62 735 64 84 62 735 64 84 info@kuchnia-wloska.com.pl info@kuchnia-wloska.com.pl

Kulinarne podróże po orbicie - czyli jak dania Tiberino podbiły Międzynarodową Stację Kosmiczną

16-05-2024

Przestrzeń kosmiczna - kolosalna, nieprzemierzona, nieokiełznana. A jednak jest możliwym, że i w tak niesprzyjającym środowisku człowiek znalazł swoje miejsce. Wszędzie jednak człowieczym śladem podąża także ludzki wynalazek - kuchnia. Jeść przecież trzeba, nawet tak niewyobrażalnie daleko od domu. Ale o spaghetti z sosem pomidorowym można w kosmosie tylko pomarzyć...

Wcale nie! Okazuje się, że orbitalna dieta nie musi się opierać wyłącznie na bezsmakowej szarej papce, która niewiele ma wspólnego z ciepłym, domowym posiłkiem.

No a kto o to zadbał? Włosi!

A konkretniej - firma Tiberino.

Poznajcie najsmaczniejsze dania ekspresowe w całej galaktyce i dowiedzcie się, jak to się zaczęło! 

"Na orbicie jedzą fregolę z papryką"

Tiberino to wielopokoleniowa firma z Bari, która oferuje ekspresowe, a zarazem wykwintne dania dla wszystkich smakoszy włoskiej kuchni, którzy cenią sobie czas i wygodę. Marka szczyci się tym, że aby zaserwować wartościowy i aromatyczny obiad, do ich produktów wystarczy dodać wodę, odrobinę oliwy i gotować chwilę w rondelku.

Wśród prawie setki tradycyjnych włoskich przepisów, Tiberino oferują dania z makaronowe, risotto, zupy, kasze i wiele więcej.

 

W 2007 roku włoskie smaki rozpoczęły jednak o wiele bardziej wymagającą podróż, niż się to komukolwiek mogło przyśnić.

Kosmicznie wymagającą.

Właściciele Tiberino nawiązali współpracę z NASA!

Najsłynniejsza światowa agencja kosmiczna rzuciła barijskiemu producentowi wyzwanie - przygotować "ziemskie" dania z tych samych składników, ale dla astronautów na Międzynarodowej Stacji Kosmicznej (MSK).

Włosi sprostali zadaniu wzorowo: w procesie konsultacji z dietetykami i astronautami, przygotowali pełnowartościowe menu, od śniadania, przez klasyczną włoską kawę, aż po obiad i deser.

Wszystkie te dania są pozbawione sztucznych dodatków, są proste w przygotowaniu i zapewniają szereg wartości odżywczych, których nie sposób odnaleźć w antygrawitacyjnym środowisku.

Do przygotowania posiłku na MSK wystarczy gorąca woda wpuszczona przez specjalny otwór do opakowania, a potem parę minut ogrzewania w astropiecyku - i gotowe! 

  

Wyobraźcie sobie półroczny pobyt z dala od Ziemi: przyjaciół, domu, porannej kawki, świeżych warzyw i owoców... Możliwość zjedzenia czegoś, co smakuje domowo, z pewnością pomaga astronautom wytrwać w tak restrykcyjnych i surowych warunkach. 

Ciekawostką jest fakt, że danie najbardziej ukochane przez astronautów NASA pochodzi z Sardynii:

do standardu "międzygwiezdnego prowiantu" zaliczana jest fregola sarda z papryką! (Której to szczególnym fanem, jak widać na załączonym obrazku, jest włoski astronauta - Paolo Nespoli. :) )

Nikogo to jednak nie powinno dziwić, że miłość do smaków Italii rozkwitła na ziemskiej orbicie tym bardziej, skoro rekordzistka najdłuższego pobytu w przestrzeni kosmicznej - to Samantha Cristoforetti (ta piękna Pani na zdjęciu poniżej).

Jako Włoszka z krwi i kości, Pani Cristoforetti zasłynęła również jako pierwsza osoba, która zaparzyła kawę na MSK, a w internecie krążą zdjęcia i filmy, na których Samantha, będąc na orbicie, "gotuje" i ze smakiem zjada, między innymi dania od Tiberino właśnie!

 

Wy na szczęście nie musicie dać się wystrzelić w kosmos, żeby zjeść, jak kosmonauta! Te same dania, z certyfikatem NASA, znajdziecie w naszym sklepie! Sprawdźcie sami! 

Polecamy produkty

Risotto Carnaroli z szafranem po Mediolańsku, 200g

Risotto Carnaroli z szafranem po Mediolańsku, 200g

Risotto Carnaroli z szafranem po Mediolańsku - danie gotowe Masa netto: 200g
Zupa Minestrone z orkiszem 200g

Zupa Minestrone z orkiszem 200g

Zupa Minestrone z orkiszem - warzywna zupa. Masa netto: 200g
Makaron Linguine z pesto " Alla Genovese", 200g

Makaron Linguine z pesto " Alla Genovese", 200g

Makaron Linguine z pesto " Alla Genovese"  Masa netto: 200 g 
Makaron Bavette z Pesto z Trapani, 200g

Makaron Bavette z Pesto z Trapani, 200g

Makaron Bavette z pesto czerwonym z Trapani - danie gotowe Masa netto: 200g
Kuskus z caponatą po sycylijsku z Trapani, 200g

Kuskus z caponatą po sycylijsku z Trapani, 200g

Kuskus z caponatą po sycylijsku z Trapani - danie gotowe Masa netto: 200g
Risotto z bottargą i skórką cytryny, 200g

Risotto z bottargą i skórką cytryny, 200g

Risotto z bottargą i skórką cytryny, 200g Masa netto : 200 g 
Fregola z curry i rodzynkami 200g

Fregola z curry i rodzynkami 200g

Makaron drobny fregola z curry i rodzynkami  Masa netto : 200 g 
Makaron Penne all'Arrabbiata, 200g

Makaron Penne all'Arrabbiata, 200g

Makaron Penne all'Arrabbiata  – danie gotowe  Masa netto :200g 
Makaron Bucatini alla Amatriciana 200 g

Makaron Bucatini alla Amatriciana 200 g

Makaron Bucatini z sosem " Amatriciana"  Masa netto : 200 g 
Spaghetti "Alla Boscaiola" z borowikami i pomidorami, 200g

Spaghetti "Alla Boscaiola" z borowikami i pomidorami, 200g

Spaghetti Alla Boscaiola - z borowikami i pomidorami - danie gotowe Masa netto: 200g
Zupa orkiszowa z czerwoną soczewicą 200g

Zupa orkiszowa z czerwoną soczewicą 200g

Zupa orkiszowa z czerwoną łuskaną soczewicą - danie gotowe Masa netto: 200g