Blog
- Włoska oliwa z oliwek – dziedzictwo smaku, dziedzictwo kultury
- Dania gotowe Tiberino - w 100% naturalne i w 100% typowo włoskie
- Sery wegetariańskie, czyli jak właściwie wytwarza się sery i rola podpuszczki
- Stawiamy na naturalne, czyli najlepsze włoskie sery na targach Cheese 2019 w Bra
- Makaron, czyli esencja włoskiej kuchni
Włoska oliwa z oliwek – dziedzictwo smaku, dziedzictwo kultury
12-02-2021
Bez oliwy z oliwek nie ma włoskiej kuchni. Oliwa jest podstawą diety śródziemnomorskiej, ale i dziedzictwem kulturowym Włoch. Zarówno literatura, jak i sztuka uczy nas, że kult oliwy we Włoszech został odziedziczony po starożytnym Rzymie, a tam trafił z Grecji. Więcej
Dania gotowe Tiberino - w 100% naturalne i w 100% typowo włoskie
05-01-2021
Czy dania gotowe, liofilizowane mogą być wyrazem najlepszych tradycji włoskiej kuchni? Czy miłośnik dobrego jedzenia, a nawet wprawny kucharz, da się uwieść tego typu daniom? Więcej
Sery wegetariańskie, czyli jak właściwie wytwarza się sery i rola podpuszczki
30-04-2020
Dieta wegetariańska jest coraz bardziej popularna. Warto poruszyć temat serów, ponieważ nie wszyscy wiedzą, że sery tzw. podpuszczkowe najczęściej nie są wegetariańskie. A wszystko przez podpuszczkę.
Więcej
Stawiamy na naturalne, czyli najlepsze włoskie sery na targach Cheese 2019 w Bra
27-09-2019
W piemonckim mieście Bra, w którym powstała organizacja Slow Food, miała miejsce XII edycja międzynarodowych targów serów Cheese. Przez cztery wrześniowe dni, od 20 do 23, na ulicach miasta rozstawiono pojedyncze stoiska oraz duże namiotowe hale, gdzie swoje produkty zaprezentowały setki... Więcej
Makaron, czyli esencja włoskiej kuchni
03-09-2019
Makaron to najpopularniejszy i najbardziej dostępny składnik włoskiej kuchni, pełen witamin, walorów odżywczych i smakowych. Jest inspiracją dla kulinarnych wariacji, można go przyrządzać na nieskończoną liczbę sposobów, przygotowywać posiłki zarówno na szybko, jak i dłużej... Więcej
Risotto z groszkiem i truflami
02-08-2019
Delikatne danie, które idealnie sprawdzi się podczas letnich upałów. Gotowane na wodzie risotto jest doskonałym wyborem dla wegan. Połączenia groszku oraz trufli po prostu trzeba spróbować!
http://www.ugotowanepozamiatane.pl/letnie-przepisy-risotto-groszek-trufla/
Więcej
Domowy makaron w stylu włoskim
02-08-2019
Domowy makaron tagliatelle w połączeniu z carpaccio z czarnej trufli i serkiem mascarpone. Wyraziste i jednocześnie delikatnie kremowe danie, które trafi w gusta smakoszy.
Składniki:
Makaron:
200 g mąki pszennej + do podsypania
2 jajka
Dodatki:
1 ząbek czosnku
125 g serka... Więcej
Risotto z czarnymi truflami
02-08-2019
Risotto z czarnymi truflami to doskonały pomysł na wykwintną kolację. Stwórz niepowtarzalne danie i połącz je z białym winem, aby cieszyć się pełnią smaku.
Składniki:
2 szt czarnych trufli letnich w zalewie z solą 300 g pieczarek3-4 szt kapeluszy suszonych podgrzybków1,5... Więcej
Maccheroni al ferretto w sosie śmietanowo-serowym z truflami
02-08-2019
Oryginalny makaron w kształcie skręcanych rurek, śmietanka i ser Grana Padano połączone razem tworzą cudowny smak, którego nie da się podrobić. Sekret tego dania to prostota.
