62 735 64 84 62 735 64 84 info@kuchnia-wloska.com.pl info@kuchnia-wloska.com.pl

Jak podawać pesto ze słoika? Inspirujemy!

29-08-2023

Jak podawać pesto ze słoika, by wyciągnąć z tego przysmaku wszystko, co najlepsze? Gęsty, aromatyczny sos zasługuje na godne towarzystwo. Wykorzystaj go w przekąskach i potrawach nie tylko rodem z kuchni włoskiej - mnogość zastosowań to jedna z przyczyn popularności pesto na całym świecie. Przeczytaj, zainspiruj się!

Czym jest pesto? Krótkie wyjaśnienie

Pesto to rodzaj sosu, pochodzący z Genui. Jednym z najważniejszych składników jest bazylia. Znajdziesz w nim także oliwę, oleje, sery, orzeszki i przyprawy. Powszechnie kojarzy się pesto z zielonym kolorem - to zasługa bazylii - jednak powstało wiele odmian pesto, w tym np. czerwone na bazie pomidorów.

W sklepie Kuchnia Włoska zakosztujesz różnych wariantów pesto. Które najpierw - karczochowe, truflowe, a może z octem balsamicznym? O wyjątkowości poszczególnych nut smakowych trzeba przekonać się samodzielnie - zobacz wybór tutaj: https://kuchnia-wloska.com.pl/category/sosy-i-kremy. Dostępne są wersje pesto wegańskie i bezglutenowe.

 

Pesto zielone z genui
Klasyczne pesto z bazylią z Genui. Ma bardzo prosty skład, bez alternatywnych nut smakowych, toteż jest doskonałym sposobem na rozpoczęcie przygody z tradycyjnymi włoskimi sosami. Zobacz tutaj: https://kuchnia-wloska.com.pl/pesto.html

Pesto i makaron, czyli w prostocie siła

Połączenie makaronu z pesto - czy może być coś bardziej włoskiego? Pesto wystarczy wymieszać z wybranym makaronem i podstawa dania gotowa. Uzupełnij pastę brokułami, pieczonym mięsem z kurczaka, posyp tartym parmezanem a stanie się sycącą propozycją na główny posiłek. Czy to szybki obiad, czy romantyczna kolacja, makaron wzbogacony odrobiną pesto zachwyci nawet najbardziej wybredne kubki smakowe.

Eksperymentuj z różnymi dodatkami do makaronu. Pesto doskonale sprawdza się w kompozycjach warzywnych, mięsnych, rybnych i z owocami morza. Im więcej rodzajów sosu masz w swojej kuchni, tym więcej wariacji smakowych możesz stworzyć. Odkrywaj włoską kuchnię po swojemu!

Co zrobić z pesto ze słoika na śniadanie?

Kanapki we włoskim stylu - doskonały początek dnia. Zastąpienie klasycznych kanapkowych serków odrobiną pesto, zamieni zwykłe kromki w danie, od którego nieprędko się oderwiesz. Wystarczy słoiczek wysokiej jakości pesto prosto z Włoch, świeży chleb i chwila spokoju dla nacieszenia się smakiem.

Sięgnij po kromkę pszennego lub żytniego pieczywa. Warto ją podpiec - chrupka faktura i podwyższona temperatura będzie wtedy intrygująco kontrastować z gładką konsystencją chłodnego pesto. Wystarczy odrobina. Dzięki wysokiej zawartości tłuszczu pesto łatwo rozprowadza się po całej kromce. Na kanapkę połóż świeżą mozzarellę i pomidora.

Pieczywo pozwala kompozycji pesto w pełni wybrzmieć. Nie ograniczaj się jednak tylko do najprostszych wyrobów piekarniczych. Skosztuj sosu ze słonymi drożdżówkami, ciastem francuskim czy paluszkami chlebowymi.

paluszki grissini włoskie do pesto
Paluszki chlebowe grissini ręcznie wypiekane. Włosi chętnie wykorzystują je jako przekąskę i zamiennik pieczywa. Do testowania różnorodnych smaków pesto nadają się doskonale. Zobacz tutaj: https://kuchnia-wloska.com.pl/paluszki-chlebowe-grissincrock-tradycyjne-175g.html

Smarowidło do pizzy

Pesto możesz z powodzeniem użyć jako smarowidła podkręcającego smak pizzy. Zamiast oliwy, a może obok oliwy? Zaproponuj gościom obie opcje i niech sami ocenią, która bardziej przypadnie im do gustu. Jedno jest pewne - nikt nie zostawi brzegów! Zamoczenie ciasta w pesto przemieni je w bombę smaków.

