Masz pytanie? 62 735 64 84
info@kuchnia-wloska.com.pl
Włoskie paluszki chlebowe grissini z oliwą z oliwek
Masa netto: 300g
Grissini Rubata' All'Olio d'Oliva - paluszki chlebowe z oliwą z oliwek
Rubata' to najstarsza i najbardziej tradycyjna wersja paluszków grissini, nazwa "rubata" w dialekcie piemonckim oznacza "zrolowane" i wywodzi się od sposobu wytwarzania - paluszki były ręcznie rolowane. Grissini "Rubata" tradycyjnie wytarza się w miasteczku Chieri położonym pod Turynem, ale zdobyły popularność w całych Włoszech, a także na świecie.
Grissini Rubata' firmy Derby posiadają oznaczenie "Eccellenza Piemontese" przyznawane przez instytucję Regione Piemonte dla "Doskonałości Piemonckich", czyli specjałom tradycyjnym i najwyższej jakości.
Składniki: Mąka pszenna typu 0, Oliwa z oliwek (10%), Sól, Drożdże, Mąka pszenna słodowana. Może zawierać sezam, soję, musztardę
Grissinificio, czyli wytwórnia grissini Derby to firma, która od 1978 roku produkuje autentyczne piemonckie paluszki grissini. Nazwa „Derby” narodziła się z zakładu między dwoma partnerami założycielami firmy, którzy nieustannie rywalizowali o swoje odmienne piłkarskie sympatie dla drużyn z Turynu (Juventus i Torino), ale połączyła ich pasja do biznesu i gotowość do wspólnego działania. Grissini Derby są wytwarzane z poszanowaniem piemonckiej tradycji, stosuje się wyselekcjonowane składniki od certyfikowanych dostawców.
Grissini powstały właśnie w Turynie, wymyślił je miejscowy piekarz, aby pomóć cierpiącemu na dolegliwości trawienne księciu Wiktorowi Amedeuszowi Savoia. Grissini są lekkostrawne, chrupkie i świetnie zastępują tradycyjny chleb.
Grissini to nieodzowny dodatek do włoskich biesiad - do serów, wędlin, sałatek, oliwek; można je chrupać samodzielnie, kiedy będziecie mieć ochotę na lekką przekąskę.
Masa netto: 300 g
Producent: Grissinificio Derby, Turyn, Włochy