62 735 64 84 62 735 64 84 info@kuchnia-wloska.com.pl info@kuchnia-wloska.com.pl

Blog

Mostarda po obiedzie, czyli: jaka jest różnica między musztardą a mostardą?

Mostarda po obiedzie, czyli: jaka jest różnica między musztardą a mostardą?

05-05-2024
Szczypta goryczy w tej słodyczy   Mostarda to owoce, warzywa (lub ich mieszanka) zaprawione w gęstym słodkim syropie, z dodatkiem naturalnego gorczycowego olejku eterycznego. Wśród owoców użytych do produkcji mostardy królują wiśnie, cytrusy, brzoskwinie, gruszki, czy... Więcej
Jak powstaje najsłynniejszy ser świata? Zgłębiaj z nami tajemnice Parmigiano Reggiano!

Jak powstaje najsłynniejszy ser świata? Zgłębiaj z nami tajemnice Parmigiano Reggiano!

16-04-2024
  Wszystko zaczyna się od mleka. Parmezan jest produkowany wyłącznie w prowincjach Parma, Reggio Emilia, Modena i Bolonia. Bydło karmione jest lokalnie wytwarzaną paszą. Żywienie bydła odbywa się zgodnie z normami rygorystycznej specyfikacji, która zabrania stosowania kiszonki, pasz... Więcej
Zdrowy styl życia z dietą śródziemnomorską - sprawdź, dlaczego warto poznać ją od kuchni!

Zdrowy styl życia z dietą śródziemnomorską - sprawdź, dlaczego warto poznać ją od kuchni!

04-04-2024
Do rzeczy! Jakie korzyści oferuje wieloletnia zwyciężczyni rankingu diet?   ✔️ Dieta śródziemnomorska jest bogata w naturalne składniki bioaktywne, takie jak antocyjany, flawonoidy, katechiny, kwasy fenolowe, likopeny, które zahamowują szkodliwe procesy przebiegające w organizmie,... Więcej
Panettone? A może Colomba? Poznaj różnicę!

Panettone? A może Colomba? Poznaj różnicę!

23-03-2024
  Panettone to babka, której nazwa wywodzi się od słowa panetto i oznacza bochenek chleba. Jej historia sięga jeszcze czasów Imperium Rzymskiego, kiedy to "przodkiem" babki był zaczynowy chleb na miodzie. Wypiekana jest w kształcie okrągłej kopuły i zawiera kandyzowane skórki... Więcej
Czym wyróżniają się orzechy laskowe z Piemontu? I co to jest oznaczenie IGP?

Czym wyróżniają się orzechy laskowe z Piemontu? I co to jest oznaczenie IGP?

22-03-2024
  W wielu produktach w naszym sklepie i innych miejscach oferujących produkty włoskie możesz spotkać się z orzechami laskowymi. Niejednokrotnie są one jednak nazwane tajemniczo: "orzechy z Piemontu ChOG" lub "Nocciola Piemonte IGP", lub jeszcze inaczej: "Tonda Gentile Trilobata IGP". Z... Więcej
Co zamiast parmezanu?  Podpowiadamy!

Co zamiast parmezanu? Podpowiadamy!

21-12-2023
Co zamiast parmezanu, gdy chcesz godnie dopełnić danie, a przy okazji spróbować czegoś nowego? W kuchni włoskiej znajdziesz sery, które doskonale sprawdzą się jako zamienniki klasycznego parmigiano. Skosztuj i zobacz kolejne oblicze dobrze znanej potrawy!  Grana Padano - główny... Więcej
Jak przechowywać parmezan? 5 prostych sposobów

Jak przechowywać parmezan? 5 prostych sposobów

29-08-2023
Parmezan to jeden z pierwszych przysmaków, o których myśli się słysząc ,,sery włoskie”. Ten twardy, dojrzewający ser wymaga odrobiny troski, by nie stracił na jakości po wyjęciu z opakowania. Dowiedz się, jak przechowywać parmezan - przedstawiamy najważniejsze zasady oraz... Więcej
Jak podawać pesto ze słoika? Inspirujemy!

Jak podawać pesto ze słoika? Inspirujemy!