Alternatywa dla prawdziwych wielbicieli pesto. Kiedy będziesz przygotowywał domową pizzę, możesz użyć go na ciasto zamiast sosu pomidorowego.

pizza z pesto na cieście
Pesto i orzeszki piniowe - to będzie naprawdę wyjątkowa pizza.

Najprostszy dip do warzyw

Co zrobić z pesto ze słoika, kiedy masz ochotę na szybką przekąskę? Wykorzystaj sos jako dip do świeżych warzyw. Zanurzaj w odrobinie pesto, a intensywny smak sprawi, że konsumpcja codziennej porcji warzyw stanie się niezapomnianym doznaniem.

Pesto doskonale pasuje także do warzyw pieczonych. Ubogaca pieczone ziemniaki, bakłażany, patisony i nie tylko - z pewnością będzie się dobrze komponowało także z Twoimi ulubionymi jarzynami. Te mniej lubiane, na przykład niepopularną brukselkę, skutecznie zaś odczaruje. Koniecznie postaw miseczkę pesto na stole podczas grilla, a warzywa znikną szybciej, niż karkówka!

wege pesto w słoiku
Zapraszasz znajomych na diecie bezmięsnej na grilla? Będą zachwyceni, gdy do ich warzywnych przysmaków dodasz specjalnie zorganizowane wegańskie pesto. Zobacz tutaj: https://kuchnia-wloska.com.pl/pesto-genuenskie-bezglutenowe-180g-968.html

Jak podawać pesto ze słoika w ciekawych kombinacjach?

Jesteś miłośnikiem hummusu, guacamole, śmietany, jogurtu i wszelkich innych dodatków traktowanych w kuchni jako dipy? Stwórz własne, niepodrabialne kompozycje sosów - po prostu dodaj do nich trochę pesto. W drodze eksperymentów odkryjesz połączenia, o których nie śniło się kucharzom z gwiazdką Michelin.

Pamiętaj o możliwości wykorzystania różnorodnych smaków pesto. To, czy wybierzesz karczochowe, czy oliwkowe, robi ogromną różnicę, gdy do połączenia wmiesza się na przykład cieciorka. Sosy testuj samodzielnie ,,z łyżeczki” i z pszennym pieczywem.

truflowe pesto zielone z genui
Pesto zielone wzbogacone truflą letnią czarną. Zobacz: https://kuchnia-wloska.com.pl/pesto-genuenskie-bezglutenowe-180g-966.html


Risotto z pesto

Był już makaron, więc czas na risotto. Wymieszanie ryżu arborio z odrobiną pesto nasyci danie ziołowym aromatem. Z dodatków szczególnie dobrze pasuje groszek, pomidory oraz pieczony kurczak. Jak to jednak zwykle bywa w kuchni - testowanie nowych smaków nigdy się nie kończy!

Wymieszanie z zupą

Zupy uwielbiają dodatek pesto. Do jakiej będzie pasował ten dodatek? Cóż - tak naprawdę, każdą zupę warto wypróbować w takim urozmaiconym wydaniu. Na pierwszy ogień proponujemy krem kalafiorowy, krem pomidorowy i klasyczną zupę jarzynową. Po dodaniu łyżeczki pesto dobrze znane dania nabiorą nowej wyrazistości.

pomidorowa z dodatkiem pesto
Zupa pomidorowa wzbogacona pesto. Danie, które dobrze znasz, ponownie Cię zaskoczy.


Pesto to jeden z włoskich przysmaków genialnych w swej prostocie. Wystarczy łyżeczka sosu, by przemienić dowolne danie w coś wykwintnego. Kwintesencja kuchni włoskiej - niepozorne dodatki, które wprowadzają magię na stół i nie pozwalają się nudzić kosztując klasycznych potraw. Bez wahania odkrywaj swoje własne sposoby na to, jak podawać pesto, a gotowanie nigdy już nie będzie takie samo!

Skosztuj różnych rodzajów pesto sprowadzonych do sklepu Kuchnia Włoska prosto z Włoch. O tym, dlaczego bazyliowy sos zawojował świat, przekonasz się zaraz w momencie skosztowania.