Masz pytanie? 62 735 64 84 info@kuchnia-wloska.com.pl
Składniki:
250g makaronu Kokardki 5 kolorów Morelli,
500/600g świeżych małży,
czosnek,
pół szklanki białego wina,
drobno posiekana natka pietruszki,
trzy łyżki Oliwy extra vergine ekologicznej z Sardynii,
Sposób przygotowania: Ugotuj makaron "al dente" w obficie posolonej wodzie. Umyj małże, włóż je na patelnię bez tłuszczu i przykryj do momentu, aż wszystkie się otworzą. Wyjmij małże łyżką sitowaną a następnie przecedź pozostały sos przez sito (Jeżeli używasz mrożonych małży pozwól im rozmrozić się w głębokim naczyniu, by nie utraciły ich naturalnego soku). Podduż czosnek i posiekaną pietruszkę w oliwie z oliwek, winie i sosie z małży. Odparuj część powstałego sosu. Ugotuj makaron "al dente" w dużej ilości osolonej wody i dodaj bezpośrednio do sosu małżowego łyżką do spaghetti, tak by trochę wody z makaronu zostało dodane do sosu. Gotuj jeszcze przez 2-3 minuty. Serwuj od razu z dużą ilością świeżej posiekanej pietruszki.