkiem Pandoro Galup, dekorując wiśniami z syropu i świeżymi owocami, np. porzeczkami i malinami. Buon appetito!
Składniki
Dekoracja:
Przygotowanie
Przygotuj kawę w kawiarce moka i gdy jest jeszcze gorąca, rozpuść kawę rozpuszczalną.
Do garnka wlej wodę, dodaj cukier i doprowadź do wrzenia. Od momentu zagotowania wody odczekaj 3-4 minuty, następnie zdejmij wodę z ognia i wymieszaj z kawą. Pozostaw kawę do ostygnięcia. Następnie przelej do słoiczka i wstaw do zamrażarki. Mieszaj lub zdrapuj masę, czyli granitę widelcem co 30 minut, aż stanie się ziarnista. Zajmie to około 3-4 godzin. Inną alternatywą jest zamrożenie mieszanki kawy w pojemnikach na lód, a następnie zmiksowanie wszystkiego w blenderze, pozostawiając mieszankę ziarnistą. Przekrój mini panettone na pół i wypełnij granitą tworząc rodzaj słodkiej kanapki. Do dekoracji ubij śmietankę, ułóż na lub obok wypełnionego granitą panettone, posyp cukrem pudrem i odrobiną kakao. Nieziemski deser gotowy!
Składniki na półkulistą formę o średnicy 16 cm
Dekoracja
Przygotowanie
Przygotowanie syropu zaczynamy od wlania wody do rondelka, dodajemy cukier i mieszamy, gotujemy na małym ogniu nie doprowadzając do wrzenia i mieszamy dalej, aż cukier się rozpuści. Wyłącz ogień, dodaj amaretto, przełóż do miski i pozwól mu ostygnąć, od czasu do czasu mieszając.
Przygotuj Pandoro krojąc go w paski o szerokości około 5 cm. Następnie wyłóż półkulistą foremkę folią spożywczą, która ułatwi wyjęcie deseru z formy.
Formę wyłóż kawałkami Pandoro, które następnie zwilż przygotowanym syropem i przyśnij szczelnie do formy. Następnie dodaj pierwszą warstwę lodów pistacjowych lub wybranego smaku, podążając za kształtem foremki i pozostawiając 1 cm brzegu. Dodaj kawałki czekolady i posiekane orzechy laskowe. Następnie dodaj resztę lodów czekoladowych lub wybranego smaku do środka. Na koniec zamknij warstwą Pandoro i ponownie zwilż syropem z Amaretto.
Zamknij szczelnie folią i wstaw do zamrażarki na co najmniej 3 godziny do stężenia. Na koniec wyjmij zuccotto z foremki na półmisek i posyp kakao. Udekoruj malinami lub bitą śmietaną. Buon appetito!