62 735 64 84 62 735 64 84 info@kuchnia-wloska.com.pl info@kuchnia-wloska.com.pl

Blog

Stawiamy na naturalne, czyli najlepsze włoskie sery na targach Cheese 2019 w Bra

Stawiamy na naturalne, czyli najlepsze włoskie sery na targach Cheese 2019 w Bra

27-09-2019
W piemonckim mieście Bra, w którym powstała organizacja Slow Food, miała miejsce XII edycja międzynarodowych targów serów Cheese. Przez cztery wrześniowe dni, od 20 do 23, na ulicach miasta rozstawiono pojedyncze stoiska oraz duże namiotowe hale, gdzie swoje produkty zaprezentowały... Więcej
Makaron, czyli esencja włoskiej kuchni

Makaron, czyli esencja włoskiej kuchni

03-09-2019
Makaron to najpopularniejszy i najbardziej dostępny składnik włoskiej kuchni, pełen witamin, walorów odżywczych i smakowych. Jest inspiracją dla kulinarnych wariacji, można go przyrządzać na nieskończoną liczbę sposobów, przygotowywać posiłki zarówno na szybko, jak i dłużej... Więcej
Risotto z groszkiem i truflami

Risotto z groszkiem i truflami

02-08-2019
Delikatne danie, które idealnie sprawdzi się podczas letnich upałów. Gotowane na wodzie risotto jest doskonałym wyborem dla wegan. Połączenia groszku oraz trufli po prostu trzeba spróbować! http://www.ugotowanepozamiatane.pl/letnie-przepisy-risotto-groszek-trufla/   Więcej
Domowy makaron w stylu włoskim

Domowy makaron w stylu włoskim

02-08-2019
Domowy makaron tagliatelle w połączeniu z carpaccio z czarnej trufli i serkiem mascarpone. Wyraziste i jednocześnie delikatnie kremowe danie, które trafi w gusta smakoszy. Składniki: Makaron: 200 g mąki pszennej + do podsypania 2 jajka   Dodatki: 1 ząbek czosnku 125 g serka... Więcej
Risotto z czarnymi truflami

Risotto z czarnymi truflami

02-08-2019
Risotto z czarnymi truflami to doskonały pomysł na wykwintną kolację. Stwórz niepowtarzalne danie i połącz je z białym winem, aby cieszyć się pełnią smaku. Składniki:  2 szt czarnych trufli letnich w zalewie z solą 300 g pieczarek3-4 szt kapeluszy suszonych podgrzybków1,5... Więcej
Maccheroni al ferretto w sosie śmietanowo-serowym z truflami

Maccheroni al ferretto w sosie śmietanowo-serowym z truflami

02-08-2019
Oryginalny makaron w kształcie skręcanych rurek, śmietanka i ser Grana Padano połączone razem tworzą cudowny smak, którego nie da się podrobić. Sekret tego dania to prostota. Wypróbuj przepis: https://oryginalnysmak.pl/maccheroni-al-ferretto-w-sosie-smietanowo-serowym-z-truflami/   Więcej
Bruschetta z truflami

Bruschetta z truflami

02-08-2019
Czy jest ktoś, kto nie lubi bruschetty? Zapraszamy na mały twist, czyli bruschettę podaną z truflami, którą przygotujesz w 10 minut. Wykwintny smak trufli doda do “zwykłych” grzanek element luksusu. Sprawdź przepis i zachwyć się tym cudownym połączeniem... Więcej
Etycznie, pysznie i zdrowo - roślinne sery Verys z kiełkującego pełnoziarnistego ryżu

Etycznie, pysznie i zdrowo - roślinne sery Verys z kiełkującego pełnoziarnistego ryżu

16-05-2019
Stosując dietę roślinną osoby często kierują się względami etycznymi, ale także mają na względzie swoje zdrowie. W końcu to, co jemy wpływa na nasze samopoczucie i jakość życia. Moda na produkty wegańskie niesie z sobą jednak również sporo nadużyć i zagrożeń. Producenci... Więcej
Sałatka ryżowa z warzywami Sa Marigosa

