Masz pytanie? 62 735 64 84 info@kuchnia-wloska.com.pl
Chlebki z Sardynii - pocięte arkusze chlebka Pane Guttiau
Masa netto: 250g
Sfoglie di Pane Guttiau - prostokątne arkusze chlebka Guttiau
Składniki: semolina z pszenicy durum, woda, oliwa z oliwek 13%, sól morska (2,7%), drożdże. Może zawierać soję.
Wartość odżywcza w 100g produktu: energia 1808kJ/430kcal, tłuszcz 14,3g, w tym nasycone kwasy tłuszczowe 2,2g, węglowodany 63g, w tym cukry 2,4g, błonnik: 3,2g, białko 11g, sól 2g.
Pane Guttiau to tradycyjne pieczywo z Sardynii z dodatkiem oliwy z oliwek i soli. Tradycja jego wytwarzania liczy sobie ponad 1000 lat, chlebek był pożywieniem sardyńskich pasterzy i rolników, ponieważ można go przechowywać przez długi czas.
Wypieka się go w piecach opalanych drzewnych. Tradycyjny kształt arkuszy tego pieczywa to okrąg o średnicy około 50 cm, ale ten chlebek Guttiau to "sfoglie", czyli pocięte w wygodnie prostokąty cieniutkie arkusze, które można wygodnie przegryzać jako przekąskę. We Włoszech chlebek nosi też nazwę carta musica, czyli papier nutowy, ze względu na to, że jest bardzo cienki.
Na Sardynii we wszystkich restauracjach, trattoriach pane guttiau oraz carasau podaje się jako pieczywo.
Arkusze pane Guttiau będą niezastąpionym dodatkiem do Waszych desek serów i wędlin, ale i do przegryzania w każdym momencie dnia.
Masa netto: 250g
Producent: Sa Marigosa, Sardynia, Włochy