Blog

Etycznie, pysznie i zdrowo - roślinne sery Verys z kiełkującego pełnoziarnistego ryżu

Etycznie, pysznie i zdrowo - roślinne sery Verys z kiełkującego pełnoziarnistego ryżu

16-05-2019
Stosując dietę roślinną osoby często kierują się względami etycznymi, ale także mają na względzie swoje zdrowie. W końcu to, co jemy wpływa na nasze samopoczucie i jakość życia. Moda na produkty wegańskie niesie z sobą jednak również sporo nadużyć i zagrożeń. Producenci...
Sałatka ryżowa z warzywami Sa Marigosa

Sałatka ryżowa z warzywami Sa Marigosa

08-04-2019
Składniki: 400g czarnego ryżu lub wybrane Risotto PAN 100g Tradycyjnej Włoskiej Mortadelli, 180g duszonej białej kapusty 180g marynowanej papryki 180g Bakłażanów Babuni Sa Marigosa 180g Serc Karczochów Sardyńskich lub Karczochów ćwiartowanych Sa Marigosa 180g Kalafiora w...
Kuskus z sałatką z warzyw i tuńczyka

Kuskus z sałatką z warzyw i tuńczyka

08-04-2019
Składniki: 2 puszki sałatki z warzyw i tuńczyka Galfre', 220 g kuskusu, sól, mała szczypta szafranu, oliwa z oliwek Przygotowanie: ugotować wodę z solą i szafranem (lub bulion, wtedy nie dodawać soli), zalać kaszkę kuskus, odczekać aż "wypije" płyn. Rozpulchnić kaszkę, dodać...
Pieczone papryki nadziewane karczochami z tuńczykiem Galfre

Pieczone papryki nadziewane karczochami z tuńczykiem Galfre

08-04-2019
Przepis na pieczone papryki nadziewane karczochami z tuńczykiem Galfre' Składniki: 2 papryki, 2 opakowania karczochów z tuńczykiem Galfre' Przygotowanie: papryki upiec w całości w piekarniku o temperaturze 185 stopni (przez około 30 minut), przekręcając co jakiś czas, aby...
Caponata

Caponata

08-04-2019
Bakłażany Babuni Sa Marigosa dwie papryki dwie średnie cebule dwie łodygi selera naciowego trzy ząbki czosnku 300g pomidorów bez skórki Kapary w occie winnym BioOrganica garść rodzynek oliwki czarne BioOrganica sól i pieprz ocet winny (możesz wykorzystać ocet z...
Linguine z cytryną i pieprzem z pieczonym kurczakiem i pomidorami

Linguine z cytryną i pieprzem z pieczonym kurczakiem i pomidorami

08-04-2019
(porcja na 6 osób) Składniki: 2 opakowania Linguine z Cytryną i Pieprzem Morelli 250g, pieczone mięso kurczaka (filet lub ćwiartka, wg uznania), 3 pomidory, Parmezan sezonowany 15-miesięczny,  Oliwy extra vergine ekologicznej z Sardynii, czosnek, seler Sposób...
Wołowe kieszonki z karczochami i orzechami włoskimi

Wołowe kieszonki z karczochami i orzechami włoskimi

08-04-2019
Składniki: 1kg polędwicy cielęcej 100g obranych orzechów włoskich 100g boczku wędzonego 8 karczochów Sa Marigosa 4 łyżki startego sera (np. Parmezanu) szklanka wina pół czerwonej cebuli szałwia i tymianek żółtko jaja, litr rosołu Oliwa z oliwek extra vergine sól i...
Makaron z małżami

Makaron z małżami

08-04-2019
Składniki: 250g makaronu Kokardki 5 kolorów Morelli, 500/600g świeżych małży, czosnek, pół szklanki białego wina, drobno posiekana natka pietruszki, trzy łyżki Oliwy extra vergine ekologicznej z Sardynii,   Sposób przygotowania: Ugotuj makaron "al dente" w obficie...
Makaron z sosem tuńczykowym

Makaron z sosem tuńczykowym

08-04-2019
Składniki: 250g makaronu Fettuccine Oliwkowe Morelli, czosnek, natka pietruszki, seler naciowy, trzy łyżki Oliwy extra vergine ekologicznej z Sardynii, 400g obranych pomidorów, 160g tuńczyka w oliwie z oliwek, sól Parmezan sezonowany 15-miesięczny Lub wypróbuj Sos z papryki...
Przepis na omlet z carpaccio z czarnych trufli

Przepis na omlet z carpaccio z czarnych trufli

08-04-2019
Składniki: 3 jajka, 2 łyżki startego parmigiano reggiano, 40g carpaccio z czarnej trufli Inaudi, sól i pieprz, oliwa z oliwek, oliwa truflowa Inaudi Przygotowanie: roztrzepać energicznie jajka, dodać starty parmezan, sól i pieprz do smaku, carpaccio z czarnej trufli. Rozgrzać na...
Pieczone ziemniaki z nadzieniem truflowym

