62 735 64 84 62 735 64 84 info@kuchnia-wloska.com.pl info@kuchnia-wloska.com.pl

Jak powstaje najsłynniejszy ser świata? Zgłębiaj z nami tajemnice Parmigiano Reggiano!

16-04-2024

Król Parmezan. Najbardziej włoski spośród wszystkich włoskich serów. Któż z nas wyobraża sobie dobre spaghetti lub risotto bez choćby szczypty tego mlecznego złocistego skarbu? O parmezanie można by wiersze pisać - jest tak ukochany przez dużych, małych, dorosłych i dzieci, na całym świecie.

Właśnie z tego powodu chcemy poświęcić parmezanowi nieco uwagi i przybliżyć Wam najważniejsze fakty o najsłynniejszym serze świata. Parmezan ma tak bogatą specyfikę, że nie da się tego opisać w jednej wiadomości, dlatego co jakiś czas będziemy Was zasilać kolejną porcją wiedzy na serowe tematy. Zaczynamy!

Jak powstaje najsłynniejszy ser świata? Zgłębiaj z nami tajemnice Parmigiano Reggiano!

 

Wszystko zaczyna się od mleka. Parmezan jest produkowany wyłącznie w prowincjach Parma, Reggio Emilia, Modena i Bolonia. Bydło karmione jest lokalnie wytwarzaną paszą. Żywienie bydła odbywa się zgodnie z normami rygorystycznej specyfikacji, która zabrania stosowania kiszonki, pasz fermentowanych i mąki zwierzęcej. Dzięki temu mleko wolne jest od chemicznych dodatków i szkodliwych substancji, które mogą wywoływać reakcje alergiczne.

 

 

A kiedy krówki zrobią już swoje?

Mleko z rana i poprzedniego wieczoru wlewa się do tradycyjnych "dwonowatych" kadzi.Do wyprodukowania jednego kręgu parmezanu potrzeba aż 550 litrów mleka! Mleko powoli i naturalnie krzepnie po dodaniu podpuszczki i startera serwatkowego, pochodzącego z poprzedniego dnia przeróbki.

Powstały twaróg jest następnie rozbijany przez mistrza serowarstwa na drobne granulki przy użyciu tradycyjnego narzędzia zwanego „spino”. W tym miejscu wkracza ogień. W procesie ogrzewania, masa serowa osiąga 55°C, a drobinki twarogu opadają na dno kadzi, tworząc zwartą masę.

 

 

 

Po około pięćdziesięciu minutach odławia się powstały skrzep, który dzieli się na dwie części i zawija w tradycyjne lniane płótno, a następnie umieszcza w formie, która nadaje parmezanowi ostateczny kształt.

Na każdym kręgu znajduje się tabliczka z unikalnym, sekwencyjnym kodem: jest to swoisty dowód tożsamości, który umożliwia prześledzenie całej produkcji - od początku, do końca. Po kilku godzinach specjalna opaska znakująca graweruje miesiąc i rok produkcji, numer rejestracyjny serowarni oraz charakterystyczne kropkowane napisy na całym obwodzie kręgu serowego.

 

 

 

Po kilku dniach koła zanurza się w nasyconym roztworze wody i soli. Ten etap zamyka cykl produkcyjny Parmigiano Reggiano i rozpoczyna okres jego dojrzewania.

Minimalny czas dojrzewania wynosi 12 miesięcy. Dopiero po ich upływie można zdecydować, czy każdy krążek jest godny nazwy, jaką nadano mu przy narodzinach, i kontynuować dojrzewanie aż do 24, 36, 40 miesięcy i więcej.

 

 

 

Również po 12 miesiącach eksperci Konsorcjum przeprowadzają test kontroli jakości na wszystkich kręgach po kolei: każdy jest uderzany młoteczkiem, a wyszkolone ucho inspektora jakości rozpoznaje wszelkie wady wewnątrz sera, które mogą obniżyć jakość.

Parmezan, który zdał egzamin jest oznaczany stemplem z rozgrzanego żelaza, stając się tym samym Parmigiano Reggiano DOP (ChNP).

 

 

A poniżej znajdziecie niektóre z naszych parmezanowych specjałów od Antica Latteria Ducale!

Polecamy produkty

Krem parmezanowy, słoik 250g

Krem parmezanowy, słoik 250g

Krem z Parmigiano Reggiano - pyszny krem serowy na bazie parmezanu do smarowania. Masa netto: 250g
Parmezan 320 g (sezonowany 22/24 miesiące)

Parmezan 320 g (sezonowany 22/24 miesiące)

Parmezan z apelacją DOP czyli CHNP (Chroniona Nazwa Pochodzenia) sezonowany 22/24 miesiące, z serowarni zrzeszonej w konsorcjum Parmigiano R...
Parmezan 1,050kg (sezonowany 12-15 m-cy)

Parmezan 1,050kg (sezonowany 12-15 m-cy)

Parmezan z apelacją DOP (Chroniona Nazwa Pochodzenia) sezonowany 15 miesięcy, z serowarni zrzeszonej w Konsorcjum Parmigiano Reggiano - Anti...
Parmezan 280g (sezonowany 34/36 miesięcy)

Parmezan 280g (sezonowany 34/36 miesięcy)

Parmezan z apelacją DOP czyli CHNP (Chroniony Nazwa Pochodzenia) sezonowany 34/36 miesięcy, z serowarni zrzeszonej w konsorcjum Parmigiano R...
Parmezan 260g (sezonowany 12-15 m-cy)

Parmezan 260g (sezonowany 12-15 m-cy)

Parmezan z apelacją DOP (chroniony znak pochodzenia) sezonowany 15 miesięcy, z serowarni zrzeszonej w konsorcjum Parmigiano Reggiano. W opak...
Parmezan 1,000 kg  (sezonowany 34/36 m-cy)

Parmezan 1,000 kg (sezonowany 34/36 m-cy)

Parmezan z apelacją DOP (Chroniona Nazwa Pochodzenia) sezonowany 34/36 miesiące, z serowarni zrzeszonej w konsorcjum Parmigiano Reggiano. W ...