Makaron orecchiette z paloną pszenicą "grano arso", 500g

  • Dodaj recenzję:
  • Producent: Apulia Food
  • Dostępność: Jest Jest  (12 szt.)
Cennik dostaw
Inpost Inpost Pobranie
12,00 zł 15,00 zł
  • szt.
  • 11,50 zł

Zobacz jak zapakujemy Twój produkt!

Makaron orecchiette z pszenicy durum z dodatkiem pszenicy palonej "Grano Arso"

Masa netto: 500g

Makaron orecchiette z pszenicy durum z dodatkiem palonej pszenicy "Grano Arso"

Składniki: semolina z pszenicy durum, semolina z pszenicy palonej "grano arso" 20%. Może zawierać soję.

"Grano Arso" czyli palona pszenica, to tradycyjny sposób obróbki tego zboża w regionie Apulii wywodzący się z odległych czasów i tradycji ubogich rolników, którzy z resztek pozostałych na polach ziaren przygotowywali mąkę. Jedynym sposobem łatwego zebrania ziarna pszenicy pozostawionego na ziemi było spalenie ścierniska. Właściciele ziemscy pozwolili rolnikom zebrać spalone ziarna pszenicy, które stanowiły dla nich wielki zasób, ponieważ cena białej mąki była zbyt wysoka, aby kupić odpowiednią ilość. Zmielone w kamiennych młynach lub moździerzach spalone ziarna pszenicy mieszano z znikomą ilością białej mąki: w rezultacie powstała pełnoziarnista mąka.

Dzisiaj nasiona pszenicy nie są już palone, ale łuskane i wypiekane w piecach, co nadaje ciekawego posmaku dymu z nutą orzechów i karmelu. Produkty z palonej pszenicy "grano arso" stają się we Włoszech coraz bardziej modne i popularne.

Format orecchiette jest typowy dla regionu Apulii, najpopularniejszym daniem są orecchiette al cime di rapa, czyli z dodatkiem kwiatów brokułu, które są często jadane w Apulii. 

Masa netto: 500g

Producent: Apulia Food, region Apulia, Włochy

Spożyć przed: 06.07.22

Dostawa 24h

darmowa dostawa
od 300 zł

Oryginalne specjały
prosto z Włoch

Idealne
na prezent

Wspieramy miłośników
prawdziwej włoskiej kuchni