62 735 64 84 62 735 64 84 info@kuchnia-wloska.com.pl info@kuchnia-wloska.com.pl

Ocet "Il Denso" 5 Medaglie - szlachetny ocet balsamiczny z Modeny 250ml

Il Denso 5 Medaglie - szlachetny ocet balsamiczny Acetaia Mussini z oznaczeniem IGP (ChOG - Chronione Oznaczenie Geogrficzne)

Pojemność: 250ml

  • 99,00 zł
  • Dodaj recenzję:
  • Producent:

    Acetaia Mussini
  • Dostępność:

    Jest Jest  (9 szt.)
  • szt.

dostawa
w 24h

darmowa dostawa
od 300 zł

zobacz jak
zapakujemy Twój produkt

Il Denso 5 Medaglie - szlachetny ocet balsamiczny z oznaczeniem IGP (ChOG) Acetaia Mussini

Szlachetny ocet balsamiczny z Modeny z oznaczeniem IGP (ChOG - Chronione Oznaczenie Geograficzne), nagrodzony przez jeden z najbardziej cenionych magazynów enogastronomicznych "Der Feinschmecker" ocet "Il Denso", co oznacza "Gęsty". Jego konsystencja jest właśnie gęsta, o strukturze syropu, posiada ciemnobrunatną barwę i przyjemnie słodko-kwaskowy smak. To ocet zrównoważony, z aromatycznymi nutami śliwki i wanilii.

Aby wyróżnić stopień jakości i dojrzałości octu balsamicznego, stosuje się system oparty na tzw. Medaglie d’Oro, czyli "Złotych Medalach". Każdy kolejny medal to wyższy stopień jakości. Im więcej medali wydrukowanych jest na etykiecie, tym bogatsze są smak, jakość i historia danego octu.

Symbol 5 złotych medali na butelce oznacza, że w procesie wytwarzania ocet jest przelewany 15 razy z beczki do beczki, co gwarantuje najbardziej intensywny smak i najwyższą jakość.

Kwasowość octu: 6%, gęstość: 1,35.

Składniki: gotowany moszcz winny, ocet winny

Octy balsamiczne rodziny Mussini powstają z najwyższej jakości moszczu winnego. Obszary, na których uprawiane są odmiany winorośli balsamicznych, słyną ze szczególnych właściwości gleby, gwarantujących zdecydowany smak i charakterdojrzałych winogron. Poza użyciem najlepszych składników, na jakość octuwypływaja również inne czynniki, z których najważniejszą jest uważna metoda produkcji i dojrzewania, poparta wieloletnią tradycją rodziny Mussinich. Po etapie dokładnego miażdżenia winogron, następuje proces kilkudniowego, powolnego gotowania. Powstały wówczas moszcz przelewa się kolejno z beczki, do beczki i pozostawia się go, by leżakował i dojrzewał. W procesie leżakowania, modeński ocet balsamiczny wystawiony jest na działanie naturalnych warunków klimatycznych, w tym wysokich temperatur, które wpływają na intensywniejszy przebieg procesów fermentacyjnych, a także przyspieszają parowanie wody z moszczu. Każda kolejna beczka, do której przelewa się dojrzewający ocet, jest mniejsza od swojej
poprzedniczki. W rezultacie wielokrotnego przelewania, z beczki do beczki, gotowy ocet balsamiczny zachwyca perfekcją, w każdym mililitrze.

Ocet "Il Denso" sprawdzi się idealnie sałatek, warzyw, sosu vinaigrette, marynat do mięs i ryb, gotowanych mięs i ryb, gotowanych ziemniaków, w różnych wydaniach. Doskonały również do risotto, jaj, tatara wołowego, steków wołowych, owoców morza i różnorodnych deserów. Fantastyczny dodatek do koktajli.

Ocet w eleganckiej butelce będzie także pięknym i wyrafinowanym prezentem dla każdego miłośnika kulinariów.

Pojemność: 250 ml

Producent: Acetaia Mussini, Modena, Włochy

  • Frescolat
  • Eurocaf
  • Inaudi
  • IAQUILAT
  • Simorgh S.N.C.
  • San Giuliano
  • PastaJesce
  • La Bottera
  • BUSTI
  • Marilungo Campofilone
  • Filippone
  • Natural Boom
  • Tiberino
  • Amedei
  • Verys
  • Sa Marigosa
  • OPERA 140
  • Happy Mama
  • Apulia Food
  • Le Asolane
  • Streglio
  • Argiolas Formaggi
  • Agrisalumeria Del Bosco
  • Galfre'
  • API Food
  • Nord Salse
  • Masseria Fruttirossi Srl
  • Fratelli CARLI
  • Madama Oliva
  • Ronco Luigina
  • Dolcezze Del Forno
  • Bonfante
  • iFerrari
  • Le Veneziane
  • Deseo
  • Galup
  • Quore Puro
  • Mozzarisella
  • Pasta Bertoli
  • Fattorie Fiandino
  • Bortolotti Salumi
  • Gusto Toscano
  • NOVELLA
  • Frantoio Moscato
  • Acetaia Mussini