62 735 64 84 62 735 64 84 info@kuchnia-wloska.com.pl info@kuchnia-wloska.com.pl

Pięć pomysłów na szybkie i lekkie dania z włoskim akcentem

11-06-2024

Wielu ludzi ogranicza kuchnię włoską jedynie do Margherity i spaghetti alla carbonara i bywa, że w wydaniu restauracyjnym niosą za sobą także nieprzyjemne skutki uboczne. Chyba każdy kiedyś zaliczył ten stan, gdy po spałaszowaniu "pizzy na grubym", musiał z ciężkim sercem, a jeszcze cięższym żołądkiem westchnąć i zadać sobie pytanie: "i na co mi to było?". :)

My, jak i wielu z Was, wiemy jednak, że oblicze typowego włoskiego talerza nie jest tak bezwzględne dla zdrowia i trawienia - a wręcz przeciwnie - często niesie ze sobą szereg korzyści zdrowotnych, których próżno szukać w "typowej włoskiej pizzy" z grill-baru przy krajówce. Kuchnia rodem z Półwyspu Apenińskiego to w większości przecież nic innego, jak dieta śródziemnomorska - przebogata w świeże warzywa, zakrapiana najlepszej jakości oliwą z oliwek, ociekająca witaminami, mistrzyni smaku i zdrowia - dieta śródziemnomorska!

A jako, że lato, lato... lato czeka i to tuż za rogiem, podsuniemy Wam kilka naprawdę fajnych i lekkich przepisów, które możecie wypróbować także z produktami dostępnymi w naszym sklepie. :)

To lecimy z tematem!

Na dzień dobry podamy Wam prostą i pyszną przystawkę, której nikomu chyba nie musimy przedstawiać...

 

Bruschetta z pomidorami i bazylią

 

Na porcję dla 4 osób potrzebne będą:

           - duża ciabatta lub długa bułka paryska pokrojona na kromeczki o grubości ok. 2 cm,
- oliwa z oliwek extra vergine,
- 2 ząbki czosnku, posiekane lub przeciśnięte przez praskę,
- 2 średniej wielkości pomidory pokrojone w kostkę,
- mała czerwona cebulka, posiekana w drobną kostkę,
- łyżka stołowa drobno posiekanej bazylii,
- łyżka octu balsamicznego,
- sól i pieprz, najlepiej świeżo zmielone.

 

Kromki ciabatty grillujemy 2 minuty z każdej strony, aż staną się rumiane i chrupiące. Każdą z grzanek smarujemy cienką warstwą oliwy i czosnku. W misce mieszamy pomidory, cebulę, bazylię, ocet i oliwę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Nakładamy na grzanki i gotowe!

Jeśli macie ochotę, możecie posypać bruschettę odrobiną świeżo startego twardego sera, np. Gran Kinara.
W przypadku, gdybyście mieli ochotę na urozmaicenie, możecie eksperymentować z dodatkami. Nie bójcie się sięgnąć po pesto, gotowe sosy, anchois lub tuńczyka. Dajcie upust swojej kulinarnej wyobraźni. W końcu bruschetta nie jedną ma twarz :)

 

 

A teraz pora na przepis, który może stanowić zarówno dodatek do obiadu, jak i samodzielne danie. Lato to doskonała pora na grillowane warzywa z pesto, bo wszystkie składniki, jakich potrzeba, znajdziemy w lokalnym warzywniaku lub na straganie. Taka sezonowa mieszanka karmi nie tylko smakiem, ale i widokiem - ach, co za kolory! A więc rozgrzewamy ruszt i do roboty!

 

Grillowane warzywa z pesto

 

Na porcję dla 4 osób potrzebne będą:

- 1 pokrojona w szerokie paski duża czerwona papryka,
- 1 pokrojony w plastry bakłażan,
- 2 cebule pokrojone w ćwiartki,
- 2 pokrojone wzdłuż małe cukinie,
- 1 pokrojony w cienkie plastry batat,
- oliwa z oliwek extra vergine,
- gotowe pesto zielone,
- sól i pieprz do smaku.