Pieczone ziemniaki z nadzieniem truflowym

29-03-2019
Pieczone ziemniaki z nadzieniem truflowym   Składniki: 8 średnich ziemniaków Krem "La Tartufata" Inaudi Masło truflowe Inaudi Oliwa z oliwek extra vergine sól i pieprz   Sposób przygotowania: Podgotuj obrane ziemniaki, tak by były lekko niedogotowane. Odcedź i przekrój...
Wegetariańskie włoskie sery z podpuszczką roślinną z karczocha hiszpańskiego

Wegetariańskie włoskie sery z podpuszczką roślinną z karczocha hiszpańskiego

19-02-2019
Sery włoskie - tradycja rodziny Fiandino z Piemontu W malowniczym Piemoncie od stuleci rodzina Fiandino zajmuje się hodowlą krów, a od 1920 roku wytwarza sery. Alpejskie pastwiska położone z dala od regionów przemysłowych dostarczają odpowiedniego pożywienia krowom, a w szczególności...
Trufle - skąd się biorą i dlaczego fascynują

Trufle - skąd się biorą i dlaczego fascynują

06-02-2019
Trufle to odmiana grzyba, który wzrasta całkowicie pod ziemią, w symbiozie z pewnymi gatunkami drzew czerpie z nich oraz z gleby zarówno cenne minerały, jak oczywiście niezwykłe aromaty. Trufle magazynują w swoim chemicznym kodzie właściwości, które trafiają bezpośrednio do naszego...
Amedei, czyli doskonałość smaku zamknięta w tabliczkach czekolady

Amedei, czyli doskonałość smaku zamknięta w tabliczkach czekolady

22-10-2018
Wartościowa czekolada - jak ją rozpoznać? Głównym składnikiem czekolady jest oczywiście kakao, a w szczególności ziarno kakaowca. Ten "pokarm bogów"i jego walory odżywcze są znane od wieków, dziś wiemy, że stanowi całe bogactwo minerałów oraz posiada właściwości...
Trufle - magiczne grzyby z Piemotu

Trufle - magiczne grzyby z Piemotu

24-09-2018
Piemonckie regiony Langhe i Roero, których krajobraz został zaliczony do obiektów światowego dziedzictwa kultury Unesco, to prawdziwa mekka dla smakoszy. Tutaj rodzą się najlepsze szczepy prestiżowych win Barolo i Barbaresco, tutaj też jesień staje się czasem zbiorów najcenniejszej...
Smaki dzieciństwa na talerzu, czyli ekologiczne, roślinne, bezglutenowe dania instant

Smaki dzieciństwa na talerzu, czyli ekologiczne, roślinne, bezglutenowe dania instant

27-08-2018
Jak szybko i łatwo przygotować posiłek, który będzie zbilansowany, bogaty w wartości odżywcze, ekologiczny, w pełni roślinny, bezglutenowy, ale i oczywiście smaczny "jak u mamy"? Czy wyobrażacie sobie, że takie cechy może posiadać danie instant, posiłek do przygotowania z...
Makarony bezglutenowe dla wszystkich smakoszy włoskiej kuchni

Makarony bezglutenowe dla wszystkich smakoszy włoskiej kuchni

21-08-2018
Makaron - podstawowy składnik włoskiej diety. Dla Włochów makaron, czyli pasta, to podstawowy składnik codziennej diety. Jeśli chodzi o pszeniczne klasyczne makarony (do produkcji stosuje się wyłącznie odmianę durum) to istnieje ogromna liczba ich kształtów, w zależności od regionu...
Oliwa z Sardynii - prawdziwy smak Italii!

Oliwa z Sardynii - prawdziwy smak Italii!

18-07-2018
Sardynia - wyspa, którą należy odkryć Sardynia to miejsce magiczne. Tym którzy chcieliby ją odwiedzić, jednak z dala od utartych szlaków polecamy tzw. Zielone Wybrzeże - Costa Verde, czyli zachodnią część wyspy, mniej więcej od miasta Oristano w stronę jej południowej części....
PARMEZAN - król serów

PARMEZAN - król serów

08-06-2018
Geograficznym sercem parmezanu jest region Emilia-Romania, obejmujący obszary na południe od rzeki Pad, wokół włoskich miast: Parma, Reggio Emilia, Modena, Bolonia, Mantua. To właśnie w tych miejscach wytwarza się parmezan, czyli po włosku parmigiano reggiano, który może szczycić się...
W kulinarnej podróży po najlepszych włoskich smakach

W kulinarnej podróży po najlepszych włoskich smakach

24-05-2018
Nikogo chyba nie trzeba przekonywać do atrakcyjności włoskiej kuchni, która stała się w naszym kraju najpopularniejszą z zagranicznych kulinarnych preferencji. Włoskie restauracje, pizzerie, knajpki mnożą się na kulinarnej mapie Polski. Wszyscy przyrządzamy w naszych domach makarony,...