Masz pytanie? 62 735 64 84 info@kuchnia-wloska.com.pl
Ser Caciocavallo "Bianco" klasyczny
Ćwiartka formy, masa netto: ok. 410g (+/- 20g)
Ser Caciocavallo "Bianco" klasyczny
Należy do najstarszych i najbardziej typowych serów zwanych pasta filata (ze względu na sposób wytwarzania poprzez rozciąganie masy serowej) z południowych Włoch, caciocavallo jest serem podpuszczkowym, wytwarzany z mleka krowiego, ma zwartą strukturę, śmietankowy smak, który staje się pikantny w miarę dojrzewania; słomkowożółty kolor na zewnątrz i mniej intensywny w środku, z jadalną skórką.
Składniki: pasteryzowane mleko krowie, sól, podpuszczka, fermenty kwasu mlekowego
Charakterystyczny kształt gruszki sprawia, że we Włoszech wiesza sie go na sznurku, nie może go zabraknąć w czasie świątecznych włoskich uroczystości.
Serowarnia Iaquilat to rodzinna firma z okolic Benevento w regionie Kampania, działa nieprzerwanie od 1935 roku. Wytwarza się tu rzemieślniczo charakterystyczne dla regionu sery: caciocavallo, provole, scamorze, a także "Grottone" - ser sezonowany w miejscowej grocie. Stosuje się wyłącznie mleko krowie z okolicznych wyselekcjonowanych hodowli.
Świetnie sprawdzi się na desce serów, do kanapek, ale i na ciepło - zgrillowany, na pizzy, czy nawet do zup.
Producent: Iaquilat, region Kampania, Włochy
Masa netto: ok. 410g (ćwiartka formy)
Najlepiej spożyć przed: 30.04.2024r.