Masz pytanie? 62 735 64 84
info@kuchnia-wloska.com.pl
Krumiri al Caffe - kawowe, tradycyjne ciasteczka maślane z Piemontu
Masa netto: 250g
Krumiri al Caffe - kawowe, tradycyjne ciasteczka maślane z Piemontu
SKŁADNIKI: Mąka z pszenicy typu „0” i "00" - Masło - Cukier - Świeże jaja kategorii A - Kawa Arabica (3%), Naturalny aromat kawowy (0,2%). Może zawierać orzechy, musztardę i soję..
Wartości odżywcze - Wartości średnie na 100 g: Energia 1789 kJ / 427 kcal; Tłuszcz 21,0 g, w tym nasycone kwasy tłuszczowe 15 g; Węglowodany 52 g, w tym cukry 20 g, Białko 7,2 g; Sól 0,04g.
Krumiri to typowe ciastka dla regionu Piemont, zostały uznane za typowe specjały kulinarne regionu. Recpetura i kształt zostały wymyślone w mieście Casale Monferrato w 1878r, prawdopodobnie na cześć króla Włoch, Wiktora Emanuela II, który zmarł właśnie w tym roku. Mówi się, że kształt ciasteczek przypomina wąsy króla.
Krumiri jada się w towarzystwie kawy czy herbaty, ale i ze słodkim winem, likierami, czy z uwielbianym w Piemoncie zabajone - słodkim kremem z żółtek z alkoholem, typu kogel-mogel.. Te Krumiri wzbogacono o dodatek kawy, co nadaje im wyjątkowego aromatu.
Galup to firma z wielkimi tradycjami, działa od 1922 roku, jest ceniona szczególnie w Piemoncie ze względu na tradycyjny, rzemieślniczy sposób wypiekania ich ciast, zarówno świątecznych panettone i colomba, jak i codziennych słodkości, ciastek, ciast, i innych smacznych specjałów.
Masa netto: 250g
Producent: Galup, Piemont, Włochy