Masz pytanie? 62 735 64 84 info@kuchnia-wloska.com.pl
Chlebek z Sardynii Pane Carasau
Masa netto: 250g
Chlebek z Sardynii Pane Carasau
Składniki: semolina pszenicy durum, woda, sól, drożdże piwne.
Pane Carasau to tradycyjne pieczywo z Sardynii, tradycja jego wytwarzania liczy sobie ponad 1000 lat, chlebek był pożywieniem sardyńskich pasterzy i rolników, ponieważ można go przechowywać przez długi czas. Wypieka się go w piecach opalanych drewnem. Tradycyjny arkusz tego pieczywa ma kształt to okręgu o średnicy około 50 cm. We Włoszech chlebek nosi też nazwę carta musica, czyli papier nutowy, ze względu na to, że jest bardzo cienki.
Na Sardynii we wszystkich restauracjach, trattoriach pane carasau podaje się jako pieczywo, a także jako smaczne czekadełko.
Wyprodukowano na Sardynii, we Włoszech
Masa netto: 250g