Masz pytanie? 62 735 64 84 info@kuchnia-wloska.com.pl
Oliwa extra virgin "Mediterraneo" z odmian oliwek włoskich i greckich
Objętość: 1 litr
Charakterystyka oliwy "Mediterraneo":
Oliwa "Mediterraneo" jest wyrazem starannej selekcji najlepszych odmian oliwek z obszaru Morza Śródziemnego. Mieszanka oliwek: Ogliarola, Coratina i Koroneiki, poprowadzi każdego do starożytnych korzeni tradycji tłoczenia oliwy i zabierze w podróż do najbardziej fascynujących obszarów Włoch i Grecji. "Mediterraneo" stanowi podsumowanie unikalnych i typowych smaków prawdziwej śródziemnomorskiej oliwy, zachowując jednocześnie zaskakującą uniwersalność. Jej słomkowożółty kolor znajduje wspaniałe odzwierciedlenie w intensywnie oliwkowym aromacie. Smak "Mediterraneo" opisywany jest jako dobrze zbalansowany, owocowy i słodki, lekko pikantny, z nutą słodkich migdałów.
Oliwa "Mediterraneo" jest doskonała zarówno na surowo, jak i w typowo kulinarnym wykorzystaniu, np. do smażenia mięs i warzyw. Warto wypróbować ją do blanszowania i dań typu stir-fry.
Składniki: 100% oliwa extra virgin z oliwek włoskich odmian: Coratina i Ogliarola, a także greckiej: Koroneiki.
Wszystkie oliwki pochodzą z rolnictwa UE: Włoch i Grecji.
Oliwa zamknięta jest w butelce z ciemnego zielonego szkła, które chroni smak, aromat i wszystkie wartości odżywcze przed negatywnym wpływem światła.
Objętość: 1000 ml
Wyprodukowano we Włoszech.
Poznajcie również producentów tej fantastycznej oliwy, czyli San Giuliano!
Od ponad stu lat firma San Giuliano zamyka w butelkach płynne śródziemnomorskie słońce - oliwę z oliwek najwyższej klasy. W malowniczym mieście Alghero, na północy Sardynii, mieści się tłocznia, w której codziennie dokładane są wszelkie starania, by wszystkie oliwki, trafiające na linię produkcyjną, spełniały najsurowsze wymogi włoskie i międzynarodowe. W San Giuliano tradycja tłoczenia oliwy sięga 1916 roku i z każdym dniem kontynuowana jest z jeszcze większą dbałością. Firma szczyci się posiadaniem gajów oliwnych, uprawianych w zgodzie z naturą i w poszanowaniu dla środowiska. Liczba drzew w tychże gajach jest imponująca i przyprawia o zawrót głowy, bowiem jest ich aż 168.000 (!) - a ich liczba rośnie nieustannie z każdym rokiem. Oliwki odmian sardyńskich i włoskich, uzupełniane są wyłącznie selekcjonowanymi europejskimi mieszankami, by zapewnić oliwie z nich tłoczonej, szlachetny profil smakowy i zachować jak najwięcej cennych wartości odżywczych.
Firma San Giuliano jest laureatem wielu nagród - trzy razy z rzędu zdobyła w ostatnich latach tytuł najlepszego producenta oliwy z oliwek we Włoszech. Przez amatorów i znawców włoskich kulinariów często nazywana jest "dumą Sardynii", o czym, mamy nadzieję, zechcecie przekonać się na własnym talerzu!
Możecie również wybrać się w ekspresową podróż na Sardynię i zwiedzić Alghero i San Giuliano w zaledwie 30 sekund - w tym video (klik). :)