62 735 64 84 62 735 64 84 info@kuchnia-wloska.com.pl info@kuchnia-wloska.com.pl

Wszystkie

Odkrywamy kawę, czyli od koziego przysmaku, do włoskiego espresso

Odkrywamy kawę, czyli od koziego przysmaku, do włoskiego espresso

12-01-2022
Niezwykle aromatyczny, uzależniający, pobudzający i wyborny napój, jakim jest kawa, podbił cały świat. Myślę, że wielu wielbicieli kawy, przy delektowaniu się swoją ulubioną cappucino, caffe latte, coretto, doppio, americano lub zwyczajną „parzuchą”, zastanowił się kiedyś... Więcej
Ocet balsamiczny – skarb z Modeny

Ocet balsamiczny – skarb z Modeny

12-10-2021
Prawdziwy ocet balsamiczny jest błyszczący, lepki i ciemnobrązowy, przepuszczający światło i ma aksamitną konsystencję na języku. W smaku wyczuwa się w nim bogatą, złożoną słodycz, która eksploduje w ustach z nutami figi, melasy, wiśni, czekolady lub suszonych śliwek. Tradycyjny... Więcej
Anchois – małe morskie rybki: bogactwo smaku i zdrowia

Anchois – małe morskie rybki: bogactwo smaku i zdrowia

07-04-2021
Morze Kantabryjskie to miejsce szczególne, gdzie pomiędzy Francją a Hiszpanią ziemia otwiera się szeroko, by powitać ocean w miejscu, które Francuzi nazywają Golfe de Gascogne, a Hiszpanie Golfo de Vizcayat. Tutaj fale Atlantyku wzdłuż wybrzeża iberyjskiego przekształcają się w... Więcej
Taralli – tradycyjne przekąski z Apulii

Taralli – tradycyjne przekąski z Apulii

11-03-2021
Apulia to region zwany spichlerzem Włoch, jego nizinne położenie oraz klimat sprawiają, że uprawia się tu obficie zwłaszcza pszenicę durum, pomidory, winogrona, czy oliwki. To zdecydowanie rolnicze tereny ze swoją historią sięgającą czasów starożytnej Grecji. Kulinarna tradycja... Więcej
Włoska oliwa z oliwek – dziedzictwo smaku, dziedzictwo kultury

Włoska oliwa z oliwek – dziedzictwo smaku, dziedzictwo kultury

12-02-2021
Bez oliwy z oliwek nie ma włoskiej kuchni. Oliwa jest podstawą diety śródziemnomorskiej, ale i dziedzictwem kulturowym Włoch. Zarówno literatura, jak i sztuka uczy nas, że kult oliwy we Włoszech został odziedziczony po starożytnym Rzymie, a tam trafił z Grecji. Więcej
Dania gotowe Tiberino - w 100% naturalne i w 100% typowo włoskie

Dania gotowe Tiberino - w 100% naturalne i w 100% typowo włoskie

05-01-2021
Czy dania gotowe, liofilizowane mogą być wyrazem najlepszych tradycji włoskiej kuchni? Czy miłośnik dobrego jedzenia, a nawet wprawny kucharz, da się uwieść tego typu daniom? Więcej
Sery wegetariańskie, czyli jak właściwie wytwarza się sery i rola podpuszczki

Sery wegetariańskie, czyli jak właściwie wytwarza się sery i rola podpuszczki

30-04-2020
Dieta wegetariańska jest coraz bardziej popularna. Warto poruszyć temat serów, ponieważ nie wszyscy wiedzą, że sery tzw. podpuszczkowe najczęściej nie są wegetariańskie. A wszystko przez podpuszczkę.   Więcej
Stawiamy na naturalne, czyli najlepsze włoskie sery na targach Cheese 2019 w Bra

