Masz pytanie? 62 735 64 84 info@kuchnia-wloska.com.pl
Ciastczka amaretti z cytryną miękkie - migdałowe
Masa netto: 300g
Ciasteczka Amaretti Morbidi al Limone - miękka wersja typowych włoskich ciastek migdałowych z dodatkiem skórki cytrynowej i naturalnego aromatu cytrynowego
Składniki: Cukier, migdały 28%, świeże białko jaj, pestki moreli 8%, kandyzowana skórka cytryny 6% (skórka cytryny, syrop glukozowy, cukier), syrop glukozowy, naturalny olejek eteryczny z cytryny. Konserwant: sorbinian potasu. Zawiera siarczyny. Może zawierać inne orzechy. NIE ZAWIERAJĄ GLUTENU.
Każdy region Włoch ma swoje własne wyobrażenie o amaretto: niektórzy preferują je w wersji chrupkiej, niewielkich rozmiarów, inni zaś wolą wyjątkowo miękkie i bogate w migdały. Miękkie ciasteczka amaretti narodziły się pod koniec XVIII wieku, prawdopodobnie w dynastii Sabaudii, w Mombaruzzo, małym piemonckim miasteczku w Monferrato. Charakteryzujące się bogatą zawartością pestek moreli i przyjemną miękkością, od razu podbiły wszystkie podniebienia, stając się niezwykle poszukiwanym specjałem, którego receptura była zazdrośnie strzeżona i przekazywana z pokolenia na pokolenie.
Amaretti Carli są wytwarzane właśnie w Mombruzzo, mają mocno migdałowy aromat, są miękkie w środku, na zewnątrz otula je chrupka skórka z cukrem.
Każde ciasteczko jest osobno pakowane, w torebce znajduje się 15 sztuk amaretti.
Wzbogacą Wasze chwile z kawą lub filiżanką herbaty, sprawdzą się z lodami waniliowymi, czy oblane rozpuszczoną czekoladą.
Masa netto: 300g
Producent: Fratelli Carli, Liguria, Włochy