29-08-2023
Jak podawać pesto ze słoika, by wyciągnąć z tego przysmaku wszystko, co najlepsze? Gęsty, aromatyczny sos zasługuje na godne towarzystwo. Wykorzystaj go w przekąskach i potrawach nie tylko rodem z kuchni włoskiej - mnogość zastosowań to jedna z przyczyn popularności pesto na całym... Więcej
Ocet balsamiczny - do czego go użyć?

Ocet balsamiczny - do czego go użyć?

24-05-2023
Balsamiczny ocet to obowiązkowe wyposażenie kuchni Włochów. Początki jego historii sięgają średniowiecza - wtedy traktowany był jako lekarstwo, dziś używamy go przede wszystkim w roli cennego dodatku do potraw. Jak wykorzystać ocet balsamiczny? Do czego pasuje najlepiej? Dowiedz się... Więcej
Deska serów - jak skomponować? 10 wskazówek

Deska serów - jak skomponować? 10 wskazówek

24-05-2023
Deska serów - jak zrobić ją zgodnie z tradycyjnymi zasadami, by zachwyciła każdego siedzącego przy stole? Przeczytaj, co musi się znaleźć na desce serów, jak to pokroić, ułożyć i podać! Więcej
Inspiracje nie tylko na święta, czyli przepisy Cristiny Catese na podanie panettone i pandoro Galup

Inspiracje nie tylko na święta, czyli przepisy Cristiny Catese na podanie panettone i pandoro Galup

05-12-2022
  Do dziś firma z Pinerolo starannie wybiera składniki najwyższej klasy, takie jak włoskie orzechy laskowe „Tonda Gentile Trilobata”, świeże włoskie mleko, zaczyn drożdżowy (ten sam sprzed 100 lat), żółtka jaj kur z wolnego wybiegu i inne. Z okazji tej ważnej rocznicy w... Więcej
Oliwki czarne a zielone - czym się od siebie różnią?

Oliwki czarne a zielone - czym się od siebie różnią?

22-07-2022
Oliwki zielone a czarne - jaka jest różnica w smaku i dojrzałości? Kolor oliwek mówi o ich dojrzałości. Zielone owoce zbiera się już we wrześniu, kiedy nie są jeszcze dojrzałe. Natomiast czarne oliwki można zerwać, w grudniu - wtedy są w pełni dojrzałe i gotowe do... Więcej
Odkrywamy kawę, czyli od koziego przysmaku, do włoskiego espresso

Odkrywamy kawę, czyli od koziego przysmaku, do włoskiego espresso

12-01-2022
Niezwykle aromatyczny, uzależniający, pobudzający i wyborny napój, jakim jest kawa, podbił cały świat. Myślę, że wielu wielbicieli kawy, przy delektowaniu się swoją ulubioną cappucino, caffe latte, coretto, doppio, americano lub zwyczajną „parzuchą”, zastanowił się kiedyś... Więcej
Ocet balsamiczny – skarb z Modeny

Ocet balsamiczny – skarb z Modeny

12-10-2021
Prawdziwy ocet balsamiczny jest błyszczący, lepki i ciemnobrązowy, przepuszczający światło i ma aksamitną konsystencję na języku. W smaku wyczuwa się w nim bogatą, złożoną słodycz, która eksploduje w ustach z nutami figi, melasy, wiśni, czekolady lub suszonych śliwek. Tradycyjny... Więcej
Anchois – małe morskie rybki: bogactwo smaku i zdrowia

Anchois – małe morskie rybki: bogactwo smaku i zdrowia

07-04-2021
Morze Kantabryjskie to miejsce szczególne, gdzie pomiędzy Francją a Hiszpanią ziemia otwiera się szeroko, by powitać ocean w miejscu, które Francuzi nazywają Golfe de Gascogne, a Hiszpanie Golfo de Vizcayat. Tutaj fale Atlantyku wzdłuż wybrzeża iberyjskiego przekształcają się w... Więcej
Taralli – tradycyjne przekąski z Apulii

