Masz pytanie? 62 735 64 84 info@kuchnia-wloska.com.pl
Dla Włochów makaron, czyli pasta, to podstawowy składnik codziennej diety. Jeśli chodzi o pszeniczne klasyczne makarony (do produkcji stosuje się wyłącznie odmianę durum) to istnieje ogromna liczba ich kształtów, w zależności od regionu spotkamy miejscowe rodzaje, do których dobiera się odpowiedni sos, nic tu nie jest przypadkowe, a wiedza jest w naturalny sposób przekazywana z pokolenia na pokolenie. Na szczęście ta dość rygorystyczna wizja kulinarnych makaronowych przepisów nie powstrzymała Włochów od wytwarzania zupełnie nowych past - makaronów bezglutenowych. W Polsce można kupić wiele makaronów gluten free. I właśnie ta coraz większa liczba nowych marek skłania do zastanowienia się nad wyborem makaronu, który będzie nie tylko bezglutenowy, ale i po prostu zdrowy. Należy zatem zwrócić uwagę na to, co jest podstawą dobrego makaronu: na pochodzenie ziarna, sposób upraw, na jakość mąki.
W Piemoncie, niedaleko miasta Cuneo, wśród żyznych pól uprawnych, na dalekich od przemysłu terenach znajduje się gospodarstwo rolnicze Pasta Natura. Dewizą firmy jest zdanie: od ziarna do gotowego makaronu, co oznacza, że tu po prostu produkcja makaronu odbywa się od zasiania: gryki, kukurydzy, roślin strączkowych, jak soczewica, ciecierzyca, groszek, czy fasola. Pamiętajcie, że zwłaszcza gryka przez obfite spryskiwanie środkami do zwalczania chwastów bywa mocno zanieczyszczona niebezpiecznym glifosatem. Dlatego warto interesować się skąd dany producent zdobywa mąkę, jak wyglądają uprawy ziaren do jej wytwarzania. Cały łańcuch produkcyjny firmy Pasta Natura znajduje się pod jej pełną kontrolą. Ziarno jest zbierane i przewożone z pobliskich pól, rzemieślniczy sposób jego przetwarzania pozwala na zachowanie ważnych wartości odżywczych. Makaron jest wytwarzany na matrycach z brązu, czyli na sitach, które nadają kształt pasty i pozwalają na nadanie porowatej powierzchni makaronu. Ma to wpływ na lepsze przyleganie sosu, a także na smak. Następnie makaron jest powoli suszony w niskich temperaturach, aby nie utracił cennych witamin, minerałów oraz naturalnego smaku.
Makarony bezglutenowe Pasta Natura smakują naprawdę jak klasyczne pasty i oczywiście nie ma mowy o rozgotowaniu, czy papkowatej strukturze makaronu. Właściciele firmy zadbali o różnorodność ich bezglutenowych past, możemy spróbować makaronów wysoko i niskobiałkowych, bogatych w błonnik, czy o niskim indeksie glikemicznym. Warto też polecić jedyny dostępny bezglutenowy makaron z dodatkiem naturalnej czarnej trufli. Wystarczy dodać do niego trochę dobrej oliwy z oliwek i każdy smakosz, nie tylko osoby z alergią, nadwrażliwością na gluten oraz chorzy na celiakię, rozsmakuje się w takim truflowym specjale! Dlatego makarony Pasta Natura można także włączyć do codziennej diety osób uprawiających sport, dzieci, wszystkich dążących do utraty zbędnych kilogramów, a także po prostu dla smakoszy włoskiej kuchni.
Gama makaronów bezglutenowych Pasta Natura, to różne kształty makaronów z mąk: ryżowo-kukurydzianej, z pełnoziarnistego ryżu, z mąki gryczanej, z mąki kukurydziano-ryżowej z dodatkiem błonnika z bambusa, z mąki amarantusa, teff i quinoa, owsianej, z mąki kukurydziano-ryżowej z dodatkiem czarnej trufli oraz z roślin strączkowych: soczewicy, ciecierzycy, groszku, i inne.