Masz pytanie? 62 735 64 84 info@kuchnia-wloska.com.pl
Parmezan to jeden z pierwszych przysmaków, o których myśli się słysząc ,,sery włoskie”. Ten twardy, dojrzewający ser wymaga odrobiny troski, by nie stracił na jakości po wyjęciu z opakowania. Dowiedz się, jak przechowywać parmezan - przedstawiamy najważniejsze zasady oraz odpowiednie pojemniki.
Parmezan należy przechowywać w lodówce, w temperaturze 4-8 stopni Celsjusza. Umieść go z tyłu półki, przy ścianie lodówki, żeby przy otwieraniu drzwiczek ser nie był wystawiany na ciepłe podmuchy. W takich warunkach kawałek można przechowywać nawet 2 miesiące. Należy w tym czasie sprawdzać, czy przysmak jest zdatny do spożycia - pierwsze oznaki pogorszenia jakości mogą się pojawić po miesiącu.
Jeżeli ser nie był otwarty, w oryginalnym opakowaniu może spędzić 7-9 miesięcy.
Należy trzymać ser w szczelnym pojemniku lub opakowaniu. Unikniesz w ten sposób przesiąknięcia parmezanu zapachami innych produktów. Do sera nie może dostawać się wilgoć - gdy zauważysz na powierzchni odrobinę wody, natychmiast ją zetrzyj. Parmezan można długo przechowywać właśnie dzięki niskiej zawartości wody, a gdy jej przybędzie, ser szybko się popsuje.
Jeżeli nie jest to konieczne, unikaj krojenia sera na drobne części. Większy kawałek dłużej utrzyma się nienaruszony. Porcjuj parmigiano reggiano przed samym podaniem, używając do tego łopatki.
Zestaw trzech parmezanów ze specjalną łopatką. Zobacz komplet tutaj: https://kuchnia-wloska.com.pl/zestaw-serow-tre-parmiggiani.html
Przechowywanie parmezanu musi zapewniać szczelność. Do sera nie mogą dostawać się zewnętrzne zapachy, woda ani ciepło. Co spełnia te kryteria?
Prostym i wygodnym sposobem jest zamknięcie kawałka sera w hermetycznym pojemniku na żywność wykonanym z tworzywa sztucznego. Warto postawić na pojemnik w stu procentach z twardego tworzywa, ze stale przytwierdzoną klapką. Takie nakrywane gumą mogą nie gwarantować odpowiedniej szczelności.
W pojemnikach na żywność możesz przechowywać także starty parmezan. Wykorzystaj go jak najszybciej, bo drobna forma nie służy jakości sera w dłuższej perspektywie. Wiórki powinny wylądować na talerzu w przeciągu tygodnia od momentu starcia.
Jak przechowywać parmezan, gdy masz wątpliwości co do szczelności swoich pojemniczków z tworzywa sztucznego? Sięgnij po zwykły szklany słój. Musi być całkowicie czysty, wyparzony, żeby nie uchowała się w nim żadna bakteria.
Słoik także nadaje się do trzymania sera w formie startej. Obowiązuje ta sama zasada - zjedz w ciągu tygodnia.
Do tarcia twardych serów używaj specjalnej tarki. Dostaniesz ją między innymi w zestawie z serami parmigiano reggiano i gran kinara - roślinnym zamiennikiem parmezanu. Zobacz zestaw: https://kuchnia-wloska.com.pl/zestaw-parmigiano-reggiano-i-gran-kinara.html
Dokładne zawinięcie sera w folię aluminiową i dodatkowo włożenie do woreczka także się sprawdzi. Pamiętaj, że folię należy wymienić zawsze po otwarciu sera. Częstym błędem niestety jest zawijanie kawałka w kółko w tę samą folię - a zdecydowanie nie powinno się jej żałować na przechowywanie parmezanu.
Z powodu trudności ze szczelnym zawijaniem, folia nie najlepiej nadaje się do przechowywania parmezanu w wersji startej.
Na rynku pojawiają się zamykane dyspensery wykonane ze stali nierdzewnej lub tworzywa sztucznego. Formą przypominają wielką solniczkę. W takim dyspenserze możesz przechowywać już starty parmezan. Jak poprzednio - do 7 dni.
Zamiast folii aluminiowej możesz wykorzystać papier serowy zwany też papierem masłowym. To papier pokryty cienką warstwą tworzywa sztucznego. Po użyciu sera zmień kawałek papieru na świeży. Zawiń szczelnie, dla pewności jeszcze zamknij w woreczku foliowym.
Papier serowy bardzo trudno zawinąć szczelnie, gdy parmezan ma sypką formę. Jest znacznie mniej plastyczny niż folia aluminiowa. Polecamy go więc tylko do całych kawałków.
Tak. Jeżeli masz pewność, że w najbliższym czasie nie zużyjesz sera, możesz mrozić go w woreczkach próżniowych i pojemnikach z tworzywa sztucznego. Podziel kawałek na porcje, szczelnie zapakuj, a ser w świetnej formie wytrzyma pół roku.
Prawdziwy włoski parmezan - jak przechowywać ten wspaniały ser już doskonale wiesz. Teraz zapamiętaj te proste zasady, spraw serowi specjalny pojemnik, lub nie żałuj papieru i folii. Prawidłowo przechowywany parmezan możesz wykorzystywać nawet przez 2 miesiące. Po starciu zużyj w przeciągu 7 dni.
A czy prawdziwy włoski parmezan mógłby wytrzymać tyle w lodówce smakosza… to już inna historia!