Masz pytanie? 62 735 64 84 info@kuchnia-wloska.com.pl
Czy dania gotowe, liofilizowane mogą być wyrazem najlepszych tradycji włoskiej kuchni? Czy miłośnik dobrego jedzenia, a nawet wprawny kucharz, da się uwieść tego typu daniom?
Niech podstawową odpowiedzią będzie charakterystyka dań gotowych Tiberino: w 100% naturalne składniki, zero glutaminianu i innych „ulepszaczy” smaku. Najlepsze dania typowe dla włoskiej kuchni: makarony, risotta, kuskus, zupy, także w wersjach wegańskich, na bazie suszonych składników „przywrócimy do życia” dodając wyłącznie wodę i oliwę z oliwek. Przyrządzimy je w prosty sposób, nie są tu potrzebne umiejętności szefa kuchni; wystarczy postępować zgodnie z dokładnym opisem sposobu przygotowania krok po kroku wszystkich czynności.
Celem rodziny Tiberino zawsze było rozpowszechnianie najlepszych tradycji włoskiej kuchni, co uczzyniło z nich ambasadorów dobrego smaku produktów Made In Italy. Nie bez powodu dobre imię tradycyjnej włoskiej kuchni sięgnęło gwiazd. W ramach wspólnych kosmicznych misji międzynarodowych NASA, ESA i ASI, starannie przygotowane do wysiłku astronautów na stacjach kosmicznych dania Tiberino poleciały w kosmos. Na opakowaniach dań możemy zauważyć znak NASA, co jest oczywistym powodem do dumy ich twórców.
Tiberino to rodzinna firma, w której od czterech pokoleń kontynuowana jest pasja do tradycyjnych włoskich smaków i walorów tamtejszej kuchni opartej na najlepszej jakości składnikach, prostocie i świetnym smaku.
Wszystko zaczęło się pod koniec XIX wieku, kiedy w 1888 roku Nicola Tiberino rozpoczął działalność w małym sklepiku spożywczym w historycznym centrum Bari, stolicy regionu Apulia.
Po kilku latach synowie Raffaele i Tommaso dołączyli do ojca, a firma szybko przekształciła się w hurtownię artykułów spożywczych. We wczesnych latach powojennych do firmy dołączył syn Raffaele, Nicola, który rozszerzył zasięg działania na całą Europę, szybko przekształcając firmę w dużego importera i eksportera specjałów spożywczych. W 1999 roku, wraz z wejściem do rodzinnej firmy syna Nicoli, który zgodnie z tradycją nosi imię jego dziadka - Raffaele, firma Tiberino rozpoczęła produkcję dań gotowych wg tradycyjnych włoskich przepisów.
Dania gotowe Tiberino powstały także z myślą o podróżnikach, alpinistach, wyczynowcach przebywających często na łonie natury, bez dostępu do wygodnej kuchni. Poręcznie, kompaktowo zapakowane zajmują mało miejsca w podróży, można je także zabrać na kamping, pod namiot, albo po prostu w domu wyczarować na szybko dobre włoskie danie gdy zjawią się niespodziewani goście.
Dania gotowe Tiberino to około 60 przepisów zarówno tradycyjnej włoskiej kuchni, czyli dania makaronowe, risotta czy włoskie zupy, jak i różne receptury dań z kuskusem, czy przepisy dla wegan i wegetarian. Dlatego warto odczarować liofilizowane dania i rozsmakować się we włoskich przepisach na najlepsze smaki prosto ze słonecznej Italii!