Powstała ponad 30 lat temu w toskańskiej miejscowości la Rotta w pobliżu Pizy.
Cały proces wytwarzania czekolady odbywa się w sposób rzemieślniczy: od wyboru ziaren kakao (Amedei podróżuje do krajów produkujących kakao aby poznawać wybierane plantacje), aż po czynności obróbki czekolady, która ma miejsce w laboratorium firmowym pod bacznym okiem pani Cecylii Tessieri, maitre chocolatier Amedei.
„Krok po kroku, bez pośpiechu wkładamy uwagę w wywarzanie naszej czekolady. Każdy krok wymaga czasu, precyzyjnych, tradycyjnych metod, a wszystko to, łącznie z oryginalnymi recepturami naszych wyrobów, przyczynia się do przekształcenia ziaren kakao w pyszną czekoladę. Do dziś nasze czekoladki w najróżniejszych postaciach są pakowane ręcznie”.
Receptura czekolady Amedei to suma kilku ważnych elementów. Jakość kakao zapewnia wybór plantacji w krajach o jego najwyższej jakości i tradycji, jak Wenezuela, Madagaskar czy Jamajka. Inne składniki to cukier trzcinowy, owoce i aromaty naturalne, całkowity brak dodatku lecytyny sojowej i konserwantów.
Czekoladowe pyszności Amedei to klasyczne czekolady w postaci tabliczek, mniejszych kwadratowych tabliczek zwanych Napolitains, pralinek, małych pastylek Goccie, czekolady pitnej i kremów do smarowania.