Wypróbuj przepis: https://oryginalnysmak.pl/maccheroni-al-ferretto-w-sosie-smietanowo-serowym-z-truflami/
Więcej
Bruschetta z truflami
02-08-2019
Czy jest ktoś, kto nie lubi bruschetty? Zapraszamy na mały twist, czyli bruschettę podaną z truflami, którą przygotujesz w 10 minut. Wykwintny smak trufli doda do “zwykłych” grzanek element luksusu. Sprawdź przepis i zachwyć się tym cudownym połączeniem... Więcej
Etycznie, pysznie i zdrowo - roślinne sery Verys z kiełkującego pełnoziarnistego ryżu
16-05-2019
Stosując dietę roślinną osoby często kierują się względami etycznymi, ale także mają na względzie swoje zdrowie. W końcu to, co jemy wpływa na nasze samopoczucie i jakość życia. Moda na produkty wegańskie niesie z sobą jednak również sporo nadużyć i zagrożeń. Producenci... Więcej
Sałatka ryżowa z warzywami Sa Marigosa
08-04-2019
Składniki:
400g czarnego ryżu lub wybrane Risotto PAN
100g Tradycyjnej Włoskiej Mortadelli,
180g duszonej białej kapusty
180g marynowanej papryki
180g Bakłażanów Babuni Sa Marigosa
180g Serc Karczochów Sardyńskich lub Karczochów ćwiartowanych Sa Marigosa
180g Kalafiora w... Więcej
Kuskus z sałatką z warzyw i tuńczyka
08-04-2019
Składniki: 2 puszki sałatki z warzyw i tuńczyka Galfre', 220 g kuskusu, sól, mała szczypta szafranu, oliwa z oliwek
Przygotowanie: ugotować wodę z solą i szafranem (lub bulion, wtedy nie dodawać soli), zalać kaszkę kuskus, odczekać aż "wypije" płyn. Rozpulchnić kaszkę, dodać... Więcej
Pieczone papryki nadziewane karczochami z tuńczykiem Galfre
08-04-2019
Przepis na pieczone papryki nadziewane karczochami z tuńczykiem Galfre'
Składniki: 2 papryki, 2 opakowania karczochów z tuńczykiem Galfre'
Przygotowanie: papryki upiec w całości w piekarniku o temperaturze 185 stopni (przez około 30 minut), przekręcając co jakiś czas, aby równomiernie... Więcej
Linguine z cytryną i pieprzem z pieczonym kurczakiem i pomidorami
08-04-2019
(porcja na 6 osób)
Składniki:
2 opakowania Linguine z Cytryną i Pieprzem Morelli 250g,
pieczone mięso kurczaka (filet lub ćwiartka, wg uznania),
3 pomidory,
Parmezan sezonowany 15-miesięczny,
Oliwy extra vergine ekologicznej z Sardynii,
czosnek,
seler
Sposób... Więcej
Wołowe kieszonki z karczochami i orzechami włoskimi
08-04-2019
Składniki:
1kg polędwicy cielęcej
100g obranych orzechów włoskich
100g boczku wędzonego
8 karczochów Sa Marigosa
4 łyżki startego sera (np. Parmezanu)
szklanka wina
pół czerwonej cebuli
szałwia i tymianek
żółtko jaja,
litr rosołu
Oliwa z oliwek extra vergine
sól i... Więcej
Makaron z małżami
08-04-2019
Składniki:
250g makaronu Kokardki 5 kolorów Morelli,
500/600g świeżych małży,
czosnek,
pół szklanki białego wina,
drobno posiekana natka pietruszki,
trzy łyżki Oliwy extra vergine ekologicznej z Sardynii,
Sposób przygotowania: Ugotuj makaron "al dente" w obficie posolonej... Więcej
Makaron z sosem tuńczykowym
08-04-2019
Składniki:
250g makaronu Fettuccine Oliwkowe Morelli,
czosnek,
natka pietruszki,
seler naciowy,
trzy łyżki Oliwy extra vergine ekologicznej z Sardynii,
400g obranych pomidorów,
160g tuńczyka w oliwie z oliwek,
sól
Parmezan sezonowany 15-miesięczny
Lub wypróbuj Sos z papryki i... Więcej
Przepis na omlet z carpaccio z czarnych trufli
08-04-2019
Składniki: 3 jajka, 2 łyżki startego parmigiano reggiano, 40g carpaccio z czarnej trufli Inaudi, sól i pieprz, oliwa z oliwek, oliwa truflowa Inaudi
Przygotowanie: roztrzepać energicznie jajka, dodać starty parmezan, sól i pieprz do smaku, carpaccio z czarnej trufli. Rozgrzać na... Więcej
Pieczone ziemniaki z nadzieniem truflowym
29-03-2019
Pieczone ziemniaki z nadzieniem truflowym
Składniki:
8 średnich ziemniaków
Krem "La Tartufata" Inaudi
Masło truflowe Inaudi
Oliwa z oliwek extra vergine
sól i pieprz
Sposób przygotowania:
Podgotuj obrane ziemniaki, tak by były lekko niedogotowane. Odcedź i przekrój... Więcej
Wegetariańskie włoskie sery z podpuszczką roślinną z karczocha hiszpańskiego
19-02-2019
Sery włoskie - tradycja rodziny Fiandino z Piemontu
W malowniczym Piemoncie od stuleci rodzina Fiandino zajmuje się hodowlą krów, a od 1920 roku wytwarza sery. Alpejskie pastwiska położone z dala od regionów przemysłowych dostarczają odpowiedniego pożywienia krowom, a w szczególności... Więcej
Trufle - skąd się biorą i dlaczego fascynują
06-02-2019
Trufle to odmiana grzyba, który wzrasta całkowicie pod ziemią, w symbiozie z pewnymi gatunkami drzew czerpie z nich oraz z gleby zarówno cenne minerały, jak oczywiście niezwykłe aromaty. Trufle magazynują w swoim chemicznym kodzie właściwości, które trafiają bezpośrednio do naszego... Więcej
Amedei, czyli doskonałość smaku zamknięta w tabliczkach czekolady
22-10-2018
Wartościowa czekolada - jak ją rozpoznać?
Głównym składnikiem czekolady jest oczywiście kakao, a w szczególności ziarno kakaowca. Ten "pokarm bogów"i jego walory odżywcze są znane od wieków, dziś wiemy, że stanowi całe bogactwo minerałów oraz posiada właściwości... Więcej