Caponata

08-04-2019

Bakłażany Babuni Sa Marigosa

dwie papryki

dwie średnie cebule

dwie łodygi selera naciowego

trzy ząbki czosnku

300g pomidorów bez skórki

Kapary w occie winnym BioOrganica

garść rodzynek

oliwki czarne BioOrganica

sól i pieprz

ocet winny (możesz wykorzystać ocet z marynaty kaparów dla dodatkowego aromatu)

cukier

Oliwa z Oliwek extra vergine

Jak przygotować?
Paprykę, cebulę i seler pokrojone w kostkę wrzuć na rozgrzaną patelnię i smaż na oliwie z oliwek. Bakłażany grubo posiekaj i wrzuć na patelnię. Całość smaż jeszcze dwie minuty. Obierz pomidory i pokrój w drobną kostkę. Dodaj do smażących się warzyw i duś pod przykryciem przez kwadrans. Zdejmij warzywa z ognia i dodaj starty czosnek, rodzynki, przepołowione oliwki i kapary. Dopraw cukrem, solą, pieprzem i octem winnym do smaku. Caponatę podawaj po uprzednim schłodzeniu.