62 735 64 84 62 735 64 84 info@kuchnia-wloska.com.pl info@kuchnia-wloska.com.pl

Włoskie słodycze

Włoskie słodycze - odkryj ich niezwykły smak!

Wszyscy prawdziwi smakosze z pewnością lubią dobre słodycze, a miłośnicy włoskiej kuchni doceniają także smak prawdziwej włoskiej kawy. We Włoszech znajdziemy ogromny wachlarz słodkich specjałów, a wszystko jest oczywiście uzależnione od regionu, a nawet miasta w jakim się znajdujemy. Ponieważ Włochy od zawsze były podzielone na niewielkie księstwa, a zjednoczenie kraju nastąpiło dopiero w 1861 r., stąd taka różnorodność, także w kulinarnych tradycjach i przyzwyczajeniach. Północne Włochy dzielą sporo tradycji pobliskiej Francji (Piemont i Dolina Aosty), czy Austrii (Południowy Tyrol), natomiast południe Włoch to tygiel tradycji hiszpańskich, afrykańskich, greckich.

Wybraliśmy słodycze najwyższej jakości od sprawdzonych, niewielkich wytwórców. Są wśród nich ciastka z dodatkiem soli i masła - prawdziwie alpejskie smaki, cantuccini, czyli tradycyjne toskańskie specjały wytwarzane w Prato. Nie zabrakło także ciastek w wersji wegańskiej, a także z mąk pełnoziarnistych, czy bez dodatku cukru. Warto podkreślić, że nie zawierają one żadnych konserwantów, barwników, sztucznych dodatków. Przy okazji świąt Bożego Narodzenia oraz Wielkanocy we Włoszech zajada się typowe dla tych świąt ciasta - panettone oraz colomba. Do naszego sklepu wybieramy te typowe drożdżowe babki od regionalnych wytwórców. Babki są wytwarzane wyłącznie ze składników najwyższej jakości w powolnym, rzemieślniczym trybie.

Konfitury, marmolady, dżemy - rozkoszuj się smakami kuchni włoskiej!

Włoskie słodycze to także konfitury, marmolady, dżemy, jak np. marmolada z pomarańczy, krem kasztanowy, a nawet miód akacjowy z dodatkiem czarnej trufli. Warto pamiętać, że Włosi mają specjalne dżemy, które można degustować w towarzystwie serów, jak np. nasz "Kawior Belzebuba", czyli sos-konfitura z pikantnych papryczek i miodu. Innym specjałem jest mostarda, czyli produkt typowy dla Lombardii (ta tradycyjna pochodzi z Cremony), rodzaj owocowej, pikantnej musztardy dodawanej do deski wędlin, czy gotowanych mięs.

Na koniec polecamy kawy z małej, rodzinnej palarni niedaleko Turynu - Eurocaf. Wyselekcjonowane ziarna oraz dbałość o ich przetwarzanie to recepta na kawy o wyjątkowym smaku.

  • IAQUILAT
  • Apulia Food
  • Bortolotti Salumi
  • Gusto Toscano
  • Fattorie Fiandino
  • iFerrari
  • Happy Mama
  • Simorgh S.N.C.
  • Eurocaf
  • PastaJesce
  • Le Asolane
  • Pasta Bertoli
  • Marilungo Campofilone
  • Dolcezze Del Forno
  • Acetaia Mussini
  • Agrisalumeria Del Bosco
  • Galfre'
  • Amedei
  • Bonfante
  • API Food
  • Nord Salse
  • Natural Boom
  • Mozzarisella
  • Filippone
  • La Bottera
  • Sa Marigosa
  • Fratelli CARLI
  • Le Veneziane
  • Ronco Luigina
  • Blanco
  • Frescolat
  • Deseo
  • Inaudi
  • Quore Puro
  • Madama Oliva
  • NOVELLA
  • Galup
  • Masseria Fruttirossi Srl
  • San Giuliano
  • Verys
  • Argiolas Formaggi
  • BUSTI
  • Frantoio Moscato
  • Tiberino