Oliwki czarne a zielone - czym się od siebie różnią?
Oliwki włoskie zielone a czarne - nie możesz się zdecydować, które wybrać? Poznanie różnic między nimi może ci to ułatwić. W tym artykule dowiesz się, co wyróżnia każdą z nich!
Oliwki zielone a czarne - jaka jest różnica w smaku i dojrzałości?
Kolor oliwek mówi o ich dojrzałości. Zielone owoce zbiera się już we wrześniu, kiedy nie są jeszcze dojrzałe. Natomiast czarne oliwki można zerwać, w grudniu - wtedy są w pełni dojrzałe i gotowe do zbioru.
Zielone oliwki są bardziej gorzkie oraz jędrne. Czarne oliwki są delikatniejsze i łagodniejsze w smaku. Dlatego też to właśnie te drugie cieszą się większą popularnością wśród osób, które wybierają je, jako dodatek do wielu potraw, a nawet zwykłych kanapek.
Oliwki czarne a zielone - wartości odżywcze
Wiesz już, że oliwki zielone i czarne różnią się smakiem. Różnice można także znaleźć w niektórych składnikach odżywczych. Tutaj też odkryjesz parę różnic. Teraz je przedstawimy.
Różnica w kaloryczności i ilość tłuszczu
Czarne oliwki są mniej kaloryczne od zielonych, ale nie znacząco (różnica 3-13 kcal). Zielone w 100 gramach zapewniają około 130-146 kcal i około 14 gramów tłuszczu. Natomiast czarne oliwki w 100 gramach zawierają 130 kcal i 13 gramów tłuszczu.
Oliwki czarne a zielone - co z ilością białka?
Zawartość białka w oliwkach zielonych wynosi 0,9 grama i jest prawie dwa razy większa od czarnych, które mają 0,5 gramów białka. Może jest to niewielka różnica, ale ten składnik jest ważny i niezbędny w codziennej diecie. Białko między innymi buduje mięśnie, a także jest podstawowym źródłem energii.
Taka sama zawartość błonnika
Zarówno oliwki czarne, jak i zielone dostarczają około 3 gramów błonnika na 100 g owoców. Jako ciekawostkę można dodać, że filiżanka oliwek zawiera 17% dziennego zapotrzebowania na błonnik w ludzkim organizmie. Jeśli chcesz uzupełnić jego deficyt możesz jako przekąskę wybrać właśnie ten owoc.
Źródło potrzebnych dla organizmu witamin
Oliwki zielone, jak i czarne dostarczają takie same witaminy. Witaminy z gruby B, czyli B3 (0.01mg/100g) oraz B6 (0,02mg/100g). Dzięki nim wspomagasz prawidłowe działanie układu nerwowego.
W oliwkach znajduje się witamina A (0,03 mg/100g). Jest odpowiedzialna między innymi za prawidłowe funkcjonowanie układu rozrodczego, wzroku i stan skóry.
W owocach kryje się też witamina E (1,99 mg/100g), która odpowiada m.in za prawidłowy przepływ krwi. Z racji tego, że jest silnym przeciwutleniaczem chroni organizm przed uszkodzeniem komórek i stresem.
Minerały - taka sama zawartość w oliwkach czarnych i zielonych
Oliwki zielone, jak i czarne dostarczają takie same minerały ( w 100 g owoców):
- Cynk - 0,22 mg,
- Fosfor - 17 mg,
- Magnez - 22 mg,
- Potas - 55 mg,
- Sód - 2400 mg,
- Żelazo - 1,6 mg.
Z tego wynika, że niezależnie, którą wersję - czarną czy zieloną - wybierzesz, do Twojego organizmu zostanie dostarczone minerały, w takiej samej ilości.
Oliwki i ich właściwości
Tak, jak w przypadku minerałów, oliwki czarne i zielone mają takie same właściwości:
- owoce w kolorze zielonym i czarnym działają przeciwzapalnie i przeciwalergicznie - pomagają przy alergii i są naturalnym środkiem przeciwbólowym,
- wpływają na prawidłową pracę układu pokarmowego i nerwowego,
- regulują poziom cukru we krwi,
- wspomagają pracę serca,
- zachowują prawidłowy stan skóry.
Z czym podawać czarne oliwki?
Owoce o czarnym kolorze sprawdzą się najlepiej na dobrze znanej i lubianej pizzy. Oliwki włoskie dodają jej smaku i pełnią funkcję dekoracyjną. Oliwki czarne są ciekawym dodatkiem do letnich sałatek (np. sałatka grecka), dań warzywnych i mięsnych. Często lądują także na zwykłych kanapkach.
Do czego można dodać zielone oliwki?
Już wiesz, do czego dodać czarne oliwki. A zielone? Doskonale nadają się do różnego rodzaju serów lub mięs. Jeśli chcesz, możesz dodać je nawet do pizzy, chociaż to ich czarna wersja jest popularniejsza. Doskonale sprawdzają się, jako zwykła i prosta przekąska. Dodaje się je także do różnych koktajli. Mogą pojawić się również w sałatkach czy makaronach.
Oliwki - warto wiedzieć
Niezależnie od tego w jakiej formie (dojrzałej lub niedojrzałej) zbiera się oliwki, nie nadają się do jedzenia zaraz po zerwaniu. W smaku są bardzo ostre oraz gorzkie, dlatego nikt nie dodałby ich do swoich potraw. Dlatego po zbiorze poddawane są obróbce. To znaczy, że oliwki niezależnie od dojrzałości umieszczane są w różnego rodzaju solankach, marynacie czy też oleju. Wszystko po to, aby były gotowe do spożywania.
Teraz już także wiesz, czym różnią się oliwki czarne a zielone i że nie jest to tylko i wyłącznie kolor, ale ich smak, kaloryczność, czy ilość błonnika. Jak sam widzisz, nieważne czy wybierzesz owoce o kolorze czarnym lub zielonym, możesz być pewny, że będą stanowić doskonały dodatek do wielu dań. Sprawdzą się również, jako zwykła przekąska.