Stawiamy na naturalne, czyli najlepsze włoskie sery na targach Cheese 2019 w Bra

27-09-2019
W piemonckim mieście Bra, w którym powstała organizacja Slow Food, miała miejsce XII edycja międzynarodowych targów serów Cheese. Przez cztery wrześniowe dni, od 20 do 23, na ulicach miasta rozstawiono pojedyncze stoiska oraz duże namiotowe hale, gdzie swoje produkty zaprezentowały... Więcej
Makaron, czyli esencja włoskiej kuchni

Makaron, czyli esencja włoskiej kuchni

03-09-2019
Makaron to najpopularniejszy i najbardziej dostępny składnik włoskiej kuchni, pełen witamin, walorów odżywczych i smakowych. Jest inspiracją dla kulinarnych wariacji, można go przyrządzać na nieskończoną liczbę sposobów, przygotowywać posiłki zarówno na szybko, jak i dłużej... Więcej
Risotto z groszkiem i truflami

Risotto z groszkiem i truflami

02-08-2019
Delikatne danie, które idealnie sprawdzi się podczas letnich upałów. Gotowane na wodzie risotto jest doskonałym wyborem dla wegan. Połączenia groszku oraz trufli po prostu trzeba spróbować! http://www.ugotowanepozamiatane.pl/letnie-przepisy-risotto-groszek-trufla/   Więcej
Domowy makaron w stylu włoskim

Domowy makaron w stylu włoskim

02-08-2019
Domowy makaron tagliatelle w połączeniu z carpaccio z czarnej trufli i serkiem mascarpone. Wyraziste i jednocześnie delikatnie kremowe danie, które trafi w gusta smakoszy. Składniki: Makaron: 200 g mąki pszennej + do podsypania 2 jajka   Dodatki: 1 ząbek czosnku 125 g serka... Więcej
Risotto z czarnymi truflami

Risotto z czarnymi truflami

02-08-2019
Risotto z czarnymi truflami to doskonały pomysł na wykwintną kolację. Stwórz niepowtarzalne danie i połącz je z białym winem, aby cieszyć się pełnią smaku. Składniki:  2 szt czarnych trufli letnich w zalewie z solą 300 g pieczarek3-4 szt kapeluszy suszonych podgrzybków1,5... Więcej
Maccheroni al ferretto w sosie śmietanowo-serowym z truflami

Maccheroni al ferretto w sosie śmietanowo-serowym z truflami

02-08-2019
Oryginalny makaron w kształcie skręcanych rurek, śmietanka i ser Grana Padano połączone razem tworzą cudowny smak, którego nie da się podrobić. Sekret tego dania to prostota. Wypróbuj przepis: https://oryginalnysmak.pl/maccheroni-al-ferretto-w-sosie-smietanowo-serowym-z-truflami/   Więcej
Bruschetta z truflami

Bruschetta z truflami

02-08-2019
Czy jest ktoś, kto nie lubi bruschetty? Zapraszamy na mały twist, czyli bruschettę podaną z truflami, którą przygotujesz w 10 minut. Wykwintny smak trufli doda do “zwykłych” grzanek element luksusu. Sprawdź przepis i zachwyć się tym cudownym połączeniem... Więcej
Etycznie, pysznie i zdrowo - roślinne sery Verys z kiełkującego pełnoziarnistego ryżu

Etycznie, pysznie i zdrowo - roślinne sery Verys z kiełkującego pełnoziarnistego ryżu

16-05-2019
Stosując dietę roślinną osoby często kierują się względami etycznymi, ale także mają na względzie swoje zdrowie. W końcu to, co jemy wpływa na nasze samopoczucie i jakość życia. Moda na produkty wegańskie niesie z sobą jednak również sporo nadużyć i zagrożeń. Producenci... Więcej
Sałatka ryżowa z warzywami Sa Marigosa

Sałatka ryżowa z warzywami Sa Marigosa

08-04-2019
Składniki: 400g czarnego ryżu lub wybrane Risotto PAN 100g Tradycyjnej Włoskiej Mortadelli, 180g duszonej białej kapusty 180g marynowanej papryki 180g Bakłażanów Babuni Sa Marigosa 180g Serc Karczochów Sardyńskich lub Karczochów ćwiartowanych Sa Marigosa 180g Kalafiora w... Więcej
Kuskus z sałatką z warzyw i tuńczyka