 

Rozgrzewamy odrobinę oliwy na karbowanej patelni grillowej lub na płycie grilla. Pokrojone warzywa nacieramy oliwą, doprawiamy (opcjonalnie) solą i pieprzem, i smażymy, aż zmiękną i się zarumienią. Gotowe warzywa podajemy z pesto. Takie danie najlepiej smakuje z kromką opieczonego chleba ze świeżą oliwą z oliwek.

Pamiętajcie, że warzywa możecie oczywiście upiec także na tradycyjnym ruszcie grillowym. Nie ograniczajcie się także wyłącznie do pesto. Z tym bukietem warzyw doskonale zgra się także krem z czosnku, krem z karczochów lub suszonych pomidorów. No i oczywiście nic tak nie podkreśli smaku grillowanych jarzyn, jak ocet balsamiczny z Modeny!

 

 

Kolejny przepis pokochają wszyscy - a najmłodsi szczególnie! Placuszki z polenty to pyszna i chrupiąca przekąska, w której łatwo przemycicie warzywa na talerze kochanych milusińskich (a wiemy, że często to nie lada wyzwanie).

 

Placuszki z polenty i kukurydzy z warzywami

 

Aby upiec 16 placuszków, potrzebne będą:
- pół szklanki polenty,
- 360 ml wody,
- pół łyżeczki soli,
- pół szklanki kukurydzy konserwowej,
- pół szklanki posiekanej czerwonej papryki,
- ćwierć szklanki posiekanej cebuli dymki,
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki,
- 1 posiekany ząbek czosnku,
- 1/3 szklanki mąki pszennej lub bezglutenowej,
- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia,
- roztrzepane jajko
- oliwa z oliwek do smażenia.

 

Wlewamy wodę do rondelka, solimy i doprowadzamy do wrzenia. Powoli wsypujemy polentę, cały czas mieszając. Nie przerywając mieszania, na małym ogniu gotujemy polentę 3-5 minut, aż masa zgęstnieje. Zdejmujemy garnek z ognia, dodajemy kukurydzę konserwową, paprykę, dymkę, natkę i czosnek. Dokładnie mieszamy, przekładamy do miski i pozostawiamy do ostygnięcia. Jajko i mąkę pszenną (lub bezglutenową, jeśli jesteście uczuleni/macie celiakię) z proszkiem do pieczenia przesiewamy i dodajemy do polenty. Doprawiamy solą i pieprzem. Na patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy uformowane placuszki po 2 minuty z każdej strony, aż się zrumienią.

Gotowe placuszki możecie podawać z różnymi sosami, np. kwaśną śmietaną z zielonym lub czerwonym pesto, a jeśli jesteście fanami pikantniejszych klimatów, jako dodatku spróbujcie koniecznie sosu pomidorowego z peperoncino. Ciekawą propozycją, zwłaszcza dla smakoszy nieco bardziej wyrafinowanych smaków, jest dodanie do ulubionego sosu kilku kropel oliwy truflowej lub zastąpienie klasycznej polenty - polentą truflową.

 

 

Kilka przepisów mamy już za sobą, ale nadal, jakby czegoś brakowało... Wszystko fajnie, ale gdzie jest makaron?
Bez dłuższej chwili zastanowienia przybywamy z odpowiedzią! Przed nami dwa fantastyczne przepisy z makaronem, tak w wersji bezglutenowej, jak i klasycznej, pszennej. Na dobry początek weźmy coś prostego, z wegańskim akcentem.

 

 

Capellini z pomidorami, czosnkiem i bazylią

 

Na porcję dla 4-6 osób potrzebujemy:

- 500g makaronu capellini,

- 550g pomidorów pokrojonych w kostkę i pozbawionych
gniazd nasiennych,

- 6 pokrojonych w cienkie plastry ząbków czosnku,

- łyżka stołowa drobno posiekanych liści bazylii,

- oliwa z oliwek extra vergine,

- sól i pieprz do smaku.

 

Rozgrzewamy oliwę na patelni i podsmażamy pokrojony czosnek, aż się zrumieni. Zmniejszamy ogień, wrzucamy pomidory, bazylię, sól i pieprz i dusimy ok. 5 minut, uważając, by pomidory się nie rozgotowały. Makaron gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie. Odcedzamy makaron i mieszamy na patelni z gotowymi pomidorami, dolewając jeszcze trochę oliwy. Wykładamy na talerze i gotowe!

