62 735 64 84 62 735 64 84 info@kuchnia-wloska.com.pl info@kuchnia-wloska.com.pl

Piemonte e Treno del Tartufo – Piemont i Pociąg „Truflowy”

05-08-2025

Truflomaniacy! Miłośnicy Włoskich Smaków i Krajobrazów!

Mamy dla Was wyjątkową propozycję na jesienną przygodę!

Piemonte e Treno del Tartufo – Piemont i Pociąg  „Truflowy”

Mamy dla Was wyjątkową okazję, aby poczuć klimat jesieni w Piemoncie i wybrać się w niezwykłą podróż zabytkowym pociągiem na targi trufli do miejscowości Montiglio Monferrato! 

 

Jesień w Piemoncie to chyba najbardziej wyczekiwana pora roku, jesienią pojawiają się w tutejszych lasach grzyby oraz trufle, zbiera się słynne miejscowe orzechy laskowe, a w winnicach świętuje się zakończenie sezonu winobrania. Kuchnia Piemontu obfituje w sezonowe produkty, a trufla jest królową lokalnych stołów. Zjeżdżają się wtedy smakosze z całego świata, aby wziąć udział w wielu mniejszych i większych targach trufli, posmakować piemonckich dań na bazie trufli, oraz kupić nieco truflowych specjałów. 

 

 

Poniżej przedstawiamy Wam program jesiennej podróży do Piemontu:

 

 

PIEMONTE E TRENO DEL TARTUFO – PIEMONT I POCIĄG „TRUFLOWY” 

DATA WYDARZENIA: PIĄTEK, 03.10.2025 – PONIEDZIAŁEK 06.10.2025 

 

DZIEŃ 1 – PIĄTEK, 3 PAŹDZIERNIKA: MEDIOLAN MALPENSA – TURYN 

  • Przylot na lotnisko Mediolan-Malpensa (przeloty pokrywane przez klienta), spotkanie, transfer do Turynu minivanem. 
  • Przyjazd do hotelu w dzielnicy Porta Nuova, zakwaterowanie w zarezerwowanych pokojach i nocleg. 
  • Kolacja w gestii klienta. 

 ---

DZIEŃ 2 – SOBOTA, 4 PAŹDZIERNIKA: WIZYTA W SEROWARNI LA BOTTERA + WIZYTA W FABRYCE SŁODYCZY – PANETTONE, CIASTKA - GALUP 

  • Pobudka i śniadanie w hotelu. 
  • Zarezerwowany autobus/minivan dostępny na wizytę w wybranych firmach: 

         - Serowarnia La Bottera w Morozzo (CN).

         - Fabryka słodyczy Galup w Pinerolo (TO).

  • Degustacje produktów obu firm, a także innych typowo piemonckich specjałów. 
  • Po zwiedzaniu powrót do hotelu w Turynie i nocleg. 
  • Kolacja w gestii klienta. 

 ---

DZIEŃ 3 – NIEDZIELA, 5 PAŹDZIERNIKA: "TRUFLOWY POCIĄG" 

  • Pobudka i śniadanie w hotelu. 
  • Około 8:00: Spotkanie na stacji Turyn Porta Nuova i odjazd zabytkowym pociągiem z wagonami „Centoporte” z lat 30. XX wieku. Animacje na pokładzie, przewodnicy objaśnią trasę. 
  • Około 10:45: Przyjazd na stację Montiglio Monferrato i, jeśli pogoda dopisze, zwiedzanie obiektów kolejowych z wystawą poświęconą historii kolei Asti-Chivasso oraz pokazem modeli kolejowych. 
  • Autobusy do centrum miasta (możliwość dojścia pieszo do centrum trasą o długości około 1 km). 
  • 11:00: Czas wolny na zwiedzanie Targów Trufli w Montiglio z wystawą i ceremonią wręczenia nagród. 
  • 12:00 Start spadochroniarzy na Jarmarku z Flagieroni 
  • 12:15 Lunch (dania na bazie czarnych trufli) w sali Bruno Mellone z menu:

          - salami crudo z Monferrato, salami gotowane z truflami,

          - ser tomino z truflami,

          - tatar wołowy z truflami,

          - vol-au-vent z grzybami i truflami,

          - pierożki agnolotti z masłem, szałwią  i truflami,

          - cielęcina fricandò z winem Barbera,

          - grzyby z polentą,

          - ciasto orzechowe i wina z regionu Monferrato.

  • 14:00 Wyjazd na wycieczkę z przewodnikiem po Montiglio Monferrato. Wizyta w kaplicy Sant'Andrea w Parku Zamkowym, w której znajduje się największy cykl fresków z XIV wieku w Piemoncie. Wejście do Ratusau z wystawą osobliwości z archiwum historycznego. 
  • Około 16:00. Spotkanie przy autobusach i powrót na stację Montiglio Monferrato. 
  • 16:45: Odjazd zabytkowego pociągu w podróż powrotną, przyjazd do Turynu Porta Nuova około 19:30. 

 ---

DZIEŃ 4 – PONIEDZIAŁEK, 6 PAŹDZIERNIKA: TURYN – MEDIOLAN MALPENSA 

  • Pobudka, śniadanie w hotelu i wymeldowanie. 
  • Transfer minivanem lub prywatnym autobusem na lotnisko Mediolan-Malpensa na czas odlotu (za przeloty odpowiada klient). 

 

 

Zainteresowanych kosztem wycieczki prosimy o kontakt mailowy na adres: info@kuchnia-wloska.com.pl

Tej jesieni rozsmakujcie się w truflowych specjałach Piemontu!