Masz pytanie? 62 735 64 84 info@kuchnia-wloska.com.pl
Oliwa "Ricetta Classica" - blend oliwy rafinowanej i extra vergine
Objętość: 1 litr
Charakterystyka oliwy "Ricetta Classica":
"Ricetta Classica" to oliwa o delikatnym i przyjemnym smaku, uniwersalna w użyciu. Otrzymywana jest z połączenia najlepszych oliw extra virgin i rafinowanych, dzięki czemu łączy zalety obu tych szlachetnych olejów. Jej kolor jest słomkowożółty, klarowny, przezroczysty, a zapach przywodzi na myśl migdały i wanilię.
Oliwa "Ricetta Classica" jest uniwersalna i pasuje do wszelakiego rodzaju potraw. Jej niezwykła odporność na działanie wysokich temperatur, w porównaniu z innymi olejami sprawia, że nadaje się, jak żadna inna oliwa do smażenia, grillowania, pieczenia i blanszowania.
Składniki: 100% oliwa z oliwek - z mieszanki oliw extra virgin i rafinowanych.
Oliwa zamknięta jest w butelce z ciemnego zielonego szkła, które chroni smak, aromat i wszystkie wartości odżywcze przed negatywnym wpływem światła.
Objętość: 1000 ml
Wyprodukowano we Włoszech.
Poznajcie również producentów tej fantastycznej oliwy, czyli San Giuliano!
Od ponad stu lat firma San Giuliano zamyka w butelkach płynne śródziemnomorskie słońce - oliwę z oliwek najwyższej klasy. W malowniczym mieście Alghero, na północy Sardynii, mieści się tłocznia, w której codziennie dokładane są wszelkie starania, by wszystkie oliwki, trafiające na linię produkcyjną, spełniały najsurowsze wymogi włoskie i międzynarodowe. W San Giuliano tradycja tłoczenia oliwy sięga 1916 roku i z każdym dniem kontynuowana jest z jeszcze większą dbałością. Firma szczyci się posiadaniem gajów oliwnych, uprawianych w zgodzie z naturą i w poszanowaniu dla środowiska. Liczba drzew w tychże gajach jest imponująca i przyprawia o zawrót głowy, bowiem jest ich aż 168.000 (!) - a ich liczba rośnie nieustannie z każdym rokiem. Oliwki odmian sardyńskich i włoskich, uzupełniane są wyłącznie selekcjonowanymi europejskimi mieszankami, by zapewnić oliwie z nich tłoczonej, szlachetny profil smakowy i zachować jak najwięcej cennych wartości odżywczych.
Firma San Giuliano jest laureatem wielu nagród - trzy razy z rzędu zdobyła w ostatnich latach tytuł najlepszego producenta oliwy z oliwek we Włoszech. Przez amatorów i znawców włoskich kulinariów często nazywana jest "dumą Sardynii", o czym, mamy nadzieję, zechcecie przekonać się na własnym talerzu!
Możecie również wybrać się w ekspresową podróż na Sardynię i zwiedzić Alghero i San Giuliano w zaledwie 30 sekund - w tym video (klik). :)