Masz pytanie? 62 735 64 84 info@kuchnia-wloska.com.pl
Mieszanka z mąką z ciecierzycy do przygotowania liguryjskiej Farinaty bio, Carli
Torebka, masa netto: 300g
Mieszanka z mąką z ciecierzycy do przygotowania Farinaty Bio, Carli, 300g
Składniki: mąka z ciecierzycy* 93,3%*, cebula* 6,7%. *Z ekologicznych upraw.
Może zawierać soję, sezam, seler. Przechowywać w chłodnym i suchym miejscu, z dala od światła.
Wartości odżywcze w 100g : energia 1475 kJ 350 kcal, tłuszcz 5,2g , w tym nasycone kwasy tłuszczowe 0,6g, węglowodany 51g , w tym cukry 6,5g, włókno: 11g, białko: 21g, sól: 0,20g
Torebka masa netto: 300g
Przygotowanie:
Składniki do przygotowania 150g produktu (połowa opakowania): blaszka o średnicy 32cm, rondel, letnia woda - 450ml, sól - 6g (łyżeczka), oliwa z oliwek - 55ml.
Rozgrzej piekarnik do maksymalnej możliwej temperatury. Wsyp mąkę do miski, dodaj sól i stopniowo dolewaj letnią wodę. Mieszaj trzepaczką, aby nie powstały grudki. Wlej olej do rondla i dodaj ciasto, delikatnie mieszając, aby olej nie rozdzielał się nierównomiernie. Rozłóż ciasto równomiernie na blaszce i piecz przez 20 minut w górnej części piekarnika. Ciasto będzie gotowe, gdy lekko się zarumieni na złoty kolor. Ciasto wyjmij z piekarnika i odczekaj 5 minut do wystygnięcia przez spożyciem.
Farinata to rodzaj naleśnika, płaski placuszek, który wymyślono w Genui, a potem stał się typową przekąską dla całej Ligurii, można je też degustować w Piemoncie, gdzie podawany jest często jako "czekadełko" w pizzeriach. Farinatę podaje się posypując świeżo mielonym pieprzem lub z dodatkiem oliwek i cebuli. Nasza mieszanka Carli jest już z dodatkiem suszonej cebuli w mieszance z mąką, taka jest typowa receptura dla regionu Ligirii.
Producent: Fratelli Carli, Liguria, Włochy