Sałatka ryżowa z warzywami Sa Marigosa

08-04-2019
Składniki: 400g czarnego ryżu lub wybrane Risotto PAN 100g Tradycyjnej Włoskiej Mortadelli, 180g duszonej białej kapusty 180g marynowanej papryki 180g Bakłażanów Babuni Sa Marigosa 180g Serc Karczochów Sardyńskich lub Karczochów ćwiartowanych Sa Marigosa 180g Kalafiora w... Więcej
Kuskus z sałatką z warzyw i tuńczyka

Kuskus z sałatką z warzyw i tuńczyka

08-04-2019
Składniki: 2 puszki sałatki z warzyw i tuńczyka Galfre', 220 g kuskusu, sól, mała szczypta szafranu, oliwa z oliwek Przygotowanie: ugotować wodę z solą i szafranem (lub bulion, wtedy nie dodawać soli), zalać kaszkę kuskus, odczekać aż "wypije" płyn. Rozpulchnić kaszkę, dodać... Więcej
Pieczone papryki nadziewane karczochami z tuńczykiem Galfre

Pieczone papryki nadziewane karczochami z tuńczykiem Galfre

08-04-2019
Przepis na pieczone papryki nadziewane karczochami z tuńczykiem Galfre' Składniki: 2 papryki, 2 opakowania karczochów z tuńczykiem Galfre' Przygotowanie: papryki upiec w całości w piekarniku o temperaturze 185 stopni (przez około 30 minut), przekręcając co jakiś czas, aby... Więcej
Caponata

Caponata

08-04-2019
Bakłażany Babuni Sa Marigosa dwie papryki dwie średnie cebule dwie łodygi selera naciowego trzy ząbki czosnku 300g pomidorów bez skórki Kapary w occie winnym BioOrganica garść rodzynek oliwki czarne BioOrganica sól i pieprz ocet winny (możesz wykorzystać ocet z... Więcej
Linguine z cytryną i pieprzem z pieczonym kurczakiem i pomidorami

Linguine z cytryną i pieprzem z pieczonym kurczakiem i pomidorami

08-04-2019
(porcja na 6 osób) Składniki: 2 opakowania Linguine z Cytryną i Pieprzem Morelli 250g, pieczone mięso kurczaka (filet lub ćwiartka, wg uznania), 3 pomidory, Parmezan sezonowany 15-miesięczny,  Oliwy extra vergine ekologicznej z Sardynii, czosnek, seler Sposób... Więcej
Wołowe kieszonki z karczochami i orzechami włoskimi

Wołowe kieszonki z karczochami i orzechami włoskimi

08-04-2019
Składniki: 1kg polędwicy cielęcej 100g obranych orzechów włoskich 100g boczku wędzonego 8 karczochów Sa Marigosa 4 łyżki startego sera (np. Parmezanu) szklanka wina pół czerwonej cebuli szałwia i tymianek żółtko jaja, litr rosołu Oliwa z oliwek extra vergine sól i... Więcej
Makaron z małżami

Makaron z małżami

08-04-2019
Składniki: 250g makaronu Kokardki 5 kolorów Morelli, 500/600g świeżych małży, czosnek, pół szklanki białego wina, drobno posiekana natka pietruszki, trzy łyżki Oliwy extra vergine ekologicznej z Sardynii,   Sposób przygotowania: Ugotuj makaron "al dente" w obficie... Więcej
Makaron z sosem tuńczykowym

Makaron z sosem tuńczykowym

08-04-2019
Składniki: 250g makaronu Fettuccine Oliwkowe Morelli, czosnek, natka pietruszki, seler naciowy, trzy łyżki Oliwy extra vergine ekologicznej z Sardynii, 400g obranych pomidorów, 160g tuńczyka w oliwie z oliwek, sól Parmezan sezonowany 15-miesięczny Lub wypróbuj Sos z papryki... Więcej
Przepis na omlet z carpaccio z czarnych trufli

