Masz pytanie? 62 735 64 84
info@kuchnia-wloska.com.pl
Naturalna konfitura z klementynek, bez cukru
Masa netto: 240g
Konfitura z klementynek bez dodatku cukru
Składniki: klementynki (50%), woda, erytrytol, sok cytrynowy, substancje żelujące: pektyna owocowa, mąka karobowa; przeciwutleniacz: kwas L-askorbinowy (witamina C); stabilizator: cytrynian wapnia.
Konfitura wytwarzana jest z klementynek włoskich, ze zrównoważonych, ekologicznych upraw w sadach otaczających firmę wytwórcy w regionie Apulia.
Klementynka to owoc cytrusowy będący skrzyżowaniem mandarynki z gorzką pomarańczą. Jedna z wersji opisuje, że klementynka została przypadkowo odkryta w Algierii, inni twierdzą, że pochodzi z Chin i Japonii. Aktualnie uprawia się je także we Włoszech.
Klementynka jest szczególnie bogata w witaminę C, a także w witaminę E, oraz jej pochodną - retinol. Ma on wpływ na dobre funkcjonowanie wzroku.
Konfitura z klementynek będzie idealna do smarowania pieczywa, tostów, aby zdrowo i naturalnie rozpocząć dzień. Może stanowić również dodatek do serów półtwardych i dojrzewających. Latem świetnie orzeżwi jako dodatek do lodów.
Wartości odżywcze w 100g:
Wartość energetyczna: 508 kJ /120 Kcal; Tłuszcz: 0g; w tym nasycone kwasy tłuszczowe 0g; Węglowodany 29g, w tym cukry 4,7g; Błonnik: 1,1g, Białko: poniżej 0,5g, sól: 0g
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Po otwarciu przechowywać w lodówce i spożyć w przeciągu kilku dni.
Masa netto: 240g
Producent: MASSERIA FRUTTIROSSI SRL, Apulia, Włochy