Masz pytanie? 62 735 64 84 info@kuchnia-wloska.com.pl
Jak szybko i łatwo przygotować posiłek, który będzie zbilansowany, bogaty w wartości odżywcze, ekologiczny, w pełni roślinny, bezglutenowy, ale i oczywiście smaczny "jak u mamy"? Czy wyobrażacie sobie, że takie cechy może posiadać danie instant, posiłek do przygotowania z proszku?
Znaleźliśmy nową włoską firmę, której założyciel od dziecka towarzyszył dziadkowi w pracach polowych, przy uprawach warzyw, a także jak prawdziwy Włoch, podpatrywał kulinarne poczynania swojej babci i mamy. Z całym tym bagażem tradycyjnego włoskiego podejścia do zdrowego jedzenia stworzył projekt o nazwie DNABio.
DNABio tworzy gotowe dania z wyselekcjonowanych składników - warzyw, zbóż, roślin strączkowych, ziół i przypraw pochodzących z ekologicznych upraw. Dba jednocześnie o całkowitą kontrolę całego łańcucha produkcyjnego, dobierając odpowiednie gospodarstwa rolne, które dostarczają najwyższej jakości składniki. Są one poddawane minimalnej obróbce, procesom powolnego suszenia w niskich temperaturach tak, aby nie utraciły cennych witamin, minerałów, enzymów. Niektóre składniki pozostawia się w naturalnej formie, inne są mielone do rozmiarów i grubości pozwalających otrzymać odpowiednią konsystencję. W ten sposób gwarantuje się wysoką jakość odżywczą, smakową i zdrowotną wszystkich proponowanych przez DNABio dań. Są one naturalne, "zielone" , ponieważ ich walory odżywcze nie ulegają zubożeniu w drastycznych procesach obróbki cieplnej, pozostają niezmienione w swojej drodze z pola, czy ogrodu aż do formy gotowego posiłku na naszym stole.
Również pakowanie odbywa się w kontrolowanych warunkach i środowisku, które pozwala zachować pierwotny charakter składników, aż do momentu przyrządzenia dania, a naszym jedynym kulinarnym zadaniem jest dodanie odpowiedniej ilości wody, oleju czy mleka roślinnego, albo oliwy z oliwek. W tym właśnie momencie składniki "powracają do życia" i wnoszą na nasz talerz wszystkie naturalne smaki i aromaty oraz wartości odżywcze zawarte w potrawie.
Wiedza Włochów na temat odżywiania wynoszona jest z domu, gdzie posiłki celebruje się nawet dzisiaj, w czasach nieustannej gonitwy i ciągłego pędu. We Włoszech czas na wspólny posiłek musi się znaleźć - obiad (przynajmniej w weekendy) oraz kolacja (codziennie) to przygotowywanie stołu, z obrusem, serwetkami i pięknie ustawionymi naczyniami i oczywiście ciepły posiłek. Każdy Włoch z naturalną swobodą orientuje się, jak przygotować dobry makaron, czy danie główne - jak odpowiednio zestawić składniki i dobrać dania, aby tworzyły harmonijną całość, najczęściej popartą wieloletnią tradycją danego regionu i danej rodziny. Tą wiedzę każdy Włoch wynosi z domu i dba o nią w swoim dorosłym życiu.
W oparciu o takie doświadczenie powstały dania DNAbio: typowo włoskie zupy, roślinne dania "mięsne", a także gama burgerów, serków, chleb, słodkie ciasta i desery, sosy, jak majonez, czy na słodko: bita śmietana, krem czekoladowy, oraz przekąski - suszone owoce i ziarna, muesli. Każdy produkt zawiera opis sposobu przygotowania i miarkę do odmierzenia składników. W ten sposób, prawie prowadzeni za rękę, możemy szybko wyczarować zdrowy i smaczny roślinny, bezglutenowy posiłek.