Masz pytanie? 62 735 64 84 info@kuchnia-wloska.com.pl
Baby Dolce - ser provola z mleka krowiego
Masa netto formy: ok. 416g (+/-10g)
Baby Dolce - ser provola z mleka krowiego
Baby Dolce to ser provolone zwany pasta filata (ze względu na sposób wytwarzania poprzez rozciąganie masy serowej), wytwarzany ręcznie z mleka krowiego. Ma owalny kształt gruszki umożliwiający zawieszenie sera. Na zewnątrz skórka ma słomkowo żółty kolor, wewnątrz mniej intensywny; to ser podpuszczkowy krótko sezonowany (około 1-2 miesiące). Stąd słodki, delikatny smak sera.
Składniki: mleko krowie pasteryzowane, sól, podpuszczka, bakterie kwasu mlekowego.
Serowarnia Iaquilat to rodzinna firma z okolic Benevento w regionie Kampania, działa nieprzerwanie od 1935 roku. Wytwarza się tu rzemieślniczo charakterystyczne dla regionu sery: caciocavallo, provole, scamorze, a także "Grottone" - ser sezonowany w miejscowej grocie. Stosuje się wyłącznie mleko krowie z okolicznych wyselekcjonowanych hodowli.
Delikatny i słodki, można go jeść na świeżo lub zastosować w wielu przepisach kuchni śródziemnomorskiej: do zapiekanego makaronu, pizzy czy w różnego rodzaju zapiekankach.
Producent: Iaquilat, region Kampania, Włochy
Masa netto: ok. 416g (+/- 10g)
Najlepiej spożyć przed: 11/2023