62 735 64 84 62 735 64 84 info@kuchnia-wloska.com.pl info@kuchnia-wloska.com.pl

Włoskie wędliny - rodzaje, które musisz znać!

26-05-2025
Włoskie wędliny - rodzaje, które musisz znać!

Kuchnia Włoch zachwyca różnorodnością smaków, a wśród nich swoim wyjątkowym aromatem wyróżniają się włoskie wędliny. Rodzaje, na które możesz się zdecydować, zaskoczą Cię odmienną wyrazistością, a dzięki różnym nutom smakowym wspaniale będą komponować się z wieloma potrawami – choć prawdziwi smakosze pokochają je także jedzone samodzielnie, bez dodatków. Zanim jednak przystąpisz do wyboru wędlin dla siebie, poznaj ich najpopularniejsze rodzaje, aby wybrać te, których charakter Cię zachwyci!

Najpopularniejsze włoskie wędliny – rodzaje, które warto poznać

Włoskie wędliny wyróżnia mnogość różnorodnych smaków, w zależności od rodzaju mięsa, sposobu jego przygotowania i pochodzenia oraz ewentualnych dodatków. Poniżej przedstawiamy popularne rodzaje włoskich wędlin, dzięki czemu z łatwością wybierzesz te, które będą pasować do konkretnych dań. A wszystkie szynki włoskie, które proponujemy, możesz obejrzeć na https://kuchnia-wloska.com.pl/category/szynka-parmenska-i-wedliny.

Prosciutto di Parma (szynka parmeńska)

Jeśli interesuje Cię szynka włoska, rodzaje, które musisz poznać, obejmują oczywiście niesamowicie popularną i uwielbianą szynkę parmeńską. To zdecydowanie jedna ze sztandarowych i najbardziej znanych wędlin z Włoch. Jest wytwarzana w okolicy Parmy, w północnej części Włoch, w regionie Emilia-Romania.

Jej zaletą jest nie tylko ciekawy smak, w którym słodkość i słoność idealnie się ze sobą komponują, ale także brak konserwantów. Powstaje wyłącznie z mięsa z udźca wieprzowego, odpowiednio doprawionego solą – bez zbędnych dodatków. Kluczem do uzyskania odpowiedniego aromatu jest długi czas dojrzewania, który wynosi 12 miesięcy.

włoskie wędliny - rodzaje szynki parmeńskiej
Szynka parmeńska to wędlina włoska o szerokim zastosowaniu w kuchni. Czeka na Ciebie na https://kuchnia-wloska.com.pl/szynka-parmenska.html.

Szynka parmeńska w kuchni ma bardzo szerokie zastosowanie. Świetnie sprawdzi się jako element deski serów – wspaniale komponuje się z różnymi rodzajami serów, podkreślając ich aromatyczne nuty smakowe. Dla wielu jest nieodłącznym składnikiem pizzy, gdyż dodaje jej jedynego w swoim rodzaju smaku. Jest również doskonałą przekąską – bardzo cienko pokrojone plastry można serwować z melonem czy nawinięte na paluszki grissini.

Wybierając szynkę parmeńską, warto zwrócić na to, czy posiada ona certyfikat znaku korony, który powinien znajdować się na skórce. Tego znaku mogą używać wyłącznie producenci zrzeszeni w konsorcjum szynki parmeńskiej – to gwarancja oryginalnego smaku tego specjału.

Mortadela

Mortadela powstaje przede wszystkim w regionach Lombardia i Emilia-Romania, podobnie jak szynka parmeńska. Jest produkowana z wysokiej jakości mięsa wieprzowego, które zostaje bardzo drobno zmielone, a następnie gotowane z dodatkiem słoniny i ziół.

włoskie wędliny - rodzaje wędliny mortadela
Lubisz delikatne wędliny? Mortadela będzie idealnym wyborem! Jest dostępna na https://kuchnia-wloska.com.pl/mortadella-wloska-w-plastrach-50g.html.

Jak smakuje mortadela? Jest to delikatna włoska wędlina, która wyróżnia się delikatnym smakiem. Jej konsystencja jest jedwabista i kremowa. Mortadela jest częstym wyborem jako dodatek do włoskich kanapek panini – może być łączona np. z burratą i pistacjami. Te dodatki podkreślają jej kremowość i subtelność. Mortadela doskonale sprawdzi się także jako składnik deski wędlin i sałatek.

