Masz pytanie? 62 735 64 84 info@kuchnia-wloska.com.pl
Balsamiczny ocet to obowiązkowe wyposażenie kuchni Włochów. Początki jego historii sięgają średniowiecza - wtedy traktowany był jako lekarstwo, dziś używamy go przede wszystkim w roli cennego dodatku do potraw. Jak wykorzystać ocet balsamiczny? Do czego pasuje najlepiej? Dowiedz się i postaw w kuchni butelkę tego specjału.
Ocet balsamiczny oryginalnie powstaje z zagęszczonego moszczu winogronowego, dojrzewającego w beczkach przez lata. Efektem jest słodko-kwaśny smak, delikatniejszy od dobrze wszystkim znanego octu spirytusowego. Bukiet jest tak interesujący i wyrazisty, że balsamico można używać jako samodzielnej przyprawy do dań przeróżnego typu.
Wielowiekowa tradycja do dzisiaj wielokrotnie spotkała się z kreatywnością. W urozmaiconych wariantach aceto balsamico może się znajdować na przykład granat, mango, miód, chilli, cebula czy truskawki. Wyjątkowo interesującymi odmianami są octy z dodatkiem trufli - wyjątkowe w smaku, zachwycające miłośników tych grzybów. To który dokładnie wybierzesz, wpływa na kulinarne zastosowania przyprawy.
Aceto balsamico al tartufo, czyli ocet balsamiczny z dodatkiem trufli, prosto z Modeny. Zobacz: https://kuchnia-wloska.com.pl/aceto-balsamico-al-tartufo.html
Octy z ostrymi przyprawami sprawdzają się oczywiście w wytrawnych daniach, a te z owocowymi i słodkimi nutami stwarzają różnorodne możliwości także w smakołykach deserowych. Najbardziej wielofunkcyjne są octy balsamiczne bez dodatków.
Balsamico pasuje do wszystkiego, co grillowane i pieczone: warzyw, mięs i ryb. Wystarczy kilka kropel, by potrawy z rusztu, do których przywykłeś, nabrały nieznanej dotąd głębi. Drób, szaszłyki, filety z chudych ryb - inne przyprawy nie będą już potrzebne.
Możesz wykorzystać ocet balsamiczny także do marynat, w których mięso będzie zyskiwało walorów smakowych przed wylądowaniem na grillu. Przyrządzisz z niego także prosty sos - wystarczy wysokiej klasy ocet, oliwa extra virgin i miód, komponujący się wybornie z pieczonymi daniami.
Na grillu nie może zabraknąć octu balsamicznego z toskańskiej cebuli. Stoi za nim tajna receptura z wielowiekową tradycją. Zobacz: https://kuchnia-wloska.com.pl/ocet-balsamiczny-z-cebula-toskanska-100ml.html
Czy można użyć octu balsamicznego do dań opartych na makaronie? Oczywiście. Doda wyrazistości zarówno prostym kompozycjom, jak i również bogatym pastom pełnych mięsa. Możesz do woli eksperymentować z balsamicznym octem podczas delektowania się makaronowymi specjałami. Skosztuj dobrze znanych potraw z tą przyprawą w różnych wydaniach - klasycznym oraz z dodatkami - i doceń je na nowo.
Sałatki, świeże warzywa, orzechy - w daniach na zimno także znajdzie się miejsce na kroplę balsamico. Wykorzystaj go do urozmaicenia smaku sycącej sałatki z rybami i orzechami. Kiedy zaś będziesz przygotowywał sałatkę caprese, nie zapomnij polać jej z wierzchu odrobiną tego aromatycznego dodatku. Tak to robią Włosi!
Do czego ocet balsamiczny pasuje równie trafnie? Wędliny i sery bezbłędnie dogadują się z balsamico. Umieść go w miseczce na komponowanej desce serów, obok miodu i konfitur.
Ocet balsamiczny - do czego używać tej przyprawy, gdy przyjdzie czas zwieńczenia uczty słodkim akcentem? Do świeżych owoców - szczególnie jabłek, gruszek i dorodnych truskawek. Skosztuj go także z pieczonymi owocami - także w tym przypadku pieczone i balsamico tworzą idealny duet.
By nic nie zaburzyło smaku głównej kompozycji dania, a jedynie ją dopełniło, do deserów najlepiej używać zwykłego balsamico bez dodatków.
Klasyczny ocet balsamiczny z Modeny. Sprawdź: https://kuchnia-wloska.com.pl/ocet-balsamiczny-modena-igp-250ml.html
W upalny dzień ochłodź się owocowym deserem lodowym polanym z wierzchu octem balsamicznym. Będzie przypominał polewę czekoladową… ale tym razem połączenie smakowe będzie znacznie bardziej interesujące!
Ocet balsamiczny - do czego go wykorzystać we własnej kuchni? Sprawdzi się niemal wszędzie! Koniecznie spróbuj go w zestawieniu z grillowanym mięsem, świeżymi owocami czy wykwintnymi włoskimi serami i wędlinami. Skosztuj także domowego sosu na bazie octu, oliwy z oliwek oraz miodu.
Skoro wiesz już, do czego ocet balsamiczny jest przydatny, zapoznaj się z różnymi wariantami tego dodatku dostępnymi w sklepie Kuchnia Włoska. Dostaniesz tutaj balsamico sprowadzane od rzemieślników, prosto ze słonecznej Italii.