Masz pytanie? 62 735 64 84 info@kuchnia-wloska.com.pl
Oliwa extra virgin "Fruttato" z dwóch odmian włoskich oliwek
Objętość: 250 ml
Charakterystyka oliwy "Fruttato":
Oliwa "Fruttato" jest tłoczona z dwóch odmian oliwek: rdzennie włoskiej - Coratina i sardyńskiej - Bosana. Wśród zdecydowanych i otulających aromatów, jako pierwsze wyróżniają się intensywne nuty cytrusowe i ziołowe, a dopełniane są przez akcenty liści oliwnych i kardamonu. Intensywny smak "Fruttato" jest wyraźnie goryczkowy i ostry, przenikany przez nuty liści, trawy i karczocha. Kolor oliwy jest złocisty, z zielonymi refleksami.
Oliwa "Fruttato" doskonale komponuje się z owocami morza i świeżymi sałatkami, zwłaszcza warzywnymi. Jest polecana jako dodatek do wszystkich roślin strączkowych - szczególnie gotowanych tradycyjnie i na parze, a także do różnego rodzaju zup. "Fruttato" to dobry wybór do przyrządzania i doprawiania potraw z czerwonego mięsa.
Składniki: 100% oliwa extra virgin z oliwek włoskich odmian: Coratina i Bosana.
Oliwa zamknięta jest w butelce z ciemnego zielonego szkła, które chroni smak, aromat i wszystkie wartości odżywcze przed negatywnym wpływem światła.
Objętość: 250 ml
Wyprodukowano we Włoszech.
Poznajcie również producentów tej fantastycznej oliwy, czyli San Giuliano!
Od ponad stu lat firma San Giuliano zamyka w butelkach płynne śródziemnomorskie słońce - oliwę z oliwek najwyższej klasy. W malowniczym mieście Alghero, na północy Sardynii, mieści się tłocznia, w której codziennie dokładane są wszelkie starania, by wszystkie oliwki, trafiające na linię produkcyjną, spełniały najsurowsze wymogi włoskie i międzynarodowe. W San Giuliano tradycja tłoczenia oliwy sięga 1916 roku i z każdym dniem kontynuowana jest z jeszcze większą dbałością. Firma szczyci się posiadaniem gajów oliwnych, uprawianych w zgodzie z naturą i w poszanowaniu dla środowiska. Liczba drzew w tychże gajach jest imponująca i przyprawia o zawrót głowy, bowiem jest ich aż 168.000 (!) - a ich liczba rośnie nieustannie z każdym rokiem. Oliwki odmian sardyńskich i włoskich, uzupełniane są wyłącznie selekcjonowanymi europejskimi mieszankami, by zapewnić oliwie z nich tłoczonej, szlachetny profil smakowy i zachować jak najwięcej cennych wartości odżywczych.
Firma San Giuliano jest laureatem wielu nagród - trzy razy z rzędu zdobyła w ostatnich latach tytuł najlepszego producenta oliwy z oliwek we Włoszech. Przez amatorów i znawców włoskich kulinariów często nazywana jest "dumą Sardynii", o czym, mamy nadzieję, zechcecie przekonać się na własnym talerzu!
Możecie również wybrać się w ekspresową podróż na Sardynię i zwiedzić Alghero i San Giuliano w zaledwie 30 sekund - w tym video (klik). :)