Masz pytanie? 62 735 64 84 info@kuchnia-wloska.com.pl
Cantuccini z Gorzką Czekoladą
Masa netto: 180g
Cantuccini to tradycyjne ciasteczka z Toskanii, zwane także często "biscotti di Prato", czyli ciastka z Prato, w wersji podstawowej wypiekane są z migdałów. Degustuje się je maczając w winie, kawie lub herbacie.
Składniki: mąka pszenna, cukier, czekolada extra ciemna 18% (miazga kakaowa 60%, cukier, masło kakaowe, lecytyna rzepakowa, naturalny aromat waniliowy), jajka, miód, środek spulchniający: difosforan disodowy, sól morska.
Opakowanie - saszetka o wymiarach 9 x 23,5 x 7 cm
Masa netto: 180g
Rodzinna firma Deseo z Prato, niedaleko Florencji, skąd pochodzą właśnie tradycyjne cantuccini, od ponad 150 lat zajmuje się wypiekaniem różnego rodzaju ciastek, cantuccini i innych słodkości.
Założycielem firmy jest Francesco Pandolfini, którego przodkowie byli twórcami przepisu na tradycyjne toskańskie ciasteczka z migdałami - cantuccini. Pandolfini, któremu przez lata udało się stworzyć bogatą gamę słodkich, wytrawnych i pikantnych ciastek, z tradycyjnymi cantuccini na czele, tchnął w każdy wypiek ducha toskańskiej tradycji, korzystając w swej pracy z receptur przekazywanych z pokolenia na pokolenie. Rodzinny biznes urósł do rangi jednej z najbardziej rozpoznawalnych marek we włoskim świecie słodyczy, a słodkości od Deseo sprzedawane są, poza Włochami, także w 40 krajach dookoła świata.
Wypieki Deseo poszczycić się mogą czystym, prostym składem - produkowane są one bowiem z najwyższej jakości składników, które Pandolfini osobiście wybiera z najwyższą starannością. W składach szerokiej gamy tradycyjnych włoskich cantuccini, ciastek i krakersów, firma Deseo nie używa surowców GMO, oleju palmowego, konserwantów, sztucznych barwników i aromatów, a wszystko to, by upewnić się, że każdy kęs słodkiej przyjemności jest nie tylko smaczny, ale także zdrowy dla wielbicieli włoskich słodyczy.
O cantuccini wspomina już w 1861 roku historyczny słownik języka włoskiego wydawany przez Akademię Della Crusca. Opisuje je jako ciastko w kromkach z mąki, cukru i jajek. Jednak to Antonio Mattei opracował recepturę, która została później uznana za klasyczną (czyli koniecznie z dodatkiem migdałów ze skórkami) i nagrodzona na światowej wystawie w Paryżu. Klasyczne cantuccini to połączenie mąki, cukru, jajek, migdałów, a tylko najwyższa jakość podstawowych składników decyduje o smaku tych ciasteczek.
Producent: Deseo, Toskania, Włochy