Masz pytanie? 62 735 64 84 info@kuchnia-wloska.com.pl
Świąteczny czas, czy to wielkanocny, czy bożonarodzeniowy, jest we Włoszech nierozerwalnie związany z uroczystą tradycją wręczania drożdżowych babek.
W innych krajach istnieje natomiast tendencja do mylenia dwóch tradycyjnych świątecznych wypieków: Colomby i Panettone.
Odpowiedzmy sobie w takim razie na pytanie: czym one się właściwie różnią?
Panettone to babka, której nazwa wywodzi się od słowa panetto i oznacza bochenek chleba. Jej historia sięga jeszcze czasów Imperium Rzymskiego, kiedy to "przodkiem" babki był zaczynowy chleb na miodzie. Wypiekana jest w kształcie okrągłej kopuły i zawiera kandyzowane skórki cytrusów i rodzynki. Wręczana jest najbliższym z okazji Świąt Bożego Narodzenia.
Colomba natomiast to babka, której proces wypieku jest bliźniaczo podobny do panettone, jednak podstawowymi różnicami są forma i okazja. Colomba w języku włoskim oznacza "gołąbek" i taki też kształt przybiera forma, w której ciasto jest wypiekane. Również dodaje się do niej kandyzowane cytrusy, pomija się jednak rodzynki.
Już niebawem i Wy będziecie mogli sprezentować drogiej osobie colombę, ponieważ jest ona tradycyjnie podarkiem z okazji Świąt Wielkanocy.