62 735 64 84 62 735 64 84 info@kuchnia-wloska.com.pl info@kuchnia-wloska.com.pl

Co zamiast parmezanu? Podpowiadamy!

21-12-2023
Co zamiast parmezanu?  Podpowiadamy!

Co zamiast parmezanu, gdy chcesz godnie dopełnić danie, a przy okazji spróbować czegoś nowego? W kuchni włoskiej znajdziesz sery, które doskonale sprawdzą się jako zamienniki klasycznego parmigiano. Skosztuj i zobacz kolejne oblicze dobrze znanej potrawy! 

Grana Padano - główny konkurent parmezanu 

Gdy w lodówce brakuje parmezanu, drugim najpopularniejszym wyborem są sery włoskie typu Grana Padano. Mają ziarnistą strukturę, forma i twardość są bardzo podobne do parmezanu. Taki ser w porównaniu do parmezanu cechuje łagodniejszy smak. 

Pomiędzy nim a parmezanem leżą także różnice produkcyjne. Parmezan nie ma żadnych dodatków, a w Grana Padano znajduje się konserwujący lizozym. Grana Padano może dojrzewać krócej (9 miesięcy), gdy prawdziwy parmezan potrzebuje aż roku, by uwolnić swój pełny potencjał. Ponadto parmezan powstaje z mleka o wyższej zawartości tłuszczu. 

W kuchni warto przetestować zarówno prawdziwy włoski parmezan, jak i ser Grana Padano. Nie brakuje zwolenników jednego i drugiego przysmaku.

Gran Kinara - wyjątkowy ser z podpuszczką roślinną - dla wegetarian 

Sery zastępujące parmezan mogą wprowadzić sporo zamieszania na stole! Ciekawym wynalazkiem współczesnej sztuki serowarstwa jest Gran Kinra - ser z mleka krowiego, przygotowywany na podpuszczce roślinnej z karczocha. Wytwarza się go tak, jak parmezan - dojrzewający, twardy, z tą różnicą, że zastosowano podpuszczkę roślinną, a nie zwierzęcą. To ser w sam raz do tarcia prosto na dania makaronowe. Cechuje się mocno mlecznym smakiem. 

Co zamiast parmezanu - Gran Kinara

Zastosowania i forma Gran Kinary łudząco przypominają parmezan. Skład znacznie się jednak różni i wyróżnia spośród wszystkich włoskich serów. Zobacz tutaj: https://kuchnia-wloska.com.pl/gran-kinara-z-podpuszczka-roslinna-bez-laktozy-100g.html 

Gran Kinary powinny spróbować zwłaszcza osoby, które interesują się dietą wegetariańską. Mimo iż ser powstaje z krowiego mleka, jednak zawiera podpuszczkę roślinną. Warto wiedzieć, że większość serów podpuszczkowych wytwarza się na bazie podpuszczki odzwierzęcej - z enzymów trawiennych żołądka najczęściej cielęcego.

Jest też dostępna wersja Gran Kinary z dodatkiem trufli - starta na makaronie doda pięknego aromatu czarnych trufli. 

Pecorino czyli owczy zamiennik parmezanu 

Miłośnicy serów z mleka owczego będą zachwyceni smakiem oryginalnego włoskiego Pecorino. To dojrzewający ser - a im dłużej dojrzewa, tym bardziej pikantnego, słonego smaku nabiera. Włosi często wykorzystują go jako dodatek do dań makaronowych właśnie jako zastępstwo parmigiano reggiano. 

Jaki ser zamiast parmezanu do dań - Pecorino romano

Pecorino Romano z certyfikatem DOP, tworzony w sardyńskiej serowarni Argiolas. Zobacz tutaj: 

https://kuchnia-wloska.com.pl/pecorino-romano-dop-owczy-ser-dojrzewajacy-z-apelacja-chnp-z-sardynii.html

Pecorino uznaje się za dojrzały po 8 miesiącach. Może jednak leżakować dłużej, nawet ponad rok. Z każdym dniem nabiera więcej wyrazistości. Należy więc obchodzić się z nim z umiarem, gdyż duża ilość startych wiórek potrafi zdominować potrawę. 

W sklepie Kuchnia Włoska znajdziesz zarówno klasyczny Pecorino, jak i warianty z dodatkami. Spróbuj wersji z peperoncino oraz z pistacjami - jeszcze bardziej namieszają w zestawieniu z klasycznymi daniami.

Pecorino con peperoncino

Pecorino z dodatkiem pikantnego peperoncino. Pochodzi z rodzinnej serowarni Caseificio Busti istniejącej od 1955 roku. Zobacz tutaj: 

https://kuchnia-wloska.com.pl/owczy-ser-dojrzewajacy-z-pikantnym-peperoncino-busti-ok-26 8g.html 

Które popularne sery pasują na zamiennik parmezanu? 

Jaki ser zamiast parmezanu wybrać, gdy nie ma czasu na zorganizowanie pierwszorzędnego zamiennika pochodzącego z Włoch? W ostateczności postaw po prostu na popularne dojrzewające sery żółte dostępne w każdym sklepie. Chociaż daleko im do rzemieślniczych wyrobów tradycyjnych serowarni, nie bez powodu są tak powszechnie lubiane. 

Wrażenia smakowe w dość zadowalającym stopniu zrekompensuje brytyjski cheddar, holenderska gouda lub edam. Zetrzyj go tak samo, jak parmezan. Danie będzie smakowało inaczej niż z prawdziwym parmezanem, ale to wcale nie musi być jego wada - sery z innych krajów przecież również są wyborne. 

Wielu smakoszy serów sięga także po swojski oscypek - twardy, wyrazisty, podatny na kulinarne eksperymenty. Można powiedzieć, że oscypek to taki nasz polski Pecorino! 

Co zamiast parmezanu dla wegan? 

Chcesz zaserwować coś pysznego gościom na diecie wegańskiej? W hipermarketach i sklepach z roślinną żywnością znajdziesz dwa praktyczne zamienniki mlecznych serów. Są to płatki drożdżowe, tofu oraz roślinne “sery” przypominające parmezan. 

Płatki drożdżowe cechuje bardzo serowy smak. Wystarczy posypać nim wegańskie danie, by nie ustępowało oryginalnej wersji z produktami odzwierzęcymi. Z kolei tofu to ser sojowy,

wielofunkcyjny zamiennik wielu niewegańskich produktów. Można go posiekać i wykorzystać również do posypywania potraw. 

Prawdziwy włoski parmigiano nie ma sobie równych, ale jego włoscy konkurenci wypadają naprawdę świetnie w bezpośrednim starciu. Skosztuj sera Grana Padano, alternatywnej Gran Kinary, czy dojrzałego owczego Pecorino. Zapewniamy, że z tymi włoskimi przysmakami długo nie zaczniesz tęsknić za parmezanem!