Blog

Smaki dzieciństwa na talerzu, czyli ekologiczne, roślinne, bezglutenowe dania instant

Smaki dzieciństwa na talerzu, czyli ekologiczne, roślinne, bezglutenowe dania instant

27-08-2018
Jak szybko i łatwo przygotować posiłek, który będzie zbilansowany, bogaty w wartości odżywcze, ekologiczny, w pełni roślinny, bezglutenowy, ale i oczywiście smaczny "jak u mamy"? Czy wyobrażacie sobie, że takie cechy może posiadać danie instant, posiłek do przygotowania z...
Makarony bezglutenowe dla wszystkich smakoszy włoskiej kuchni

Makarony bezglutenowe dla wszystkich smakoszy włoskiej kuchni

21-08-2018
Makaron - podstawowy składnik włoskiej diety. Dla Włochów makaron, czyli pasta, to podstawowy składnik codziennej diety. Jeśli chodzi o pszeniczne klasyczne makarony (do produkcji stosuje się wyłącznie odmianę durum) to istnieje ogromna liczba ich kształtów, w zależności od regionu...
Oliwa z Sardynii - prawdziwy smak Italii!

Oliwa z Sardynii - prawdziwy smak Italii!

18-07-2018
Sardynia - wyspa, którą należy odkryć Sardynia to miejsce magiczne. Tym którzy chcieliby ją odwiedzić, jednak z dala od utartych szlaków polecamy tzw. Zielone Wybrzeże - Costa Verde, czyli zachodnią część wyspy, mniej więcej od miasta Oristano w stronę jej południowej części....
PARMEZAN - król serów

PARMEZAN - król serów

08-06-2018
Geograficznym sercem parmezanu jest region Emilia-Romania, obejmujący obszary na południe od rzeki Pad, wokół włoskich miast: Parma, Reggio Emilia, Modena, Bolonia, Mantua. To właśnie w tych miejscach wytwarza się parmezan, czyli po włosku parmigiano reggiano, który może szczycić się...
W kulinarnej podróży po najlepszych włoskich smakach

W kulinarnej podróży po najlepszych włoskich smakach

24-05-2018
Nikogo chyba nie trzeba przekonywać do atrakcyjności włoskiej kuchni, która stała się w naszym kraju najpopularniejszą z zagranicznych kulinarnych preferencji. Włoskie restauracje, pizzerie, knajpki mnożą się na kulinarnej mapie Polski. Wszyscy przyrządzamy w naszych domach makarony,...