Masz pytanie? 62 735 64 84 info@kuchnia-wloska.com.pl
Serca karczochów sardyńskich w oleju słonecznikowym.
Masa netto 280g.
Cuori di Carciofo Spinoso Sardo - Serca karczochów sardyńskich "Spinoso" z apelacją ChNP w oleju słonecznikowym.
Składniki: karczochy sardyńskie "Spinoso" z apelacją pochodzenia ChNP 64%, olej słonecznikowy, ocet winny, sól, korektor kwasowości: kwas cytrynowy, przeciwutleniacz: kwas askorbinowy.
Masa netto 280g.
Delikatne, najsmaczniejsze części karczochów sardyńskich, czyli serca, to pyszna przekąska, świetny dodatek do sałatek, pizzy, sosów do makaronu.
Karczochy pochodzą z upraw producenta, firmy Sa Marigosa, które znajdują się na wyjątkowym półwyspie Sinis na Sardynii, który posiada szczególny mikroklimat.
Po otwarciu przechowywać w lodówce.
Produkt wegański.
Producent: Sa Marigosa, Sardynia, Włochy
Wołowe kieszonki z karczochami i orzechami włoskimi
Składniki:
1kg polędwicy cielęcej
100g obranych orzechów włoskich
100g boczku wędzonego
8 karczochów Sa Marigosa
4 łyżki startego sera (np. Parmezanu)
szklanka wina
pół czerwonej cebuli
szałwia i tymianek
żółtko jaja,
litr rosołu
sól i pieprz
nić kuchenna
Sposób przygotowania:
Pokrój mięso na plastry tak, by każdy plaster rozciąć po środku, by utworzył kieszonkę. Posiekaj karczochy, orzechy, boczek, parmezan i przyprawy. Wypełnij kieszonki obficie farszem i zwiąż nitką tak, by farsz nie wyciekł podczas smażenia. Na rozgrzanej patelni zeszklij cebulę i dołóż kieszonki. Postaraj się przypiec je z wierzchu, dzięki czemu nie utracą swoich soków. Podlej mięso winem. Podsmażone kieszonki ułóż w brytfance, wlej z patelni powstały sos i dolej rosół. Włóż do piekarnika nagrzanego do 180*C i zapiekaj jeszcze 20 minut. Gotowe kieszonki podawaj polane sosem winno-rosołowym.