Masz pytanie? 62 735 64 84 info@kuchnia-wloska.com.pl
Caciocavallo al tartufo nero - ser z mleka krowiego z truflami
Ćwiartka formy, pakowana próżniowo
Masa netto ok. 315g (+/-20g)
Najlepiej spożyć przed: 31.08.2024
Ser Caciocavallo z czarnymi truflami
Caciocavallo należy do najstarszych i najbardziej typowych serów zwanych pasta filata (ze względu na sposób wytwarzania poprzez rozciąganie masy serowej) z południowych Włoch, caciocavallo jest serem podpuszczkowym, wytwarzany z mleka krowiego, ma zwartą strukturę, śmietankowy smak, który staje się pikantny w miarę dojrzewania; słomkowożółty kolor na zewnątrz i mniej intensywny w środku, z jadalną skórką.
Składniki: pasteryzowane mleko krowie, sól, preparat z czarnej trufli letniej 1%, podpuszczka, lizozym z jajka
Charakterystyczny kształt gruszki sprawia, że we Włoszech wiesza sie go na sznurku, nie może go zabraknąć w czasie świątecznych włoskich uroczystości.
Serowarnia Iaquilat to rodzinna firma z okolic Benevento w regionie Kampania, działa nieprzerwanie od 1935 roku. Wytwarza się tu rzemieślniczo charakterystyczne dla regionu sery: caciocavallo, provole, scamorze, a także "Grottone" - ser sezonowany w miejscowej grocie. Stosuje się wyłącznie mleko krowie z okolicznych, wyselekcjonowanych hodowli.
Caciocavallo z truflami świetnie sprawdzi się na desce serów, do kanapek, ale i na ciepło - zgrillowany, na pizzy, czy do risotta.
Masa netto: ok. 315g, +/- 20g (ćwiartka formy)
Najlepiej spożyć przed: 31.08.2024
Producent: Iaquilat, region Kampania, Włochy