Taralli – tradycyjne przekąski z Apulii

11-03-2021
Apulia to region zwany spichlerzem Włoch, jego nizinne położenie oraz klimat sprawiają, że uprawia się tu obficie zwłaszcza pszenicę durum, pomidory, winogrona, czy oliwki. To zdecydowanie rolnicze tereny ze swoją historią sięgającą czasów starożytnej Grecji. Kulinarna tradycja... Więcej
Włoska oliwa z oliwek – dziedzictwo smaku, dziedzictwo kultury

Włoska oliwa z oliwek – dziedzictwo smaku, dziedzictwo kultury

12-02-2021
Bez oliwy z oliwek nie ma włoskiej kuchni. Oliwa jest podstawą diety śródziemnomorskiej, ale i dziedzictwem kulturowym Włoch. Zarówno literatura, jak i sztuka uczy nas, że kult oliwy we Włoszech został odziedziczony po starożytnym Rzymie, a tam trafił z Grecji. Więcej
Dania gotowe Tiberino - w 100% naturalne i w 100% typowo włoskie

Dania gotowe Tiberino - w 100% naturalne i w 100% typowo włoskie

05-01-2021
Czy dania gotowe, liofilizowane mogą być wyrazem najlepszych tradycji włoskiej kuchni? Czy miłośnik dobrego jedzenia, a nawet wprawny kucharz, da się uwieść tego typu daniom? Więcej
Sery wegetariańskie, czyli jak właściwie wytwarza się sery i rola podpuszczki

Sery wegetariańskie, czyli jak właściwie wytwarza się sery i rola podpuszczki

30-04-2020
Dieta wegetariańska jest coraz bardziej popularna. Warto poruszyć temat serów, ponieważ nie wszyscy wiedzą, że sery tzw. podpuszczkowe najczęściej nie są wegetariańskie. A wszystko przez podpuszczkę.   Więcej
Stawiamy na naturalne, czyli najlepsze włoskie sery na targach Cheese 2019 w Bra

Stawiamy na naturalne, czyli najlepsze włoskie sery na targach Cheese 2019 w Bra

27-09-2019
W piemonckim mieście Bra, w którym powstała organizacja Slow Food, miała miejsce XII edycja międzynarodowych targów serów Cheese. Przez cztery wrześniowe dni, od 20 do 23, na ulicach miasta rozstawiono pojedyncze stoiska oraz duże namiotowe hale, gdzie swoje produkty zaprezentowały... Więcej
Makaron, czyli esencja włoskiej kuchni

Makaron, czyli esencja włoskiej kuchni

03-09-2019
Makaron to najpopularniejszy i najbardziej dostępny składnik włoskiej kuchni, pełen witamin, walorów odżywczych i smakowych. Jest inspiracją dla kulinarnych wariacji, można go przyrządzać na nieskończoną liczbę sposobów, przygotowywać posiłki zarówno na szybko, jak i dłużej... Więcej
Risotto z groszkiem i truflami

Risotto z groszkiem i truflami

02-08-2019
Delikatne danie, które idealnie sprawdzi się podczas letnich upałów. Gotowane na wodzie risotto jest doskonałym wyborem dla wegan. Połączenia groszku oraz trufli po prostu trzeba spróbować! http://www.ugotowanepozamiatane.pl/letnie-przepisy-risotto-groszek-trufla/   Więcej
Domowy makaron w stylu włoskim

Domowy makaron w stylu włoskim

02-08-2019
Domowy makaron tagliatelle w połączeniu z carpaccio z czarnej trufli i serkiem mascarpone. Wyraziste i jednocześnie delikatnie kremowe danie, które trafi w gusta smakoszy. Składniki: Makaron: 200 g mąki pszennej + do podsypania 2 jajka   Dodatki: 1 ząbek czosnku 125 g serka... Więcej
Risotto z czarnymi truflami

Risotto z czarnymi truflami

02-08-2019
Risotto z czarnymi truflami to doskonały pomysł na wykwintną kolację. Stwórz niepowtarzalne danie i połącz je z białym winem, aby cieszyć się pełnią smaku. Składniki:  2 szt czarnych trufli letnich w zalewie z solą 300 g pieczarek3-4 szt kapeluszy suszonych podgrzybków1,5... Więcej