Wybór odpowiedniego sera to kluczowy element, który decyduje przede wszystkim o smaku pizzy. Ser to nie tylko składnik, który łączy wszystkie dodatki, ale także odpowiada za charakterystyczną kremową konsystencję oraz aromat dania.
Wybierając ser do pizzy, warto sięgnąć po... Więcej
Włoch się nie przejmuje, Włoch cieszy się chwilą!
Nauka potwierdza, że optymiści cieszą się większym powodzeniem w życiu osobistym i relacjach zawodowych, szybciej podnoszą się po porażkach, mają więcej energii i, co jest całkiem logiczne, cieszą się życiem w zdecydowanie... Więcej
W fascynującym świecie miksologii granat dopełnia drinki w dość nieoczekiwany i zaskakujący sposób. Jego intensywna barwa nadaje koktajlom głęboką, granatową czerwień, a “barowym klasykom” dodaje nieco bardziej awangardowego charakteru.Klementynka natomiast, dodaje świeżości i... Więcej
Na dzień dobry podamy Wam prostą i pyszną przystawkę, której nikomu chyba nie musimy przedstawiać...
Bruschetta z pomidorami i bazylią
Na porcję dla 4 osób potrzebne będą:
- duża ciabatta lub długa bułka paryska pokrojona na kromeczki o grubości ok. 2... Więcej
"Na orbicie jedzą fregolę z papryką"
Tiberino to wielopokoleniowa firma z Bari, która oferuje ekspresowe, a zarazem wykwintne dania dla wszystkich smakoszy włoskiej kuchni, którzy cenią sobie czas i wygodę. Marka szczyci się tym, że aby zaserwować wartościowy i aromatyczny obiad,... Więcej
Szczypta goryczy w tej słodyczy
Mostarda to owoce, warzywa (lub ich mieszanka) zaprawione w gęstym słodkim syropie, z dodatkiem naturalnego gorczycowego olejku eterycznego. Wśród owoców użytych do produkcji mostardy królują wiśnie, cytrusy, brzoskwinie, gruszki, czy... Więcej
Wszystko zaczyna się od mleka. Parmezan jest produkowany wyłącznie w prowincjach Parma, Reggio Emilia, Modena i Bolonia. Bydło karmione jest lokalnie wytwarzaną paszą. Żywienie bydła odbywa się zgodnie z normami rygorystycznej specyfikacji, która zabrania stosowania kiszonki, pasz... Więcej
Do rzeczy! Jakie korzyści oferuje wieloletnia zwyciężczyni rankingu diet?
✔️ Dieta śródziemnomorska jest bogata w naturalne składniki bioaktywne, takie jak antocyjany, flawonoidy, katechiny, kwasy fenolowe, likopeny, które zahamowują szkodliwe procesy przebiegające w organizmie,... Więcej
Panettone to babka, której nazwa wywodzi się od słowa panetto i oznacza bochenek chleba. Jej historia sięga jeszcze czasów Imperium Rzymskiego, kiedy to "przodkiem" babki był zaczynowy chleb na miodzie. Wypiekana jest w kształcie okrągłej kopuły i zawiera kandyzowane skórki... Więcej
W wielu produktach w naszym sklepie i innych miejscach oferujących produkty włoskie możesz spotkać się z orzechami laskowymi. Niejednokrotnie są one jednak nazwane tajemniczo: "orzechy z Piemontu ChOG" lub "Nocciola Piemonte IGP", lub jeszcze inaczej: "Tonda Gentile Trilobata IGP".
Z... Więcej
Co zamiast parmezanu, gdy chcesz godnie dopełnić danie, a przy okazji spróbować czegoś nowego? W kuchni włoskiej znajdziesz sery, które doskonale sprawdzą się jako zamienniki klasycznego parmigiano. Skosztuj i zobacz kolejne oblicze dobrze znanej potrawy!
Grana Padano - główny... Więcej
Parmezan to jeden z pierwszych przysmaków, o których myśli się słysząc ,,sery włoskie”. Ten twardy, dojrzewający ser wymaga odrobiny troski, by nie stracił na jakości po wyjęciu z opakowania. Dowiedz się, jak przechowywać parmezan - przedstawiamy najważniejsze zasady oraz... Więcej
Jak podawać pesto ze słoika, by wyciągnąć z tego przysmaku wszystko, co najlepsze? Gęsty, aromatyczny sos zasługuje na godne towarzystwo. Wykorzystaj go w przekąskach i potrawach nie tylko rodem z kuchni włoskiej - mnogość zastosowań to jedna z przyczyn popularności pesto na całym... Więcej
Balsamiczny ocet to obowiązkowe wyposażenie kuchni Włochów. Początki jego historii sięgają średniowiecza - wtedy traktowany był jako lekarstwo, dziś używamy go przede wszystkim w roli cennego dodatku do potraw. Jak wykorzystać ocet balsamiczny? Do czego pasuje najlepiej? Dowiedz się... Więcej
Deska serów - jak zrobić ją zgodnie z tradycyjnymi zasadami, by zachwyciła każdego siedzącego przy stole? Przeczytaj, co musi się znaleźć na desce serów, jak to pokroić, ułożyć i podać! Więcej
Do dziś firma z Pinerolo starannie wybiera składniki najwyższej klasy, takie jak włoskie orzechy laskowe „Tonda Gentile Trilobata”, świeże włoskie mleko, zaczyn drożdżowy (ten sam sprzed 100 lat), żółtka jaj kur z wolnego wybiegu i inne.
