Masz pytanie? 62 735 64 84
info@kuchnia-wloska.com.pl
Składniki:
400g czarnego ryżu lub wybrane Risotto PAN
100g Tradycyjnej Włoskiej Mortadelli,
180g duszonej białej kapusty
180g marynowanej papryki
180g Bakłażanów Babuni Sa Marigosa
180g Serc Karczochów Sardyńskich lub Karczochów ćwiartowanych Sa Marigosa
180g Kalafiora w oleju Sa Marigosa
150g pomidorków cherry
70g Parmiggiano Reggiano sezonowanego
Opcjonalnie 0,7l bulionu warzywnego lub mięsnego do gotowania ryżu lub podlewania risotto)
sól i Oliwa z oliwek do smaku (cytrynowa sprawdzi się dla fanów orzeźwiającego smaku lub pikantna z peperoncino dla tych, którzy lubią posmakować ostrzejszych wrażeń ;) )
Sposób przygotowania:
Ryż ugotuj zgodnie z instrukcjami podanymi przez producenta w osolonej wodzie (lub zgodnie z przepisem podanym na opakowaniu Risotto PAN - przykładowy sposób znajdziesz tutaj). Mortadellę pokrój w małą kostkę, pomidorki w połówki a warzywa wedle uznania. Gdy ryż ugotuje się odsącz go i opłucz zimną wodą - w przypadku Risotto - wyłóż na talerz i pozwól ostygnąć. Połącz wszystkie składniki, polej oliwą i posyp startym parmezanem. Prawdziwie włoska uczta :)
Sałatka idealnie sprawdza się jako dodatek do pieczonego mięsa lub ryby, zarówno jak i samodzielne danie.