Masz pytanie? 62 735 64 84 info@kuchnia-wloska.com.pl
Składniki:
1kg polędwicy cielęcej
100g obranych orzechów włoskich
100g boczku wędzonego
8 karczochów Sa Marigosa
4 łyżki startego sera (np. Parmezanu)
szklanka wina
pół czerwonej cebuli
szałwia i tymianek
żółtko jaja,
litr rosołu
sól i pieprz
nić kuchenna
Sposób przygotowania:
Pokrój mięso na plastry tak, by każdy plaster rozciąć po środku, by utworzył kieszonkę. Posiekaj karczochy, orzechy, boczek, parmezan i przyprawy. Wypełnij kieszonki obficie farszem i zwiąż nitką tak, by farsz nie wyciekł podczas smażenia. Na rozgrzanej patelni zeszklij cebulę i dołóż kieszonki. Postaraj się przypiec je z wierzchu, dzięki czemu nie utracą swoich soków. Podlej mięso winem. Podsmażone kieszonki ułóż w brytfance, wlej z patelni powstały sos i dolej rosół. Włóż do piekarnika nagrzanego do 180*C i zapiekaj jeszcze 20 minut. Gotowe kieszonki podawaj polane sosem winno-rosołowym.