Przepis na omlet z carpaccio z czarnych trufli

08-04-2019
Składniki: 3 jajka, 2 łyżki startego parmigiano reggiano, 40g carpaccio z czarnej trufli Inaudi, sól i pieprz, oliwa z oliwek, oliwa truflowa Inaudi Przygotowanie: roztrzepać energicznie jajka, dodać starty parmezan, sól i pieprz do smaku, carpaccio z czarnej trufli. Rozgrzać na... Więcej
Pieczone ziemniaki z nadzieniem truflowym

Pieczone ziemniaki z nadzieniem truflowym

29-03-2019
Pieczone ziemniaki z nadzieniem truflowym   Składniki: 8 średnich ziemniaków Krem "La Tartufata" Inaudi Masło truflowe Inaudi Oliwa z oliwek extra vergine sól i pieprz   Sposób przygotowania: Podgotuj obrane ziemniaki, tak by były lekko niedogotowane. Odcedź i przekrój... Więcej
Wegetariańskie włoskie sery z podpuszczką roślinną z karczocha hiszpańskiego

Wegetariańskie włoskie sery z podpuszczką roślinną z karczocha hiszpańskiego

19-02-2019
Sery włoskie - tradycja rodziny Fiandino z Piemontu W malowniczym Piemoncie od stuleci rodzina Fiandino zajmuje się hodowlą krów, a od 1920 roku wytwarza sery. Alpejskie pastwiska położone z dala od regionów przemysłowych dostarczają odpowiedniego pożywienia krowom, a w szczególności... Więcej
Trufle - skąd się biorą i dlaczego fascynują

Trufle - skąd się biorą i dlaczego fascynują

06-02-2019
Trufle to odmiana grzyba, który wzrasta całkowicie pod ziemią, w symbiozie z pewnymi gatunkami drzew czerpie z nich oraz z gleby zarówno cenne minerały, jak oczywiście niezwykłe aromaty. Trufle magazynują w swoim chemicznym kodzie właściwości, które trafiają bezpośrednio do naszego... Więcej
Amedei, czyli doskonałość smaku zamknięta w tabliczkach czekolady

Amedei, czyli doskonałość smaku zamknięta w tabliczkach czekolady

22-10-2018
Wartościowa czekolada - jak ją rozpoznać? Głównym składnikiem czekolady jest oczywiście kakao, a w szczególności ziarno kakaowca. Ten "pokarm bogów"i jego walory odżywcze są znane od wieków, dziś wiemy, że stanowi całe bogactwo minerałów oraz posiada właściwości... Więcej
Trufle - magiczne grzyby z Piemotu

Trufle - magiczne grzyby z Piemotu

24-09-2018
Piemonckie regiony Langhe i Roero, których krajobraz został zaliczony do obiektów światowego dziedzictwa kultury Unesco, to prawdziwa mekka dla smakoszy. Tutaj rodzą się najlepsze szczepy prestiżowych win Barolo i Barbaresco, tutaj też jesień staje się czasem zbiorów najcenniejszej... Więcej
Smaki dzieciństwa na talerzu, czyli ekologiczne, roślinne, bezglutenowe dania instant

Smaki dzieciństwa na talerzu, czyli ekologiczne, roślinne, bezglutenowe dania instant

27-08-2018
Jak szybko i łatwo przygotować posiłek, który będzie zbilansowany, bogaty w wartości odżywcze, ekologiczny, w pełni roślinny, bezglutenowy, ale i oczywiście smaczny "jak u mamy"? Czy wyobrażacie sobie, że takie cechy może posiadać danie instant, posiłek do przygotowania z... Więcej
Makarony bezglutenowe dla wszystkich smakoszy włoskiej kuchni

Makarony bezglutenowe dla wszystkich smakoszy włoskiej kuchni

21-08-2018
Makaron - podstawowy składnik włoskiej diety. Dla Włochów makaron, czyli pasta, to podstawowy składnik codziennej diety. Jeśli chodzi o pszeniczne klasyczne makarony (do produkcji stosuje się wyłącznie odmianę durum) to istnieje ogromna liczba ich kształtów, w zależności od regionu... Więcej