Masz pytanie? 62 735 64 84 info@kuchnia-wloska.com.pl
Przestrzeń kosmiczna - kolosalna, nieprzemierzona, nieokiełznana. A jednak jest możliwym, że i w tak niesprzyjającym środowisku człowiek znalazł swoje miejsce. Wszędzie jednak człowieczym śladem podąża także ludzki wynalazek - kuchnia. Jeść przecież trzeba, nawet tak niewyobrażalnie daleko od domu. Ale o spaghetti z sosem pomidorowym można w kosmosie tylko pomarzyć...
Wcale nie! Okazuje się, że orbitalna dieta nie musi się opierać wyłącznie na bezsmakowej szarej papce, która niewiele ma wspólnego z ciepłym, domowym posiłkiem.
No a kto o to zadbał? Włosi!
A konkretniej - firma Tiberino.
Poznajcie najsmaczniejsze dania ekspresowe w całej galaktyce i dowiedzcie się, jak to się zaczęło!
Tiberino to wielopokoleniowa firma z Bari, która oferuje ekspresowe, a zarazem wykwintne dania dla wszystkich smakoszy włoskiej kuchni, którzy cenią sobie czas i wygodę. Marka szczyci się tym, że aby zaserwować wartościowy i aromatyczny obiad, do ich produktów wystarczy dodać wodę, odrobinę oliwy i gotować chwilę w rondelku.
Wśród prawie setki tradycyjnych włoskich przepisów, Tiberino oferują dania z makaronowe, risotto, zupy, kasze i wiele więcej.
W 2007 roku włoskie smaki rozpoczęły jednak o wiele bardziej wymagającą podróż, niż się to komukolwiek mogło przyśnić.
Kosmicznie wymagającą.
Właściciele Tiberino nawiązali współpracę z NASA!
Najsłynniejsza światowa agencja kosmiczna rzuciła barijskiemu producentowi wyzwanie - przygotować "ziemskie" dania z tych samych składników, ale dla astronautów na Międzynarodowej Stacji Kosmicznej (MSK).
Włosi sprostali zadaniu wzorowo: w procesie konsultacji z dietetykami i astronautami, przygotowali pełnowartościowe menu, od śniadania, przez klasyczną włoską kawę, aż po obiad i deser.
Wszystkie te dania są pozbawione sztucznych dodatków, są proste w przygotowaniu i zapewniają szereg wartości odżywczych, których nie sposób odnaleźć w antygrawitacyjnym środowisku.
Do przygotowania posiłku na MSK wystarczy gorąca woda wpuszczona przez specjalny otwór do opakowania, a potem parę minut ogrzewania w astropiecyku - i gotowe!
Wyobraźcie sobie półroczny pobyt z dala od Ziemi: przyjaciół, domu, porannej kawki, świeżych warzyw i owoców... Możliwość zjedzenia czegoś, co smakuje domowo, z pewnością pomaga astronautom wytrwać w tak restrykcyjnych i surowych warunkach.
Ciekawostką jest fakt, że danie najbardziej ukochane przez astronautów NASA pochodzi z Sardynii:
do standardu "międzygwiezdnego prowiantu" zaliczana jest fregola sarda z papryką! (Której to szczególnym fanem, jak widać na załączonym obrazku, jest włoski astronauta - Paolo Nespoli. :) )
Nikogo to jednak nie powinno dziwić, że miłość do smaków Italii rozkwitła na ziemskiej orbicie tym bardziej, skoro rekordzistka najdłuższego pobytu w przestrzeni kosmicznej - to Samantha Cristoforetti (ta piękna Pani na zdjęciu poniżej).
Jako Włoszka z krwi i kości, Pani Cristoforetti zasłynęła również jako pierwsza osoba, która zaparzyła kawę na MSK, a w internecie krążą zdjęcia i filmy, na których Samantha, będąc na orbicie, "gotuje" i ze smakiem zjada, między innymi dania od Tiberino właśnie!