Masz pytanie? 62 735 64 84 info@kuchnia-wloska.com.pl
Giardiniera - tradycyjna piemoncka przystawka z jarzyn ogrodowych, w słodko-kwaśnym sosie z pomidorami, Galfre'
Masa netto: 280g
Giardiniera to wyjątkowe połączenie mieszanki warzyw ogrodowych. Skąpana jest w sosie na bazie pomidorów, ze świeżym rozmarynem, ekstraktami z jarzyn i kilkoma kroplami octu własnej produkcji, dojrzewającego w dębowych beczkach. Receptura sosu przekazywana jest w rodzinie Galfrè z pokolenia, na pokolenie i jest taka sama od czasów założenia firmy. Piemoncki specjał - Giardiniera - stanowi doskonałą przystawkę lub side-dish, ale może być również podany jako danie główne.
Składniki: warzywa mieszane 50% (marchew, seler, cebulka dymka, papryka, kalafior, fasolka), pulpa pomidorowa, oliwa z oliwek, ocet winny, cukier, przyprawy, sól. Zawiera śladowe ilości dwutlenku siarki (ocet winny). Po otwarciu przechowywać w lodówce.
Wartości odżywcze na 100g produktu: 356kJ/85kcal, tłuszcz 3,6g, w tym kwasy nasycone tłuszczowe 0,4g, węglowodany 9,5g, w tym cukry 4,6g, białko 3g, sól 1,2g.
Masa netto: 280g
Producent: Galfre', Piemont, Włochy
Piemoncka kuchnia, borowiki i Wiejska Dziewczyna
Od 1901 r. rodzinna firma Galfre' wytwarza wg tradycyjnych piemonckich przepisów przetwory z grzybów, ryb i warzyw. To jedna z najbardziej rozpoznawalnych marek w tym regionie Włoch.
Firma Galfrè położona jest w wiosce Barge, u podnóży Alp, gdzie od wieków panuje tradycja zbioru borowików i innych grzybów leśnych, z których powstają słynne na całe Włochy i świat, przetwory i zaprawy.
Logo, niezmienne od lat, przedstawia Contadinellę, czyli Wiejską Dziewczynę, zbierającą borowiki u podnóża góry Monviso. Jest to symbol głębokiego zakorzenienia tradycji, zgodnie z którą Galfrè podąża już od ponad wieku. Wizerunek piemonckiej dziewczyny nawiązuje także do sposobu pozyskiwania surowców do produkcji specjałów firmy - z poszanowaniem dla środowiska naturalnego, w szczególności lasów grzybowych Piemontu, jak i etycznych form uprawy warzyw i połowu ryb. Historyczne logo, obecne na produktach Galfrè, stanowi gwarancję najwyższej jakości, nieprzerwanie od 1901 roku.
Firma Galfrè kontynuuje produkcję swoich specjałów w zgodzie z wielopokoleniową tradycją i z poszanowaniem dla środowiska.
Wszystkie składniki są ręcznie selekcjonowane, czyszczone i przetwarzane, aby zagwarantować najwyższą jakość i niepowtarzalny charakter produktów. Receptura i sposób przygotowania przetworów i przystawek Galfrè, pozostały niezmienne od ponad stu lat, dzięki czemu smak każdego ze specjałów otwiera przed nami wrota do przeszłości. W ten sposób tradycja Piemontu, ukryta w słoiczkach i konserwach, trwa do dziś i podróżuje w przyszłość.