Mamy dla Was wyjątkową okazję, aby poczuć klimat jesieni w Piemoncie i wybrać się w niezwykłą podróż zabytkowym pociągiem na targi trufli do miejscowości Montiglio Monferrato!

Jesień w Piemoncie to chyba najbardziej wyczekiwana pora roku, jesienią pojawiają się w tutejszych lasach grzyby oraz trufle, zbiera się słynne miejscowe orzechy laskowe, a w winnicach świętuje się zakończenie sezonu winobrania. Kuchnia Piemontu obfituje w sezonowe produkty, a trufla jest królową lokalnych stołów. Zjeżdżają się wtedy smakosze z całego świata, aby wziąć udział w wielu mniejszych i większych targach trufli, posmakować piemonckich dań na bazie trufli, oraz kupić nieco truflowych specjałów.

Poniżej przedstawiamy Wam program jesiennej podróży do Piemontu:
PIEMONTE E TRENO DEL TARTUFO – PIEMONT I POCIĄG „TRUFLOWY”
DATA WYDARZENIA: PIĄTEK, 03.10.2025 – PONIEDZIAŁEK 06.10.2025
DZIEŃ 1 – PIĄTEK, 3 PAŹDZIERNIKA: MEDIOLAN MALPENSA – TURYN
- Przylot na lotnisko Mediolan-Malpensa (przeloty pokrywane przez klienta), spotkanie, transfer do Turynu minivanem.
- Przyjazd do hotelu w dzielnicy Porta Nuova, zakwaterowanie w zarezerwowanych pokojach i nocleg.
- Kolacja w gestii klienta.
---
DZIEŃ 2 – SOBOTA, 4 PAŹDZIERNIKA: WIZYTA W SEROWARNI LA BOTTERA + WIZYTA W FABRYCE SŁODYCZY – PANETTONE, CIASTKA - GALUP
- Pobudka i śniadanie w hotelu.
- Zarezerwowany autobus/minivan dostępny na wizytę w wybranych firmach:
- Serowarnia La Bottera w Morozzo (CN).
- Fabryka słodyczy Galup w Pinerolo (TO).
- Degustacje produktów obu firm, a także innych typowo piemonckich specjałów.
- Po zwiedzaniu powrót do hotelu w Turynie i nocleg.
- Kolacja w gestii klienta.
---
DZIEŃ 3 – NIEDZIELA, 5 PAŹDZIERNIKA: "TRUFLOWY POCIĄG"
- Pobudka i śniadanie w hotelu.
- Około 8:00: Spotkanie na stacji Turyn Porta Nuova i odjazd zabytkowym pociągiem z wagonami „Centoporte” z lat 30. XX wieku. Animacje na pokładzie, przewodnicy objaśnią trasę.
- Około 10:45: Przyjazd na stację Montiglio Monferrato i, jeśli pogoda dopisze, zwiedzanie obiektów kolejowych z wystawą poświęconą historii kolei Asti-Chivasso oraz pokazem modeli kolejowych.
- Autobusy do centrum miasta (możliwość dojścia pieszo do centrum trasą o długości około 1 km).
- 11:00: Czas wolny na zwiedzanie Targów Trufli w Montiglio z wystawą i ceremonią wręczenia nagród.
- 12:00 Start spadochroniarzy na Jarmarku z Flagieroni
- 12:15 Lunch (dania na bazie czarnych trufli) w sali Bruno Mellone z menu:
- salami crudo z Monferrato, salami gotowane z truflami,
- ser tomino z truflami,
- tatar wołowy z truflami,
- vol-au-vent z grzybami i truflami,
- pierożki agnolotti z masłem, szałwią i truflami,
- cielęcina fricandò z winem Barbera,
- grzyby z polentą,
- ciasto orzechowe i wina z regionu Monferrato.
- 14:00 Wyjazd na wycieczkę z przewodnikiem po Montiglio Monferrato. Wizyta w kaplicy Sant'Andrea w Parku Zamkowym, w której znajduje się największy cykl fresków z XIV wieku w Piemoncie. Wejście do Ratusau z wystawą osobliwości z archiwum historycznego.
- Około 16:00. Spotkanie przy autobusach i powrót na stację Montiglio Monferrato.
- 16:45: Odjazd zabytkowego pociągu w podróż powrotną, przyjazd do Turynu Porta Nuova około 19:30.
---
DZIEŃ 4 – PONIEDZIAŁEK, 6 PAŹDZIERNIKA: TURYN – MEDIOLAN MALPENSA
- Pobudka, śniadanie w hotelu i wymeldowanie.
- Transfer minivanem lub prywatnym autobusem na lotnisko Mediolan-Malpensa na czas odlotu (za przeloty odpowiada klient).

Zainteresowanych kosztem wycieczki prosimy o kontakt mailowy na adres: info@kuchnia-wloska.com.pl
Tej jesieni rozsmakujcie się w truflowych specjałach Piemontu!
.jpg?1754418045725)
.jpg?1754418106114)