Masz pytanie? 62 735 64 84
info@kuchnia-wloska.com.pl
Ciastka Krumiri - typowe kruche ciastka maślane z Piemontu
Masa netto: 250g
Ciastka Krumiri - kruche ciastka maślane typowe dla Piemontu
SKŁADNIKI: Mąka z pszenicy typu „0” - Świeże masło - Cukier - Świeże jaja kategorii A od kur z wolnego wybiegu - Aromaty (wanilina). Może zawierać śladowe ilości orzechów.
Wartości odżywcze - Wartości średnie na 100 g: Energia 1682 kJ / 402 kcal; Tłuszcz 20,0 g, w tym nasycone kwasy tłuszczowe 15 g; Węglowodany 49 g, w tym cukry 19 g, Białko 6,6 g; Sól 0,04 g.
Krumiri to typowe ciastka dla regionu Piemont, zostały uznane za typowe specjały kulinarne regionu. Recpetura i kształt zostały wymyślone w mieście Casale Monferrato w 1878r, prawdopodobnie na cześć króla Włoch, Wiktora Emanuela II, który zmarł właśnie w tym roku. Mówi się, że kształt ciasteczek przypomina wąsy króla.
Krumiri jada się w towarzystwie kawy czy herbaty, ale i ze słodkim winem, likierami, czy z uwielbianym w Piemoncie zabajone - słodkim kremem z żółtek z alkoholem typu kogel-mogel.
Galup to firma z wielkimi tradycjami, działa od 1922 roku, jest ceniona szczególnie w Piemoncie ze względu na tradycyjny, rzemieślniczy sposób wypiekania ich ciast, zarówno świątecznych panettone i colomba, jak i codziennych słodkości, ciastek, ciast, i innych smacznych specjałów.
Masa netto: 250g
Producent: Galup, Piemont, Włochy