A jeżeli myśl wegańska jest Wam bliższa od wegetariańskiej, możecie śmiało posypać gotowy makaron startym serem owczym lub krowim - to podkreśli smak dania i doda mu nieco charakteru. Aby maksymalnie podkręcić smak makaronu, podczas duszenia możecie dodać do pomidorów trochę papryczki peperoncino.

Pamiętajcie, że nie mając pod ręką świeżych pomidorów, zawsze możecie skorzystać z pełnych wyjątkowego smaku (i sardyńskiego słońca) sosów pomidorowych, dostępnych w naszym sklepie!

 

Ostatnią propozycją, jaką dla Was dziś mamy jest absolutna włoska klasyka, czyli penne z tuńczykiem i oliwkami, w towarzystwie marynowanych karczochów. Talerz takiego makaronu, to sycący, bogaty w białko i lekki obiad, dla tych, którzy trzymają linię, jak i dla tych, którzy po prostu chcą zjeść pysznie i zdrowo.

 

Makaron z tuńczykiem, oliwkami i karczochami

 

Na porcję dla 4-6 osób potrzebne będą:

- 500g makaronu penne z pszenicy durum lub bezglutenowego,
- 440g odsączonego tuńczyka z puszki,
- 400g karczochów marynowanych,
- szklanka oliwek czarnych lub zielonych, bez pestek,
- 2 łyżki posiekanych kaparów,
- 2 posiekane ząbki czosnku
- 3 posiekane papryczki chilli,
- oliwa z oliwek extra vergine,
- sól do gotowania makaronu,
- tarty parmezan do posypania.

 

Gotujemy makaron al dente w osolonym wrzątku. Odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Rozgrzewamy 2 łyżki oliwy z oliwek na patelni, dodajemy czosnek, papryczkę chili i smażymy przez 2 minuty. Dodajemy makaron, tuńczyka, oliwki i karczochy i dokładnie mieszamy. Gotowe danie podajemy posypane startym parmezanem.

Jeśli nie macie pod ręką papryczek chili, możecie zastąpić je łyżką ostrego sosu agliolino od Carli lub Inaudi.

 

 

 

Mamy nadzieję, że lektura minęła Wam smakowicie. Macie ochotę na więcej?

 


To dobrze się składa, bo wszystkie przepisy w tym wpisie zostały zaczerpnięte z książki "Kuchnia Włoska w twoim domu" autorstwa Stephanie Souvlis, Jenny Fanshaw i Amandy Cooper, wydanej przez Wydawnictwo RM, w której znajdziecie wiele innych inspiracji dla przygotowania smacznych, szybkich i lekkich dań kuchni włoskiej.

 

Smacznego! :)

Polecamy produkty

Makaron Pennette BIO, 500g, Pasta Jesce

Makaron Pennette BIO, 500g, Pasta Jesce

Makaron Pennette BIO, 500g, Pasta Jesce - makaron z ekologicznej pszenicy durum. Masa netto: 500g
Penne Le Asolane - makaron bezglutenowy BIO, 250g

Penne Le Asolane - makaron bezglutenowy BIO, 250g

Penne marki Le Asolane - kukurydziany makaron bezglutenowy BIO.Masa netto: 250g
Oliwa z oliwek extravergine "Classico" Frantoio Moscato 250 ml

Oliwa z oliwek extravergine "Classico" Frantoio Moscato 250 ml

Oliwa "Classico" z oliwek z pierwszego tłoczenia Butelka pojemność: 250 ml
Oliwa z oliwek extravergine BIO z Sardynii, 500 ml

Oliwa z oliwek extravergine BIO z Sardynii, 500 ml

Oliwa extra virgin "San Giuliano BIO" z z mieszanki włoskich odmian oliwek pochodzących z ekologicznych upraw Objętość: 500 ml...
Sos pomidorowo-bazyliowy 300g

Sos pomidorowo-bazyliowy 300g

Sugo con basilico - Sos pomidorowy z bazylią Masa netto: 300g
Sos pomidorowo-oliwkowy, 300g

Sos pomidorowo-oliwkowy, 300g

Sos pomidorowo - oliwkowy Masa netto: 300g