Masz pytanie? 62 735 64 84 info@kuchnia-wloska.com.pl
Parmezan z apelacją DOP (Chroniona Nazwa Pochodzenia) sezonowany 15 miesięcy, z serowarni zrzeszonej w Konsorcjum Parmigiano Reggiano - Antica Latteria Ducale.
Masa netto 1,050kg (+/- 20g).
Parmezan z apelacją DOP (Chroniona Nazwa Pochodzenia) sezonowany 15 miesięcy, z serowarni zrzeszonej w konsorcjum Parmigiano Reggiano. W opakowaniu próżniowym 1,020kg (+/-20g).
Najlepiej spożyć do: 25.07.2024
Nasz ser sprowadzamy bezpośrednio z serowarni Antica Latteria Ducale, która została założona w 1947 roku przez rodzinę Montorsi. W przeciągu 50 lat trzy generacje tej rodziny zdołały połączyć kryteria i rygory historyczne z technologią i awangardowymi rozwiązaniami wytwarzania parmezanu. A wszystko to w zgodzie z tradycją swojego regionu. Filozofią rodzinnej firmy jest produkcja Parmigiano Reggiano o najwyższej jakości, dla smakoszy ceniących typowe zalety smakowe charakterystyczne dla parmezanu z zachowaniem dawnych nut smakowych.
Takie zalety można uzyskać jedynie dzięki strukturze produkcji w cyklu zamkniętym, z zachowaniem kontroli wszystkich etapów wytwarzania sera, jaką wykonuje Antica Latteria Ducale. Rezultatem końcowym jest ser wykonany w małym i zrównoważonym ekosystemie, gdzie mleko nie jest zubożone w transporcie zanim jeszcze zostanie przetworzone w ser.
Wytwarzanie sera w pracowni Antica Latteria Ducale
Serowarnia znajduje się dwa kroki od stajni, zgodnie z tradycją mleko musi być wytwarzane jak najbliżej miejsca produkcji sera. W ten sposób unika się długiej podróży i mleko zachowuje swoje właściwości. Wewnątrz serowarni, oprócz przyjaznej, rodzinnej atmosfery, uwagę przyciągają wielkie miedziane kotły do wytwarzania parmezanu. Na zewnątrz wyłożone są intercapedini, w których znajduje się obieg pary koniecznej do podgrzewania surowego i nigdy nie pasteryzowanego mleka, w którym w ten sposób wytwarza się naturalna flora bakteryjna.
Rytuał wytwarzania sera powtarza się każdego dnia, przez cały rok, a bohaterem tych codziennych czynności są ręce serownika. Udział nowych technologii jest naprawdę niewielki, jest ona pomocna głównie przy zachowaniu rygorystycznych norm higieny. Obok gestów czysto technicznych, wytwarzanie parmezanu wymaga zastąpienia pośpiechu ruchami precyzyjnymi, które w efekcie przekładają się na jakość i doskonały smak.
Łącznikiem tradycji produkcji parmezanu są z pewnością tradycyjne narzędzia – specjalne mieszacze, łopatki, których do dziś używają sprawnymi ruchami serowarzy. Obserwacja ich pracy to fascynująca podróż po rzemieślniczych ruchach, precyzji, umiejętności punktualnego rozróżnienia poszczególnych momentów produkcji sera.
Po rozłożeniu w specjalnych formach masy serowej, przechodzi się do umieszczenia ich w solance. Po ich osuszeniu rozpoczyna etap sezonowania parmezanu, rygorystycznie według tradycyjnych reguł.
Właściwości smakowo-żywieniowe
Aby wyprodukować 1 kg Parmigiano Reggiano potrzebnych jest 16 litrów mleka najwyższej jakości. Parmezan to zdrowy, naturalny, kompletny produkt spożywczy. Należy podkreślić jego wysokie walory odżywcze wynikające z procesów powolnej transformacji podstawowych składników, która następuje podczas okresu sezonowania. Parmezan jest łatwo trawiony, a jego walory odżywcze są bez trudu asymilowane przez organizm. Sto gramów sera trawi się przez około 45 minut (podczas gdy taką samą ilość mięsa organizm trawi przez 4 godziny). Zawartość protein w 100 g. parmezanu odpowiada 185g. wołowiny, 225g. pstrąga, 190 g. wieprzowiny.
Należy podkreślić szczególne, niepowtarzalne walory smakowe Parmigiano Reggiano, niezastąpione w podkreślaniu i wydobywaniu smaków w wielu potrawach, takich jak oczywiście makarony, zupy czy dania mięsne. Parmezan świetnie sprawdza się w towarzystwie owoców, sałatek, czy aperetifów.
W dzisiejszym frenetycznym stylu życia, parmezan jest smacznym dostawcą energii, posiłkiem harmonijnym i zbilansowanym zarówno dla ludzi zapracowanych, uprawiających sport, jaki i dla dzieci.