62 735 64 84 62 735 64 84 info@kuchnia-wloska.com.pl info@kuchnia-wloska.com.pl

Ocet balsamiczny z Modeny IGP "Famiglia Mussini" 250ml

Ocet balsamiczny z Modeny IGP 4 Medale - tradycyjny ocet balsamiczny z apelacją ChOG - Chronione Oznaczenie Geograficzne

Pojemność: 250 ml

  • 89,00 zł
  • Dodaj recenzję:
  • Producent:

    Acetaia Mussini
  • Dostępność:

    Jest Jest  (1 szt.)
  • szt.

dostawa
w 24h

darmowa dostawa
od 300 zł

zobacz jak
zapakujemy Twój produkt

Aceto Balsamico di Modena IGP - tradycyjny ocet balsamiczny z apelacją ChOG - Chronione Oznaczenie Geograficzne

Ocet balsamiczny z Modeny I.G.P. firmy Acetaia Mussini charakteryzuje się gładką strukturą, ciemną barwą o złotych refleksach, wyważonym słodko-kwaśnym smakiem i wysoką gęstością. Otrzymywany jest z mieszanki gotowanych moszczów z typowych lokalnych winogron, z niewielkim dodatkiem octu winnego. Leżakuje w dębowych beczkach. Cały proces wytwarzania odbywa się zgodnie z zaleceniami Konsorcjum Octu Balsamicznego z Modeny.

Octy balsamiczne rodziny Mussini powstają z najwyższej jakości moszczu winnego. Obszary, na których uprawiane są odmiany winorośli balsamicznych, słyną ze szczególnych właściwości gleby, gwarantujących zdecydowany smak i charakter dojrzałych winogron. Poza użyciem najlepszych składników, na jakość octu wpływają również inne czynniki, z których najważniejszą jest uważna metoda produkcji i dojrzewania, poparta wieloletnią tradycją rodziny Mussinich. Po etapie dokładnego miażdżenia winogron, następuje proces kilkudniowego, powolnego gotowania. Powstały wówczas moszcz przelewa się kolejno z beczki, do beczki i pozostawia się go, by leżakował i dojrzewał. W procesie leżakowania, modeński ocet balsamiczny wystawiony jest na działanie naturalnych warunków klimatycznych, w tym wysokich temperatur, które wpływają na intensywniejszy przebieg procesów fermentacyjnych, a także przyspieszają parowanie wody z moszczu. Każda kolejna beczka, do której przelewa się dojrzewający ocet, jest mniejsza od swojej
poprzedniczki. W rezultacie wielokrotnego przelewania, z beczki do beczki, gotowy ocet balsamiczny zachwyca perfekcją, w każdym mililitrze.

Symbol 4 złotych medali na butelce (Medaglie D'Oro) oznacza, że w procesie wytwarzania ocet jest przelewany 12 razy z beczki do beczki, co gwarantuje wysoką gęstość, łagodny słodkawy smak i bardzo wysoką jakość.

Kwasowość octu: 6%, gęstość: 1,30.

Sprawdzi się idealnie do gotowanych lub grillowanych warzyw, pieczeni, gotowanych mięs, grillowanych i gotowanych ryb, owoców morza, omletów, dojrzewających serów, sałatek owocowych, deserów, a nawet jako digestivo, czyli poobiedni trunek na poprawę trawienia.

Ten ocet o wysokiej jakości, w ozdobnej butelce, będzie pięknym i wyrafinowanym prezentem dla każdego miłośnika kulinariów.

Pojemność: 250 ml

Producent: Acetaia Mussini, Modena, Włochy

  • Inaudi
  • Argiolas Formaggi
  • Natural Boom
  • Amedei
  • Nord Salse
  • Fattorie Fiandino
  • Bortolotti Salumi
  • Verys
  • San Giuliano
  • Masseria Fruttirossi Srl
  • API Food
  • Dolcezze Del Forno
  • Sa Marigosa
  • IAQUILAT
  • NOVELLA
  • Pasta Bertoli
  • Frantoio Moscato
  • Tiberino
  • La Bottera
  • Marilungo Campofilone
  • Le Veneziane
  • iFerrari
  • Agrisalumeria Del Bosco
  • BUSTI
  • PastaJesce
  • Apulia Food
  • Acetaia Mussini
  • Frescolat
  • Filippone
  • Fratelli CARLI
  • Deseo
  • Gusto Toscano
  • Mozzarisella
  • Quore Puro
  • Le Asolane
  • Ronco Luigina
  • Eurocaf
  • Blanco
  • Galup
  • Galfre'
  • Happy Mama
  • Madama Oliva
  • Bonfante
  • Simorgh S.N.C.