Masz pytanie? 62 735 64 84 info@kuchnia-wloska.com.pl
W wielu produktach w naszym sklepie i innych miejscach oferujących produkty włoskie możesz spotkać się z orzechami laskowymi. Niejednokrotnie są one jednak nazwane tajemniczo: "orzechy z Piemontu ChOG" lub "Nocciola Piemonte IGP", lub jeszcze inaczej: "Tonda Gentile Trilobata IGP". Z czym to się je? Już odpowiadamy!
W wielu produktach w naszym sklepie i innych miejscach oferujących produkty włoskie możesz spotkać się z orzechami laskowymi. Niejednokrotnie są one jednak nazwane tajemniczo: "orzechy z Piemontu ChOG" lub "Nocciola Piemonte IGP", lub jeszcze inaczej: "Tonda Gentile Trilobata IGP".
Z czym to się je? Już odpowiadamy!
Jest to europejski znak przyznawany produktom regionalnym wyjątkowej jakości, o nazwie nawiązującej do miejsca w którym jest wytwarzany i podkreślającej ich związek z tym miejscem. Oznaczenie 'ChOG/IGP' (Chronione Oznaczenie Geograficzne/Indicazione Geografica Protetta) mówi nam także, że chociaż jeden z etapów powstawania produktu musi przebiegać na obszarze, do którego odnosi się jego nazwa.
Nazwy te (jako swoje ekwiwalenty) odnoszą się do każdej postaci orzechów laskowych otrzymywanych z odmiany Tonda Gentile Trilobata, występującej w Piemoncie i głównie na obszarze wzgórz Langhe, Roero i Monferrato. To odmiana szczególnie ceniona w przemyśle spożywczym, zwłaszcza w cukiernictwie, ze względu na swoje wyjątkowe parametry, takie jak: łatwość łuskania, doskonały aromat i smak po uprażeniu, wyższa trwałość podczas przechowywania, wynikająca z niższej, niż u innych odmian, zawartości tłuszczu.
Orzechy tej odmiany są stosowane jako składnik kremów, ciastek, ale i pikantnych wędlin i serów. To właśnie z orzechów laskowych Nocciola Piemonte IGP powstaje również tradycyjna piemoncka czekolada - Gianduia i tradycyjne piemonckie ciasteczka orzechowe - Nocciolini.
Również w naszym sklepie znajdziecie produkty z orzechami laskowymi Nocciola Piemontese IGP! Sprawdźcie!