Wołowe kieszonki z karczochami i orzechami włoskimi

08-04-2019

Składniki:

1kg polędwicy cielęcej

100g obranych orzechów włoskich

100g boczku wędzonego

karczochów Sa Marigosa

4 łyżki startego sera (np. Parmezanu)

szklanka wina

pół czerwonej cebuli

szałwia i tymianek

żółtko jaja,

litr rosołu

Oliwa z oliwek extra vergine

sól i pieprz

nić kuchenna

 

Sposób przygotowania:

Pokrój mięso na plastry tak, by każdy plaster rozciąć po środku, by utworzył kieszonkę. Posiekaj karczochy, orzechy, boczek, parmezan i przyprawy. Wypełnij kieszonki obficie farszem i zwiąż nitką tak, by farsz nie wyciekł podczas smażenia. Na rozgrzanej patelni zeszklij cebulę i dołóż kieszonki. Postaraj się przypiec je z wierzchu, dzięki czemu nie utracą swoich soków. Podlej mięso winem. Podsmażone kieszonki ułóż w brytfance, wlej z patelni powstały sos i dolej rosół. Włóż do piekarnika nagrzanego do 180*C i zapiekaj jeszcze 20 minut. Gotowe kieszonki podawaj polane sosem winno-rosołowym.