62 735 64 84 62 735 64 84 info@kuchnia-wloska.com.pl info@kuchnia-wloska.com.pl

Pesto al Limone - cytrynowe pesto zielone z bazylią genueńską DOP, Carli 130g

Pesto al Limone - klasyczne zielone pesto bazyliowe z bazylią Basilico Genovese DOP i oliwą z oliwek infuzowaną cytryną z Sorrento

Masa netto: 130g 

  • 35,00 zł
  • Dodaj recenzję:
  • Producent:

    Fratelli CARLI
  • Dostępność:

    Jest Jest  (3 szt.)
  • szt.

dostawa
w 24h

darmowa dostawa
od 300 zł

zobacz jak
zapakujemy Twój produkt

Pesto al Limone - klasyczne zielone pesto bazyliowe z bazylią Basilico Genovese DOP i oliwą z oliwek infuzowaną cytryną z Sorrento

Pesto, prawdziwa włoska doskonałość zamknięta w słoiku, a zarazem jeden z najpopularniejszych sosów, wspaniałych, jako dodatek do makaronów świeżych i suchych.
Wystarczy otworzyć słoik Pesto al Limone, aby delektować się niepowtarzalnymi smakami liguryjskiej kuchni, z wyraźnym akcentem kampańskiej cytryny z Sorrento. Pesto cytrynowe od Carli, jak wszystkie ich produkty, pochodzi wyłącznie z najlepszych składników, takich jak: bazylia Basilico Genovese DOP, oliwa z oliwek extra vergine Carli, orzeszki piniowe, i oczywiście najlepsze cytryny prosto z włoskiej stolicy cytrusów, Sorrento. Ostrożna obróbka bazylii, inspirowana tradycyjną, domową sztuką zaprawy pesto, czyni je wyjątkowo aromatycznym i pozwala na zachowanie wszystkich walorów organoleptycznych - charakterystycznej, jasnozielonej barwy, świeżości aromatu i intensywnego, autentycznego smaku - a to wszystko bez użycia konserwantów!
Co wyróżnia Pesto al Limone Carli jeszcze bardziej, to fakt, że nie jest pasteryzowane, a w związku z tym nie ulega obróbce w wysokich temperaturach. Wpływa to na jeszcze lepsze zachowanie właściwości sosu, który trafia na Twój stół, jak świeżo przygotowany - z nienaruszoną świeżością smaku, aromatu i intensywnością koloru.

Bazylia genueńska D.O.P., czyli zielone złoto Ligurii to śródziemnomorska roślina o długiej, antycznej historii użycia w kuchni. Ta aromatyczna zielona roślinka znajduje w Ligurii idealne środowisko i podłoże do rozwoju, który gwarantuje jej niepowtarzalny aromat. Dzięki odpowiednim metodom uprawy, a także jej liguryjskiemu pochodzeniu, stała się typowym produktem z chronioną nazwą pochodzenia (D.O.P.). Jej liście, średnie, owalne, delikatne, wypukłe i jasnozielone, mają wyważony aromat i smak, którego równowaga nie występuje u żadnej innej odmiany.
Główna bohaterka pesto i minestrone, bazylia liguryjska, jest symbolem prostej w przygotowaniu i pachnącej kuchni całego regionu.
Cytryny z Sorrento, natomiast, uważane za idealnie owalne, wysoce aromatyczne, z wyjątkowo bogatym bukietem zapachowym, wieńczą tradycyjny zielony sos, czyniąc go jeszcze bardziej orzeźwiającym i świeżym.

 

Charakterystyka Pesto al Limone Carli:

  • jednorodny sos, o kremowej konsystencji,
  • połyskująca, szmaragdowo-zielona barwa, dzięki wysokiej zawartości bazylii i orzeszków piniowych,
  • smak świeży, orzeźwiający, intensywnie bazyliowy, z mocną, charakterną nutą cytryny,
  • aromat harmonijny, podkreślony oliwą z oliwek extra vergine Carli, spójny, bez wyraźnej dominacji pojedynczego składnika.

 

Do czego najlepiej używać pesto cytrynowego Carli (oprócz makaronu oczywiście ;) ):

- na pizzy, jako aromatyczny dodatek,
- do podbicia zup jarzynowych, np. Minestrone,
- do wytrawnych wypieków,
- do pieczonych lub grillowanych ryb,
- do przygotowania grillowanych bułeczek z różnym nadzieniem (np. z bakłażanem i serem).

 

Składniki: oliwa z oliwek extra vergine infuzowana cytrynami 29%, bazylia Basilico Genovese DOP 23%, oliwa z oliwek extra vergine, orzechy nerkowca, orzeszki piniowe, suszony ser (białko mlekaśmietanka, naturalne aromaty), sól, Parmigiano Reggiano DOP (mleko) 1,2%, naturalny cytrynowy olejek eteryczny, regulatory kwasowości: kwas mlekowy, kwas cytrynowy, przeciwutleniacz: kwas askorbinowy (witamina C). Zawiera mleko, orzechy nerkowca, orzeszki piniowe.

Wartości odżywcze w 100g produktu: energia 2451kJ/595kcal, tłuszcz 59g, w tym nasycone kwasy tłuszczowe 14g, węglowodany 4,6g, w tym cukry 1,6g, błonnik 2,8g, białko 9,1g, sól 2,8g.

 

Masa netto: 130g

Producent: Fratelli Carli, Liguria, Włochy

  • Fattorie Fiandino
  • API Food
  • IAQUILAT
  • San Giuliano
  • Amedei
  • Ronco Luigina
  • Le Asolane
  • Blanco
  • Galup
  • Deseo
  • Verys
  • Eurocaf
  • La Bottera
  • iFerrari
  • Argiolas Formaggi
  • Bortolotti Salumi
  • Happy Mama
  • NOVELLA
  • Acetaia Mussini
  • Filippone
  • Sa Marigosa
  • Dolcezze Del Forno
  • Simorgh S.N.C.
  • BUSTI
  • Natural Boom
  • Madama Oliva
  • Le Veneziane
  • Gusto Toscano
  • Frescolat
  • Quore Puro
  • Masseria Fruttirossi Srl
  • Fratelli CARLI
  • Agrisalumeria Del Bosco
  • Frantoio Moscato
  • Mozzarisella
  • Nord Salse
  • Apulia Food
  • Galfre'
  • Marilungo Campofilone
  • Inaudi
  • Tiberino
  • PastaJesce
  • Pasta Bertoli
  • Bonfante