Masz pytanie? 62 735 64 84 info@kuchnia-wloska.com.pl
Makaron Pici - rzemieślniczy makaron z toskańskiej pszenicy durum
Masa netto: 500g
Makaron Pici - rzemieślniczy makaron z toskańskiej pszenicy durum
Składniki: semolina z pszenicy durum, woda
Wartości odżywcze w 100g produktu:
Energia: 1446 kJ /346 kcal
Tłuszcz: 1,5 g, w tym kwasy nasycone: 0,3g,
Węglowodany: 72g, w tym cukry: 3,5g
Białko: 11g
Sól: 0g
Rodzina Bertoli od trzech pokoleń uprawia pszenicę w Santa Luce, na zielonych wzgórzach Toskanii z widokiem na morze. Uprawy obejmują wyłącznie zboża dawne, historyczne odmiany, jak Senatore Capelli, Saragolla (podobne do zboża kamut), oraz miejscowych Cresa i Levante, które nadają żółtą barwę makaronu. Są to zboża całkowicie naturalne i niemodyfikowane genetycznie.
Makaron obrabiany jest w sposób rzemieślniczy, na matrycach z brązu, jest suszony powoli, w niskich temperaturach; ma to na celu zachowanie jego wysokiej porowatości i wszystkich cech organoleptycznych oraz odżywczych. Makaron zachowuje świetną konsystencję al dente i bardzo dobrze przylega do niego sos.
Pici to tradycyjny toskański format, sprawdza się z mięsnym sosem ragu z dziczyzny, czy z klasycznym cacio i pepe, ale możecie użyć wszelkiej kulinarnej fantazji, aby przygotować Waszą pastę.
Masa netto: 500g
Wyprodukowano w Toskanii, we Włoszech.