Salami dojrzewające Felino IGP

Salami dojrzewające Felino IGP zachwyca niezwykle aromatycznym smakiem. Powstaje w miasteczku Felino, znajdującym się w regionie Emilia-Romania. Jego nazwa jest chroniona przez stowarzyszenie, które dba o to, aby ta wędlina powstawała wyłącznie w tym miejscu i z wykorzystaniem ściśle określonych tradycyjnych receptur.

włoskie wędliny - rodzaje salami typu dojrzewającego
Salami dojrzewające Felino IGP to gwarancja doskonałego smaku. Czeka na Ciebie na https://kuchnia-wloska.com.pl/salami-dojrzewajace-felino-igp-ok-1060g.html.

Głównym składnikiem salami dojrzewającego Felino IGP jest wysokiej jakości mięso wieprzowe, przede wszystkim z łopatki, do którego dodawane są: sól, pieprz oraz wino. Na skórce salami powstaje delikatna pleśń, która podkreśla jego smak, jeszcze mocniej go wydobywając.

Ten rodzaj salami jest polecany jako dodatek na kanapki – w tym celu należy pokroić je w cienkie plasterki. Doskonale będzie komponować się z innymi wędlinami na desce. Można wykorzystać je także do pizzy – nada jej wyjątkowego aromatu.

Salami smakowe (truflowe, z pikantną papryczką peperoncino)

Salami smakowe jest idealnym wyborem dla osób, które szukają ciekawych doznań smakowych i lubią wędliny z dodatkami. Popularnym wyborem jest m.in. salami w wersji pikantnej z papryczką peperoncino oraz salami z dodatkiem trufli o wyjątkowym aromacie.

włoskie wędliny - rodzaje salami smakowe
Salami smakowe pokochają miłośnicy interesujących mięsnych przysmaków. Dowiedz się więcej na https://kuchnia-wloska.com.pl/salami-truflowe-190g-10g.html.

Tego typu salami wspaniale smakuje jedzone z innymi wędlinami i serami, podanymi w postaci deski. Warto uzupełnić ją o paluszki grissini, słodkie konfitury i owoce, które doskonale komponują się ze smakowym salami.

Guanciale Stagionato con Pepe

Guanciale Stagionato con Pepe jest tradycyjnym wyrobem mięsnym z Italii, który powstaje z wieprzowego podgardla. Jest wytwarzany w różnych regionach Włoch. Kluczem do jego wyjątkowego smaku jest marynowanie w soli i pieprzu i 3-miesięczne dojrzewanie.

Guanciale Stagionato con Pepe
Jeśli chcesz przygotować Carbonarę, koniecznie zamów Guanciale Stagionato con Pepe na https://kuchnia-wloska.com.pl/guanciale-stagionato-con-pepe-ok-550g.html.

Guanciale Stagionato con Pepe wyróżnia się dość głębokim i intensywnym aromatem, dzięki czemu idealnie pasuje do dań makaronowych takich jak Carbonara oraz Amatriciana. Miłośnicy bogatych aromatów pokochają tę wędlinę pokrojoną w cienkie plasterki i jedzoną na kanapce. Można dodać ją także do deski wędlin.

Prosciutto Cotto (gotowana szynka Del Bosco)

Szynka Del Bosco (Prosciutto Cotto) powstaje w regionie Piemontu z udźca wieprzowego. Podczas wyboru tej wędliny warto zwracać uwagę na firmę i wybierać producentów, którzy do wyrobu szynki Del Bosco wykorzystują mięso wieprzowe z hodowli piemonckich. Znaczenie dla lepszego smaku wędliny ma hodowla bez stosowania antybiotyków czy stymulatorów wzrostu.

włoska gotowana szynka
Fani delikatnych gotowych wędlin pokochają szynkę Del Bosco. Czeka na Ciebie na https://kuchnia-wloska.com.pl/gotowana-szynka-del-bosco.html.

Dzięki gotowaniu smak Prosciutto Cotto jest delikatny i łagodny – będzie idealnym wyborem dla osób, które preferują subtelniejsze smaki niż te, którymi wyróżniają się intensywne wędliny dojrzewające.

Szynka Del Bosco ma szerokie zastosowanie w kuchni. Można połączyć ją na desce z innymi wędlinami – zrównoważy mocniejsze aromaty. Wspaniale smakuje na kanapkach i pizzy, można komponować ją z różnorodnymi dodatkami.


Wiesz już, jakie są najpopularniejsze włoskie wędliny. Rodzaje, które przedstawiliśmy w tym artykule, pozwolą Ci na stworzenie różnorodnych włoskich potraw. Wiesz już, z czym je połączysz?