Kuskus z sałatką z warzyw i tuńczyka

08-04-2019
Składniki: 2 puszki sałatki z warzyw i tuńczyka Galfre', 220 g kuskusu, sól, mała szczypta szafranu, oliwa z oliwek Przygotowanie: ugotować wodę z solą i szafranem (lub bulion, wtedy nie dodawać soli), zalać kaszkę kuskus, odczekać aż "wypije" płyn. Rozpulchnić kaszkę, dodać... Więcej
Pieczone papryki nadziewane karczochami z tuńczykiem Galfre

Pieczone papryki nadziewane karczochami z tuńczykiem Galfre

08-04-2019
Przepis na pieczone papryki nadziewane karczochami z tuńczykiem Galfre' Składniki: 2 papryki, 2 opakowania karczochów z tuńczykiem Galfre' Przygotowanie: papryki upiec w całości w piekarniku o temperaturze 185 stopni (przez około 30 minut), przekręcając co jakiś czas, aby... Więcej
Caponata

Caponata

08-04-2019
Bakłażany Babuni Sa Marigosa dwie papryki dwie średnie cebule dwie łodygi selera naciowego trzy ząbki czosnku 300g pomidorów bez skórki Kapary w occie winnym BioOrganica garść rodzynek oliwki czarne BioOrganica sól i pieprz ocet winny (możesz wykorzystać ocet z... Więcej
Linguine z cytryną i pieprzem z pieczonym kurczakiem i pomidorami

Linguine z cytryną i pieprzem z pieczonym kurczakiem i pomidorami

08-04-2019
(porcja na 6 osób) Składniki: 2 opakowania Linguine z Cytryną i Pieprzem Morelli 250g, pieczone mięso kurczaka (filet lub ćwiartka, wg uznania), 3 pomidory, Parmezan sezonowany 15-miesięczny,  Oliwy extra vergine ekologicznej z Sardynii, czosnek, seler Sposób... Więcej
Wołowe kieszonki z karczochami i orzechami włoskimi

Wołowe kieszonki z karczochami i orzechami włoskimi

08-04-2019
Składniki: 1kg polędwicy cielęcej 100g obranych orzechów włoskich 100g boczku wędzonego 8 karczochów Sa Marigosa 4 łyżki startego sera (np. Parmezanu) szklanka wina pół czerwonej cebuli szałwia i tymianek żółtko jaja, litr rosołu Oliwa z oliwek extra vergine sól i... Więcej
Makaron z małżami

Makaron z małżami

08-04-2019
Składniki: 250g makaronu Kokardki 5 kolorów Morelli, 500/600g świeżych małży, czosnek, pół szklanki białego wina, drobno posiekana natka pietruszki, trzy łyżki Oliwy extra vergine ekologicznej z Sardynii,   Sposób przygotowania: Ugotuj makaron "al dente" w obficie... Więcej
Makaron z sosem tuńczykowym

Makaron z sosem tuńczykowym

08-04-2019
Składniki: 250g makaronu Fettuccine Oliwkowe Morelli, czosnek, natka pietruszki, seler naciowy, trzy łyżki Oliwy extra vergine ekologicznej z Sardynii, 400g obranych pomidorów, 160g tuńczyka w oliwie z oliwek, sól Parmezan sezonowany 15-miesięczny Lub wypróbuj Sos z papryki... Więcej
Przepis na omlet z carpaccio z czarnych trufli

Przepis na omlet z carpaccio z czarnych trufli

08-04-2019
Składniki: 3 jajka, 2 łyżki startego parmigiano reggiano, 40g carpaccio z czarnej trufli Inaudi, sól i pieprz, oliwa z oliwek, oliwa truflowa Inaudi Przygotowanie: roztrzepać energicznie jajka, dodać starty parmezan, sól i pieprz do smaku, carpaccio z czarnej trufli. Rozgrzać na... Więcej