Z okazji tej ważnej rocznicy w... Więcej
Oliwki zielone a czarne - jaka jest różnica w smaku i dojrzałości?
Kolor oliwek mówi o ich dojrzałości. Zielone owoce zbiera się już we wrześniu, kiedy nie są jeszcze dojrzałe. Natomiast czarne oliwki można zerwać, w grudniu - wtedy są w pełni dojrzałe i gotowe do... Więcej
Niezwykle aromatyczny, uzależniający, pobudzający i wyborny napój, jakim jest kawa, podbił cały świat. Myślę, że wielu wielbicieli kawy, przy delektowaniu się swoją ulubioną cappucino, caffe latte, coretto, doppio, americano lub zwyczajną „parzuchą”, zastanowił się kiedyś... Więcej
Prawdziwy ocet balsamiczny jest błyszczący, lepki i ciemnobrązowy, przepuszczający światło i ma aksamitną konsystencję na języku. W smaku wyczuwa się w nim bogatą, złożoną słodycz, która eksploduje w ustach z nutami figi, melasy, wiśni, czekolady lub suszonych śliwek. Tradycyjny... Więcej
Morze Kantabryjskie to miejsce szczególne, gdzie pomiędzy Francją a Hiszpanią ziemia otwiera się szeroko, by powitać ocean w miejscu, które Francuzi nazywają Golfe de Gascogne, a Hiszpanie Golfo de Vizcayat. Tutaj fale Atlantyku wzdłuż wybrzeża iberyjskiego przekształcają się w... Więcej
Apulia to region zwany spichlerzem Włoch, jego nizinne położenie oraz klimat sprawiają, że uprawia się tu obficie zwłaszcza pszenicę durum, pomidory, winogrona, czy oliwki. To zdecydowanie rolnicze tereny ze swoją historią sięgającą czasów starożytnej Grecji. Kulinarna tradycja... Więcej
Bez oliwy z oliwek nie ma włoskiej kuchni. Oliwa jest podstawą diety śródziemnomorskiej, ale i dziedzictwem kulturowym Włoch. Zarówno literatura, jak i sztuka uczy nas, że kult oliwy we Włoszech został odziedziczony po starożytnym Rzymie, a tam trafił z Grecji. Więcej
Czy dania gotowe, liofilizowane mogą być wyrazem najlepszych tradycji włoskiej kuchni? Czy miłośnik dobrego jedzenia, a nawet wprawny kucharz, da się uwieść tego typu daniom? Więcej
Dieta wegetariańska jest coraz bardziej popularna. Warto poruszyć temat serów, ponieważ nie wszyscy wiedzą, że sery tzw. podpuszczkowe najczęściej nie są wegetariańskie. A wszystko przez podpuszczkę.
Więcej
Te pliki cookie są niezbędne do działania strony i nie można ich wyłączyć. Służą na przykład do utrzymania zawartości koszyka użytkownika. Możesz ustawić przeglądarkę tak, aby blokowała te pliki cookie, ale wtedy strona nie będzie działała poprawnie. Te pliki cookie pozwalają na identyfikację np. osób zalogowanych.
Zawsze aktywne
Analityczne pliki cookie
Te pliki cookie pozwalają liczyć wizyty i źródła ruchu. Dzięki tym plikom wiadomo, które strony są bardziej popularne i w jaki sposób poruszają się odwiedzający stronę. Wszystkie informacje gromadzone przez te pliki cookie są anonimowe.
Reklamowe pliki cookie
Reklamowe pliki cookie mogą być wykorzystywane za pośrednictwem naszej strony przez naszych partnerów reklamowych. Służą do budowania profilu Twoich zainteresowań na podstawie informacji o stronach, które przeglądasz, co obejmuje unikalną identyfikację Twojej przeglądarki i urządzenia końcowego. Jeśli nie zezwolisz na te pliki cookie, nadal będziesz widzieć w przeglądarce podstawowe reklamy, które nie są oparte na Twoich zainteresowaniach.
Nasza strona korzysta z usług Google, takich jak Google Analytics i Google Ads. Aby dowiedzieć się więcej o tym, jak Google wykorzystuje dane z naszej strony, zapoznaj się z polityką prywatności i warunkami Google.
Wysyłanie danych związanych z reklamami
Zgadzam się na wysyłanie danych związanych z reklamami do Google.
Reklamy spersonalizowane Google
Zgadzam się na używanie reklam spersonalizowanych. Reklamy te są dostosowywane do konkretnych preferencji, zachowań i cech użytkownika. Google zbiera dane na temat aktywności użytkownika w internecie, takie jak wyszukiwania, przeglądane strony internetowe, kliknięcia i zakupy online, aby lepiej zrozumieć jego zainteresowania i preferencje.