Masz pytanie? 62 735 64 84 info@kuchnia-wloska.com.pl
Ciastka Baci di Dama - dwa ciastka przekładane kremem czekoladowym
Masa netto: 150g
Ciastka Baci di Dama - przekładane kremem czekoladowym
Składniki: mąka pszenna, cukier, margaryna (nieuwodornione oleje i tłuszcze roślinne: wysokooleinowy słonecznikowy i shea, woda, emulgatory: mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych – estry poliglicerolowe kwasów tłuszczowych, regulator kwasowości: kwas cytrynowy, aromaty), orzechy laskowe 18%, czekolada (cukier, uwodornione oleje i tłuszcze roślinne: kokosowy i słonecznikowy, odtłuszczone kakao w proszku 16%, emulgatory: lecytyna słonecznikowa, naturalny aromat waniliowy), masło (mleko), kakao gorzkie (proszek kakaowy, regulator kwasowości: (węglan potasu), naturalny aromat waniliowy. Może zawierać jaja, mleko, nasiona sezamu, orzeszki ziemne i inne orzechy.
Baci di Dama wymyślono ponad sto lat temu w Tortonie, małym miasteczku w prowincji Alessandria, w Piemoncie. Prawdopodobnie stworzył je cukiernik, który nadał im nazwę Baci di Dama, co znaczy w j. włoskim pocałunek damy. Dwa ciasta z mąki, orzechów laskowych, masła i cukru wyglądają jak słodkie usta kobiety otwierającej się w czekoladowym pocałunku. Być może cukiernik myślał o tym, tworząc swój przepis...
Dziś Baci di Dama uznawane są za tradycyjny produkt rolno-spożywczy regionu Piemont. Można je znaleźć we wszystkich cukierniach i zajadać się nimi w kawiarniach Turynu i innych miast i miasteczek Piemontu.
Pudełko, masa netto: 150g
Producent: Galup, Piemont, włochy