62 735 64 84 62 735 64 84 info@kuchnia-wloska.com.pl info@kuchnia-wloska.com.pl

Parmigiano Reggiano a parmezan – gdzie tkwi różnica?

06-08-2025
Parmigiano Reggiano a parmezan – gdzie tkwi różnica?

Włochy słyną z wielu przepysznych potraw i składników, które szybko zdobyły popularność na całym świecie. Szczególnie cenioną kategorię stanowią sery, a wśród nich jedyny w swoim rodzaju Parmigiano Reggiano. Tego sera nie trzeba nikomu przedstawiać, gdyż jest eksportowany do najróżniejszych krajów, aby nie tylko Włosi mogli cieszyć się jego wspaniałym smakiem. Co jednak z parmezanem? Czy to ten sam ser co Parmigiano Reggiano? W tym artykule skupimy się na tych pytaniach, porównując te dwie nazwy – czytaj dalej, aby dowiedzieć się, co warto wiedzieć o kwestii Parmigiano Reggiano a parmezan.

Parmigiano Reggiano a parmezan – czy to te same sery?

Parmigiano Reggiano to oryginalna włoska nazwa twardego długodojrzewającego sera podpuszczkowego, który jest wytwarzany z mleka krowiego w kilku regionach Włoch według odpowiedniej receptury. Nazwa parmezan najczęściej bywa stosowana jako potoczne i spolszczone określenie Parmigiano Reggiano. Jednak czasem może on odnosić się także do innych twardych serów o podobnym smaku. Najłatwiej wyjaśnić to w następujący sposób – każdy Parmigiano Reggiano to parmezan, ale nie każdy parmezan to Parmigiano Reggiano. 

Ser powinien być określany oficjalną nazwą Parmigiano Reggiano lub parmezan wyłącznie po spełnieniu rygorystycznych wytycznych, które dotyczą go już od 70 lat. Producenci jednak czasem stosują określenia np. „typu parmezan”, które świadczą, że nie jest to oryginalny Parmigiano Reggiano. Jeśli chcesz cieszyć się jego prawdziwym smakiem, wybieraj sery włoskie, zwracając uwagę na kilka elementów, które dokładniej opisujemy poniżej. 

Imitacje parmezanu mogą być produkowane m.in. w innych krajach europejskich. Nie ma polskiego parmezanu – jednak są sery, które mogą nieco przypominać smakiem Parmigiano Reggiano. Warto pamiętać, że powstają w inny sposób i nie będą tym samym co ten oryginalny z Włoch.

Jak rozpoznać prawdziwy Parmigiano Reggiano, czyli parmezan?

Parmigiano Reggiano jest serem, który posiada kilka ważnych wyróżników. Jeśli zabraknie choć jednego z nich, nie będzie to oryginalny parmezan. Warto o tym pamiętać, gdyż ten gatunek sera jest ściśle powiązany z rygorystycznymi zasadami wytwarzania określonymi i kontrolowanymi przez Konsorcjum Parmigiano Reggiano.

Parmigiano Reggiano a parmezan - czym się różnią?

Jeśli zależy Ci na Parmigiano Reggiano o delikatniejszym smaku, wybierz parmezan który dojrzewał przez 15 miesięcy. Zamówisz go na: https://kuchnia-wloska.com.pl/parmezan-0-980kg-sezonowany-15-m-cy.html.

Przede wszystkim Parmigiano Reggiano powstaje jedynie w kilku miejscach we Włoszech. Jego produkcja odbywa się w regionie Emilia-Romania i obejmuje dokładnie 5 prowincji: Parma, Reggio Emilia, Modena, Bolonia oraz Mantua. Znaczenie mają także czynniki ściśle powiązane z procesem wytwarzania sera, np. tradycje kulturowe czy sposób hodowli i wypasu krów. Te elementy są z góry określone i każdy producent musi się do nich dostosować, adaptując je do działalności własnej firmy.

W serze parmezan nie ma żadnych konserwantów ani dodatków (poza podpuszczką, która jest niezbędna do procesu koagulacji mleka). Ważne są jednak nie tylko składniki wykorzystywane bezpośrednio do produkcji Parmigiano Reggiano, ale także to, czym dokładnie karmione są krowy, np. zabronione są pasze pochodzenia zwierzęcego.

Lekko pikantny parmezan o wyraźnym smaku

Ciekawą propozycję stanowi parmezan sezonowany 24 miesiące – znajdziesz w nim lekką pikantność i wyraźniejszy smak. Ten ser czeka na Ciebie na: https://kuchnia-wloska.com.pl/parmezan-280g-sezonowany-22-24-miesiace.html.

Kolejna ważna kwestia dotyczy czasu dojrzewania, który musi wynieść co najmniej 12 miesięcy. Tylko taki ser może być określany oryginalnym parmezanem. Parmigiano Reggiano jest dostępny w kilku odmianach, które zależą właśnie od długości dojrzewania. Kolejne popularne kategorie to sery, które leżakują przez 18 lub 24 miesiące, jednak w sklepach często można spotkać również te 20- i 22-miesięczne. Do najstarszych należą te, których okres dojrzewania przekracza 30 miesięcy. Czas sezonowania wpływa na smak, teksturę i aromat parmezanu – im będzie on dłuższy, tym intensywniejszy i twardszy Parmigiano Reggiano zostanie uzyskany. 

Parmigiano Reggiano a parmezan - smak sera zależny od długości dojrzewania

Fanom serów o głębokim smaku polecamy Parmigiano Reggiano dojrzewający przez 34 miesiące. Jest dostępny na: https://kuchnia-wloska.com.pl/parmezan-0-998-kg-sezonowany-34-36-m-cy.html.

Istotny jest również symbol DOP znajdujący się na opakowaniu sera. Oznacza on Chronioną Nazwę Pochodzenia, czyli dla konsumenta to pewność, że kupuje oryginalny Parmigiano Reggiano. Takie oznaczenie w formie logo jest umieszczane na opakowaniu kawałków sera, dlatego to właśnie ono jest najczęściej spotykane w polskich sklepach. Sprzedawany ser stanowi jedynie część 40-kilogramowego kręgu sera. 

Tak duże kawałki mają nieco inne i dokładniejsze oznaczenia. Znajdziesz na nich wypaloną nazwę „Parmigiano Reggiano” oraz identyfikator, który pozwoli odczytać, kto wyprodukował ten ser. Poza tym umieszczone jest na nim również logo Consorzio del Formaggio Parmigiano Reggiano oraz data produkcji w postaci miesiąca i roku.

Parmigiano Reggiano a parmezan – ta kwestia nie będzie już dłużej Cię zastanawiać. Opisane powyżej elementy razem tworzą prawdziwy Parmigiano Reggiano, czyli parmezan. Unikaj wybierania serów bez odpowiednich oznaczeń i stawiaj na zakupy w sprawdzonych miejscach, np. włoskich delikatesach, aby cieszyć się smakiem prawdziwego i jedynego w swoim rodzaju króla serów.